Αμερικανίδες τουρίστριες που έκαναν διακοπές στη Ρώμη έγιναν viral αφότου ανακάλυψαν μια ευρωπαϊκή «εφεύρεση» με την οποία ξετρελάθηκαν και τη χαρακτήρισαν «ιδιοφυή».
Ωστόσο, λίγο αργότερα ανακάλυψαν ότι στην πραγματικότητα οι Ευρωπαίοι τη μισούν!
Η χρήστρια του TikTok, Mallory Burford, μοιράστηκε ένα βίντεο -που μετρά πάνω από 1,9 εκατ. likes- το οποίο δείχνει τη στιγμή που εκείνη και οι φίλες της ανακαλύπτουν το αμφιλεγόμενο καπάκι που παραμένει κολλημένο στο μπουκάλι.
Στο βίντεο, η Mallory ξεβιδώνει το καπάκι ενός πλαστικού μπουκαλιού με νερό και σχολιάζει ενθουσιασμένη: «Κάτι που μας εξέπληξε στην Ευρώπη είναι ότι τα καπάκια δεν βγαίνουν, οπότε δεν τα χάνεις».
Το μπουκάλι στο βίντεο διαθέτει καπάκι με σύνδεσμο, έναν σχεδιασμό όπου το καπάκι παραμένει προσκολλημένο στο μπουκάλι μετά το άνοιγμα, αντί να αφαιρείται εντελώς, όπως γινόταν παλιότερα.
Καθώς μια φίλη της πλησιάζει και λέει «Αυτό είναι κυριολεκτικά ιδιοφυές», η Mallory στρέφεται προς την κάμερα και καλεί την πατρίδα της να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα: «Έλα, Αμερική!».
Ωστόσο, αν και η κοριτσοπαρέα από τις ΗΠΑ έδειξε να εντυπωσιάζεται, οι Ευρωπαίοι χρήστες των social media έσπευσαν να καταρρίψουν τον ενθουσιασμό τους.
Δεκάδες χρήστες, κυρίως από χώρες της Ευρώπης, έσπευσαν να επισημάνουν ότι αυτός ο σχεδιασμός δεν είναι και τόσο αγαπητός σε αυτούς όσο φαντάζονται οι τουρίστες.
«Στην Ευρώπη στην πραγματικότητα το μισούμε», έγραψε ένας, με το σχόλιό του να συγκεντρώνει πάνω από 60.000 likes.
«Κανείς στην Ευρώπη δεν το συμπαθεί. Ούτε ένα άτομο», «Είναι από τα πιο εκνευριστικά πράγματα στην Ευρώπη», «Φίλε… αυτό γίνεται για το περιβάλλον, όχι για να βοηθήσει τους γκαφατζήδες να μη χάνουν τα καπάκια τους», «Το μισούμε», ήταν μερικά από τα σχόλια.

Τι ισχύει με τα πλαστικά μπουκάλια στην Ευρώπη
Ο σχεδιασμός των καπακιών με σύνδεσμο εισήχθη στο πλαίσιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2019 η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικό.
Από τις 3 Ιουλίου 2024, όλα τα μη επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά μπουκάλια ποτών με χωρητικότητα έως και 3 λίτρα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν καπάκια που παραμένουν συνδεδεμένα με το μπουκάλι μετά το άνοιγμα.
Ο λόγος πίσω από τον κανονισμό είναι περιβαλλοντικός. Με περίπου 400 εκατομμύρια τόνους πλαστικού να παράγονται παγκοσμίως κάθε χρόνο, η Ε.Ε. ελπίζει ότι τα συνδεδεμένα καπάκια θα συμβάλουν στη μείωση των απορριμμάτων και θα αποτρέψουν τη ρίψη τους σε θάλασσες, ποτάμια και φυσικά τοπία.
Σε αντίθεση με άλλα υλικά, το πλαστικό δεν αποσυντίθεται πλήρως. Αντίθετα, διασπάται σε όλο και μικρότερα κομμάτια, γνωστά ως μικροπλαστικά, τα οποία μπορούν να μολύνουν το έδαφος και το νερό και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία ζώων και ανθρώπων.
Αυτά τα μικροπλαστικά μπορούν να εισέλθουν στην τροφή και έχουν συνδεθεί με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως ορμονικές διαταραχές, ακόμη και καρκίνο.