Τρία εκπληκτικά λαχανικά που μπορείς να καλλιεργήσεις εύκολα στο σπίτι -Ακόμα κι αν δεν έχεις κήπο - iefimerida.gr

Τρία εκπληκτικά λαχανικά που μπορείς να καλλιεργήσεις εύκολα στο σπίτι -Ακόμα κι αν δεν έχεις κήπο

Λαχανικά σε καλάθι
Λαχανικά σε καλάθι /Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα λαχανικά είναι από τις πιο υγιεινές τροφές που είναι καλό να εντάξουν όλοι οι άνθρωποι στη διατροφή τους.

Μάλιστα, μπορούμε να καλλιεργήσουμε στο σπίτι τα δικά μας υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, ακόμη κι αν δεν έχουμε αυλή ή κήπο για να φτιάξουμε μποστάνι, σύμφωνα με τον Ουαλό σεφ και influencer Γκαζ Όκλεϊ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα πάντα με τον Όκλεϊ, υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορεί να καλλιεργήσει κάποιος μέσα στο σπίτι ή το διαμέρισμά του, χρησιμοποιώντας μόνο ένα ηλιόλουστο παράθυρο, λίγο χώμα και νερό.

Μάλιστα, έχει επιλέξει τρεις από τις πιο εύκολες στη συντήρηση τροφές, οι οποίες προσφέρουν υψηλή διατροφική αξία.

«Ξεκίνησα να το κάνω αυτό σαν πείραμα για να δείξω στον κόσμο ότι δεν χρειάζεσαι χώρο», δήλωσε στην εφημερίδα NY Post.

Λαχανικά στο πιάτο
Λαχανικά στο πιάτο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι 3 υγιεινές τροφές που μπορείς να καλλιεργήσεις στο σπίτι:

Μικρολαχανίδες

«Νομίζω ότι το πιο θρεπτικό πράγμα με το οποίο μπορείς να ξεκινήσεις και που καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο είναι οι μικρολαχανίδες», λέει ο Όκλεϊ.

Οι μικρολαχανίδες υπάρχουν σε πολλές ποικιλίες και περιλαμβάνουν καλλιέργειες όπως κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, κάρδαμο, ραπανάκι, ρόκα, ραδίκι, σέσκουλο, σπανάκι, σχοινόπρασο, άνηθο, αντίδι και βότανα όπως μέντα, βασιλικό, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και ρίγανη και όλα συλλέγονται όταν είναι ακόμη μικρά και νεαρά.

Αυτά τα «baby» λαχανικά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχουν πολλαπλάσια επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με την «ώριμη» εκδοχή τους, ενώ παράλληλα μεγαλώνουν εύκολα σε μικρά δοχεία, στο περβάζι του παραθύρου σας.

Τα θρεπτικά συστατικά στις μικρολαχανίδες είναι πολύ πιο συμπυκνωμένα σε σύγκριση με τα ώριμα φυτά, κάτι που σημαίνει ότι περιέχουν από 4 έως και 40 φορές περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μικρολαχανίδες
Μικρολαχανίδες

Για παράδειγμα, το baby kale (νεαρό λάχανο) είναι πλούσιο σε βιταμίνες όπως A, C και K, ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και μεταλλικών στοιχείων.

Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεστε εξειδικευμένο εξοπλισμό. Ο Γκαζ Όκλεϊ εξηγεί ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί ένα κομμένο χάρτινο κουτί από γάλα βρόμης, το γεμίζει με χώμα και πασπαλίζει σπόρους. Με λίγο νερό και φως, μέσα σε λίγες μέρες φυτρώνουν τα πρώτα φύλλα.

Αυτός ο απλός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος καλλιέργειας καθιστά τις μικρολαχανίδες ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ξεκινήσουν την παραγωγή υγιεινών τροφών στο σπίτι, ακόμα και σε ένα μικρό διαμέρισμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χρειάζονται απλώς ηλιακό φως, οπότε πρέπει να τα τοποθετήσετε κάπου που έχει ήλιο και να τα ποτίζετε καθημερινά», προσθέτει ο Γκαζ Όκλεϊ.

Ο Ουαλός σεφ και influencer Γκαζ Όκλεϊ
Ο Ουαλός σεφ και influencer Γκαζ Όκλεϊ

«Πάντα λέω ότι τα περισσότερα λαχανικά είναι λιγότερο ευαίσθητα από τα συνηθισμένα φυτά εσωτερικού χώρου... Αντίθετα, τα λαχανικά είναι πολύ πιο ανθεκτικά».

Μπορείτε να συγκομίσετε τις μικρολαχανίδες περίπου οκτώ ημέρες μετά τη φύτευση, όταν φτάσουν σε ύψος περίπου 5 εκατοστών, και το καλύτερο είναι πως συνεχίζουν να φυτρώνουν ξανά και ξανά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι τόσο θρεπτικές και πρέπει να τις τρως αμέσως, είναι απίστευτα ωφέλιμες για τον οργανισμό», λέει ο Όκλεϊ, ο οποίος τις προτείνει είτε ως γαρνιτούρα σε φαγητά είτε ως συστατικό για smoothies.

Η καλλιέργειά τους προσφέρει έναν γρήγορο, οικονομικό και αποδοτικό τρόπο να προσθέσετε φρεσκάδα και υγεία στη διατροφή σας.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για την καρδιά, τους πνεύμονες, τα μάτια, το δέρμα, τα δόντια και τα αιμοφόρα αγγεία. Εκτός από βιταμίνες C και K, κάλιο και φυλλικό οξύ, είναι γεμάτες με το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να βοηθήσει στη διαχείριση διαφόρων ασθενειών.

Είναι πολύ εύκολες στην καλλιέργεια, και πως αν τις βάλετε μπροστά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο, «θα αξίζει τον κόπο».

  • Χρησιμοποιήστε έναν μικρό κουβά με τρύπες στο κάτω μέρος για αποστράγγιση.
  • Βάλτε ένα πιατάκι από κάτω για τα νερά.
  • Αν προτιμάτε πιο όμορφη εμφάνιση, διαλέξτε μια πήλινη γλάστρα (τερακότα) με λίγο κομπόστ.
Ντομάτες
Ντομάτες
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορείτε να αγοράσετε ένα νεαρό φυτό ντομάτας από φυτώριο ή να φυτέψετε σπόρους σε μικρό δίσκο σποράς και μετά να το μεταφυτεύσετε. Ποτίζετε όποτε το χώμα στεγνώνει και ίσως χρειαστείτε υποστήριξη με ένα μπαμπού ή ξυλάκι, ώστε το φυτό να αναπτυχθεί σωστά.

Σε περίπου δύο μήνες, θα έχετε τις πρώτες σας ντομάτες έτοιμες για συγκομιδή!

Αν καταλήξετε με περισσότερες ντομάτες απ’ όσες μπορείτε να καταναλώσετε, ο Όκλεϊ προτείνει να τις ζυμώσετε — για παράδειγμα, με μια συνταγή για τοματο-kimchi που θεωρεί «απίστευτα νόστιμη».

Τα ζυμωμένα τρόφιμα όχι μόνο διατηρούν τις ντομάτες για περισσότερο, αλλά προσφέρουν και τεράστια οφέλη για την υγεία του εντέρου.

Μαρούλι

Ακόμη κι αν το σπίτι σας δεν έχει πολύ φως, μπορείτε να καλλιεργήσετε μαρούλι. Μάλιστα, αποδίδει καλύτερα σε κλίμα άνοιξης και φθινοπώρου, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν χρειάζεστε καν ειδικές γλάστρες. Ο Γκαζ Όκλεϊ καλλιεργεί τα μαρούλια του μέσα σε μια παλιά σωλήνα κομμένη στη μέση, γεμάτη με κομπόστ.

  • Πασπαλίστε μερικούς σπόρους μαρουλιού στην επιφάνεια.
  • Ποτίστε ανά διαστήματα, όταν το χώμα στεγνώνει.
  • Σε περίπου 21 ημέρες, θα έχετε έτοιμα μαρουλάκια για συγκομιδή.
Πιάτο με μαρούλι
Πιάτο με μαρούλι

«Κόψτε τα εξωτερικά φύλλα και αφήστε τα εσωτερικά να συνεχίσουν να μεγαλώνουν», εξηγεί ο Όκλεϊ, μια τεχνική που σας επιτρέπει να απολαμβάνετε συνεχόμενη παραγωγή από το ίδιο φυτό.

Ακόμα κι αν το μαρούλι δεν σας ενθουσιάζει, είναι εξαιρετικά ευέλικτο και γεμάτο θρεπτικά στοιχεία:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Βιταμίνη K: Σημαντική για την υγεία του αίματος και των οστών.
  • Φλαβονοειδή: Καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και φλεγμονές.
  • Λουτεΐνη: Γνωστή ως η «βιταμίνη των ματιών», προστατεύει την όραση.

Το μαρούλι μπορεί να γίνει η βάση για σαλάτες, wraps, smoothies ή και προσθήκη σε σάντουιτς, καθιστώντας το ένα εύκολο και ωφέλιμο ξεκίνημα για την καλλιέργεια στο σπίτι.

Φωτογραφίες: Unsplash

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ