Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, θέλοντας να προσέξουν τη διατροφή τους επιλέγουν να καταναλώσουν τροφές που έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία.
Ωστόσο συχνά οι άνθρωποι μπερδεύονται από τις νέες τάσεις και βγάζουν λάθος συμπεράσματα. Σταματούν να παίρνουν τροφές επειδή πιστεύουν ότι δεν είναι κατάλληλες ή παίρνουν άλλες που πιστεύουν ότι θα είναι πολύ υγιεινές και δεν είναι.
Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να ζητάτε τη συμβουλή ενός επαγγελματία. Ένα από τα θέματα που συχνά εγείρει ερωτήματα είναι η χρήση του βουτύρου ή της μαργαρίνης και η σύγκρισή τους με το λάδι.
Υπάρχουν αρκετές διατροφικές διαφορές και διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μια διατροφολόγος προσπάθησε να δώσει τέλος σε αυτή τη «διαμάχη», καθιστώντας σαφή τη θέση της.
«Θεέ μου, είπε βούτυρο;»
Η ειδικός Sandra Moñino παρουσιάζει το podcast Con jengibre y limón (Με τζίντζερ και λεμόνι), το οποίο παρουσιάζει μαζί με τη δημοσιογράφο María Pérez. Σε ένα από τα τελευταία της επεισόδια, εξήγησε τη διαφορά μεταξύ βουτύρου και μαργαρίνης και διατύπωσε πολύ έντονα τη γνώμη της για το ένα από τα δύο αυτά προϊόντα.
Εξηγεί ότι οι άνθρωποι τείνουν να εκπλήσσονται όταν εκείνη λέει την άποψή της. «Ένας άλλος τύπος λίπους που επίσης μου αρέσει είναι το βούτυρο, για το οποίο πολλοί άνθρωποι θα πουν "Θεέ μου, είπε βούτυρο''», αναφέρει η διατροφολόγος στο podcast.
Υποστηρίζει ότι το βούτυρο είναι ένα υγιεινό και κατάλληλο συστατικό σε κάθε διατροφή. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε όταν το αγοράζετε ότι είναι αυτό το προϊόν, χωρίς άλλα πρόσθετα. «Βούτυρο από αγελάδες, κατσίκες ή πρόβατα, απλά αυτό το συστατικό», προσθέτει η Moñino.
Αφού διαβεβαιώνει ότι το βούτυρο είναι μια καλή επιλογή, επισημαίνει τη διαφορά του με τη μαργαρίνη, την οποία θεωρεί «ανθυγιεινό λίπος». Η διατροφολόγος εξηγεί ότι το προϊόν αυτό περιέχει ηλιέλαιο, φοινικέλαιο, κραμβέλαιο ή κραμβέλαιο, τα οποία δεν είναι καλά για την υγεία.
Η σύγκριση με το ελαιόλαδο
Αφού ξεκαθαρίζει τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο επιλογών, η συνομιλήτριά της, María Pérez, ρωτά αν το βούτυρο μπορεί να ανταγωνιστεί το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε διατροφικό επίπεδο.
Η Sandra Moñino εξηγεί ότι μπορεί να είναι εξίσου υγιεινό, αν και εξαρτάται από τον καθένα. Το κλειδί είναι η ανοχή του κάθε ατόμου στα γαλακτοκομικά προϊόντα. «Αν αισθάνεστε καλά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι υγιεινό», λέει αρχικά η διατροφολόγος.
Ωστόσο, συχνά συμβαίνει το σώμα σας να μην δέχεται αυτά τα προϊόντα σε υψηλό επίπεδο ή να μην μπορείτε καν να τα καταναλώσετε, οπότε αποκλείεται από τη διατροφή σας.
Ως εκ τούτου, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «αν δεν μπορείτε να ανεχτείτε το αγελαδινό γάλα, το βούτυρο δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να φάτε». Από την άλλη πλευρά, αν ο οργανισμός σας δέχεται καλά αυτά τα προϊόντα, το βούτυρο συνιστάται ανεπιφύλακτα.
Εξηγεί επίσης μια πιθανή εναλλακτική λύση, εξηγώντας ότι μπορείτε να πάρετε κατσικίσιο ή πρόβειο βούτυρο, ή να αναζητήσετε το GHEE, το οποίο είναι διαυγασμένο βούτυρο.