59χρονος απολύθηκε μετά από 23 χρόνια αλλά συνέχισε να πηγαίνει στο γραφείο - iefimerida.gr

59χρονος απολύθηκε μετά από 23 χρόνια αλλά συνέχισε να πηγαίνει στο γραφείο

Μεσήλικας επαγγελματίας προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα εργασιακή πραγματικότητα
Μεσήλικας επαγγελματίας προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα εργασιακή πραγματικότητα / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήταν ο εργαζόμενος του δανέζικου παραρτήματος της Microsoft με την πιο μακρά πορεία στην εταιρεία και απολύθηκε τον Μάιο του 2025. Κι όμως, συνεχίζει να πηγαίνει στο γραφείο.

Ο Φρέντι Κρίστιανσεν είναι 59 ετών. Η επιλογή του να πηγαίνει στη δουλειά παρά την απόλυσή του ξενίζει, αλλά, όπως λέει ο ίδιος στο Business Insider, προχωρά βάσει σχεδίου. Πηγαίνει στη δουλειά και βοηθά συναδέλφους και πελάτες. Σημειώνει πως εξακολουθεί να αισθάνεται πως δεσμεύεται από τα καθήκοντά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σχέδιο του Κρίστιανσεν

Μετά την απόλυσή του, ο 59χρονος υλοποιεί ένα νέο σχέδιο. Καθώς υπήρχε ενδεχόμενο το όνομά του να συμπεριληφθεί στο προηγούμενο κύμα απολύσεων, αυτό του 2023, είχε τον χρόνο να προετοιμαστεί ψυχολογικά και οικονομικά.

Τώρα σχεδιάζει να καθιερωθεί ως επιχειρηματίας. Θυμάται μια δανέζικη παροιμία: «Τίποτα δεν είναι τόσο κακό που να μην έχει και κάτι καλό», αναφερόμενος στην αποζημίωση των 9 μισθών που έλαβε.

Διατηρεί ακόμη την κάρτα εισόδου και τον εταιρικό υπολογιστή μέχρι τον Δεκέμβριο. Αξιοποιεί αυτό το διάστημα για να στηρίξει πρώην συναδέλφους, που παραμένουν μέλη του επαγγελματικού του δικτύου. Είναι σαφές πως ποντάρει στις επαφές που δημιούργησε στη μακρά του καριέρα ως υπάλληλος για να χτίσει το νέο του ξεκίνημα ως επιχερηματίας.

«Δεν θέλω πια να δουλεύω 60 ώρες την εβδομάδα»

Ως πρώην κεντρικός διευθυντής προϊόντος, ο Κρίστιανσεν αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 23 ετών στην εργασία του. Γι’ αυτό και εξακολουθεί να στηρίζει ενεργά τους συναδέλφους του. «Δεν νιώθω απλώς υπεύθυνος για τη φροντίδα του προϊόντος, αλλά και για να τους διαβεβαιώσω ότι βρίσκονται σε καλά χέρια», λέει ο ίδιος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, τα 20ωρα δουλειάς τα Σαββατοκύριακα που αφιέρωνε όταν ήταν στην πολυεθνική, ανήκουν πια στο παρελθόν. Όπως λέει: «Είμαι πλέον σε μια φάση της ζωής μου που δεν έχω πια όρεξη να δουλεύω 60 ώρες την εβδομάδα».

Οι 60άρηδες μπορούν ακόμα να συμβάλουν στην οικονομία

Η περίπτωση του Φρέντι Κρίστιανσεν δεν είναι εξαίρεση στον κανόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εργαζόμενοι που αφήνουν τις επί δεκαετίες δουλειές τους μέσα από προγράμματα μαζικών απολύσεων ή εθελούσιας αποχώρησης συχνά έχουν τους πόρους και την όρεξη να κάνουν νέα ξεκινήματα.

Έρευνα στον ιστότοπο Eurofound της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει πως ο αριθμός των εργαζομένων ηλικίας 55 ετών και άνω στην ΕΕ αυξήθηκε από 23,8 εκατομμύρια το 2010 σε σχεδόν 40 εκατομμύρια το 2023.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η άνοδος των ηλικιών συνταξιοδότησης, το προσδόκιμο ζωής και η βελτίωση της υγείας. Το ποσοστό απασχόλησης αυτής της ηλικιακής ομάδας αυξήθηκε σχεδόν κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι στην ΕΕ έχουν μικρότερες πιθανότητες να μείνουν άνεργοι σε σύγκριση με όσους βρίσκονται στη μέση της σταδιοδρομίας τους, αλλά, εάν απολυθούν, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μακροχρόνιας ανεργίας και δυσκολεύονται περισσότερο να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Οπότε πρωτοβουλίες σαν κι αυτή του Κρίστιανσεν ίσως δείχνουν μία διέξοδο.

Το ένα τρίτο των μεγαλύτερων εργαζομένων κατέχει θέσεις εργασίας με καλές συνθήκες, σε αντίθεση με το 20% που εργάζεται σε θέση υψηλού κινδύνου με υψηλά επίπεδα εργασιακής πίεσης. Αυτές οι τελευταίες θέσεις συνδέονται με χαμηλότερη ψυχική ευημερία, οικονομική ανασφάλεια και χειρότερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μεσήλικες εργαζόμενοι σύνταξη ευρώπη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ