Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί εάν το κοτόπουλο που περίσσεψε από το προηγούμενο βράδυ ή εκείνα τα γεμιστά που αρνείστε να πετάξετε, μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για μία άλλη φορά;
Πολλές, πιθανότατα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν μπορούν όλα τα τρόφιμα να μπουν στην κατάψυξη. «Κάποια τρόφιμα δεν μπορούν να αντέξουν την κατάψυξη χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητά τους» ανέφερε ομάδα ειδικών του Which?. «Μπορεί να μαλακώσουν ή να γίνουν δυσάρεστα στην κατανάλωση» προσθέτουν.
Ποια είναι λοιπόν τα 5 τρόφιμα που καλό θα είναι να μην τα βάζετε στην κατάψυξη;
Τηγανιτά ή λιπαρά τρόφιμα
Αν έχετε φτιάξει περισσότερα κομμάτια τηγανιτό κοτόπουλο ή σας περίσσεψαν γαρίδες με κουρκούτι τεμπούρα, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τα βάλετε στην κατάψυξη.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα ένα άχαρο, υγρό φαγητό μετά την απόψυξη, λόγω της κατανομής υγρασίας και λαδιού.
Κι ενώ τα κατεψυγμένα προϊόντα του εμπορίου, όπως οι τηγανιτές πατάτες, είναι σχεδιασμένα ώστε να αντέχουν την κατάψυξη, οι σπιτικές εκδοχές χάνουν την αρχική τους τραγανότητα.
Βραστά αυγά
Αν και είναι πρακτικά για σάντουιτς, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν μπορούν να καταψυχθούν.
Αν κάνετε όμως το λάθος, όταν θα τα αποψύξετε, τα ασπράδια θα είναι σκληρά, λαστιχωτά και νερουλά.
Ωστόσο, μπορείτε να καταψύξετε τους κρόκους βρασμένων αυγών για μελλοντική χρήση, αρκεί να αναμίξετε μέσα τους μια μικρή ποσότητα αλατιού ή ζάχαρης, ώστε να αποφευχθεί η ζελατινώδης υφή.
Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (όπως αγγούρι ή μαρούλι)
Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά των λαχανικών είναι η τραγανή τους υφή.
Ωστόσο, αν βάλετε προϊόντα όπως το αγγούρι ή το μαρούλι στην κατάψυξη, θα μετατραπούν σε… πολτό μόλις αποψυχθούν.
Η μόνη περίπτωση όπου η κατάψυξη αυτών των λαχανικών μπορεί να έχει αποτέλεσμα είναι αν σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε σε σούπες, smoothies ή ντιπ, όπου η τραγανή υφή δεν είναι απαραίτητη.
Γιαούρτι και κρέμα γάλακτος
Αν και μπορείτε να καταψύξετε το γιαούρτι, η υφή του πιθανότατα θα αλλάξει κατά την απόψυξη, και θα γίνει πιο νερουλή. Για όσους απολαμβάνουν την κρεμώδη αίσθηση στο στόμα, αυτό δεν θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο.
Παρόμοια, η υφή της κρέμας γάλακτος μπορεί να γίνει ελαφρώς κοκκώδης ή να διαχωριστεί όταν αποψυχθεί, καθιστώντας την πιο κατάλληλη για μαγείρεμα, σούπες ή σάλτσες και όχι για χτύπημα σε σαντιγί.
Μαλακά τυριά
Σύμφωνα με το Which?, ενώ τα σκληρά τυριά αντέχουν καλά στην κατάψυξη και διατηρούνται έως και δύο μήνες, η κατάψυξη μαλακών τυριών δεν είναι καλή ιδέα.
«Είναι ασφαλές να καταψύξετε μαλακά τυριά, αλλά αυτό δεν συνιστάται, καθώς καταλήγουν να γίνονται πολύ νερουλά όταν αποψυχθούν», ανέφεραν. «Σε αυτά περιλαμβάνονται τυριά όπως το μπρι, η φέτα και το κρεμώδες τυρί».
Ωστόσο, αν το μαλακό τυρί βρίσκεται μέσα σε μια συνταγή — όπως σε μια σάλτσα ζυμαρικών — τότε παγώνει πολύ καλύτερα.
Τι πρέπει να προσέξετε πριν βάλετε στην κατάψυξη κάποια τρόφιμα
Τέλος, οι ερευνητές τόνισαν ότι τα περισσότερα τρόφιμα που είναι κατάλληλα για κατάψυξη το αναφέρουν στην ετικέτα και πως τα συσκευασμένα προϊόντα μπορούν να μπουν στην κατάψυξη μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. «Αν τα καταψύξετε αργότερα, αυξάνεται ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης», σημείωσαν.
Όσον αφορά την απόψυξη, η μεταφορά των τροφών στο ψυγείο θεωρείται η πιο ασφαλής επιλογή — ειδικά για προϊόντα υψηλού κινδύνου όπως το γάλα ή το κοτόπουλο.