Αλουμινόχαρτο ματ ή γυαλιστερό: η επιλογή της πλευράς επηρεάζει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων - iefimerida.gr

Αλουμινόχαρτο ματ ή γυαλιστερό: η επιλογή της πλευράς επηρεάζει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων

Το αλουμινόχαρτο έχει μια γυαλιστερή και μια ματ πλευρά - αλλά γιατί; / SHUTTERSTOCK
Το αλουμινόχαρτο έχει μια γυαλιστερή και μια ματ πλευρά - αλλά γιατί; / SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το αλουμινόχαρτο έχει μια γυαλιστερή και μια ματ πλευρά - αλλά γιατί; Υπάρχει ένας λόγος πίσω από αυτό, ο οποίος κάνει μεγάλη διαφορά στο μαγείρεμα και στην αποθήκευση των τροφίμων.

Το αλουμινόχαρτο είναι βασικό είδος σε σχεδόν κάθε κουζίνα. Είτε για κάλυψη, συσκευασία ή ψήσιμο, έχει πολλές χρήσεις. Ωστόσο, σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει γιατί η μία πλευρά είναι γυαλιστερή και η άλλη ματ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίσω από αυτή τη διαφορά κρύβεται μια απλή, αλλά ελάχιστα γνωστή διαδικασία παραγωγής.

Διαφορά μεταξύ γυαλιστερής και ματ πλευράς

Το αλουμινόχαρτο έχει δύο διαφορετικές επιφάνειες: μια γυαλιστερή, λεία και μια ματ, ελαφρώς τραχιά. Αυτή η διαφορά δεν είναι τυχαία, αλλά συνδέεται άμεσα με την παραγωγή.

Η παραγωγή ξεκινά με παχιά μπλοκ αλουμινίου, τα οποία εκτυλίζονται υπό ισχυρή πίεση. Για να αντέξει τις ακραίες δυνάμεις, η μηχανή επεξεργάζεται πάντα δύο φύλλα ταυτόχρονα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόνο η εξωτερική πλευρά κάθε φύλλου έρχεται σε άμεση επαφή με τον κύλινδρο. Αυτή η επαφή γυαλίζει την επιφάνεια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η γυαλιστερή πλευρά.

Το λάδι από τον κύλινδρο συμβάλλει επιπλέον στη γυαλάδα. Επιπλέον, οι εσωτερικές πλευρές των δύο φύλλων που επεξεργάζονται ταυτόχρονα τρίβονται μεταξύ τους, δημιουργώντας τη ματ όψη.

Πώς λειτουργούν οι δύο πλευρές

Είτε γυαλιστερή είτε ματ, και οι δύο πλευρές είναι εξίσου σταθερές. Ωστόσο, η λεία πλευρά αντανακλά λίγο καλύτερα τη θερμότητα και το φως. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να αξιοποιηθεί σε ορισμένες εφαρμογές.

Ο πρακτικός κανόνας:

  • Γυαλιστερή πλευρά προς τα μέσα: για να διατηρείται η θερμότητα,
  • Ματ πλευρά προς τα μέσα: για να διατηρείται η ψύξη.

Σωστή απόρριψη του αλουμινόχαρτου μετά τη χρήση

Το αλουμινόχαρτο είναι χρήσιμο, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία. Το αλουμίνιο δεν πρέπει να εισέρχεται στον οργανισμό, καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα νεφρά, τα νεύρα και τα οστά. Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι η επαφή με τρόφιμα που περιέχουν οξέα ή λίπη. Αυτά μπορούν να διαλύσουν το αλουμίνιο από το αλουμινόχαρτο, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται στα τρόφιμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αλουμινόχαρτο πρέπει να απορρίπτεται στον κίτρινο σάκο ή στα απορρίμματα συσκευασίας. Είναι εύκολο να ανακυκλωθεί, αλλά πρέπει να απορρίπτεται όσο το δυνατόν πιο καθαρό καθώς τα έντονα υπολείμματα τροφίμων μειώνουν την ποιότητα ανακύκλωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αλουμινόχαρτο ΜΑΤ επιφάνεια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ