Μήπως τόσα χρόνια πιστεύεις πως είσαι λάθος ζώδιο; Δημοσίευμα του Forbes αναιρεί όσα γνωρίζαμε για τα άστρα | ΖΩΔΙΑ | iefimerida.gr

Μήπως τόσα χρόνια πιστεύεις πως είσαι λάθος ζώδιο; Δημοσίευμα του Forbes αναιρεί όσα γνωρίζαμε για τα άστρα

Τα τυχερά ζώδια του Μαρτίου
Εικόνα με τα σύμβολα του ζωδιακού κύκλου / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είτε πιστεύει κανείς στην Αστρολογία είτε όχι, ένα είναι σίγουρο: Κάθε άνθρωπος γνωρίζει σε ποιο ζώδιο του ζωδιακού κύκλου ανήκει. Είστε σίγουροι;

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Forbes, η σύγχρονη Αστρολογία έχει υποπέσει σε μια σειρά από λανθασμένες ερμηνείες και ανακρίβειες, τέτοιες που σχεδόν κανείς δεν είναι το ζώδιο που πίστευε όλα αυτά τα χρόνια.

Ο συντάκτης επιστήμης του Forbes, Τζέιμι Κάρτερ, εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που οι περισσότεροι από εμάς θα έπρεπε κανονικά να διαβάζουμε ένα ζώδιο πριν από εκείνο που παραδοσιακά θεωρούμε πως μας αντιπροσωπεύει αστρολογικά.

Τι είναι τα ζώδια και πώς προκύπτουν αστρολογικά

Τα άστρα στον ουρανό δημιουργούν την εντύπωση σχηματισμών, όπως ζώων και αντικειμένων, ορισμένα από τα οποία αναπαριστούν τους αστερισμούς στον ζωδιακό κύκλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς ορίζεται όμως ο ζωδιακός κύκλος; Φανταστείτε μια ευθεία γραμμή από τη Γη στον Ηλιο και από εκεί, εκτός ηλιακού συστήματος, όπου υπάρχουν οι αστερισμοί.

Με αυτό ως δεδομένο, κάντε εικόνα την κίνηση της Γης γύρω από τον Ηλιο, κατά την οποία η νοητή αυτή γραμμή θα «σημαδεύει» διαφορετικά αστέρια κάθε φορά κατά τη διάρκεια μιας πλήρους περιστροφής του πλανήτη μας γύρω από τον Ηλιο (δηλαδή, σε διάστημα ενός χρόνου). Όλα τα αστέρια που βρίσκονται εντός του φανταστικού αυτού δίσκου και σαρώνονται διαδοχικά από τη νοητή γραμμή κατά την κίνηση της Γης αποτελούν τον ζωδιακό κύκλο.

Αυτός είναι και ο τρόπος που με βάση τη θέση της Γης σε μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα του χρόνου προκύπτει ο γενέθλιος χάρτης, οι θέσεις πλανητών και αστερισμών και, τελικά, το ζώδιο στο οποίο ανήκει κάθε ένας από εμάς.

Πώς θα δείτε σε ποιο ζώδιο ανήκετε πραγματικά

Το δημοσίευμα λοιπόν του Forbes σημειώνει πως με ένα απλό πρόγραμμα αναζήτησης των αστερισμών μπορεί κανείς να βρει σε ποιο ζώδιο ανήκει. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να βάλει την ημερομηνία και την ώρα γέννησής του και στη συνέχεια να κλικάρει πάνω στον Ηλιο.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος προτείνει ενδεικτικά το Stellarium, μια δωρεάν online εφαρμογή, με την οποία μπορεί κανείς να κάνει τον υπολογισμό.

Με αυτό το μικρό πείραμα και χωρίς καν να υπολογίσει κανείς τη θεωρία του 13ου ζωδίου, του περίφημου Οφιούχου, οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε λανθασμένα πως ανήκουμε στο τάδε ή το δείνα ζώδιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως κάποιο ζώδιο μπορεί να καλύπτει διάστημα 45 ημερών, την ώρα που κάποιο άλλο εμπίπτει μόλις σε χρονικό διάστημα επτά ημερών.

Οι ημερομηνίες των ζωδίων, όπως θα έπρεπε να είναι:

 • Αιγόκερως: 20 Ιανουαρίου με 16 Φεβρουαρίου, αντί για την εμπεδωμένη περίοδο μεταξύ 22 Δεκεμβρίου και 19 Ιανουαρίου.
 • Υδροχόος: 16 Φεβρουαρίου με 11 Μαρτίου, αντί για 20 Ιανουαρίου με 18 Φεβρουαρίου
 • Ιχθύες: 11 Μαρτίου με 18 Απριλίου, αντί για 19 Φεβρουαρίου με 20 Μαρτίου
 • Κριός: 18 Απριλίου με 13 Μαΐου, αντί για 21 Μαρτίου με 19 Απριλίου
 • Ταύρος: 13 Μαΐου με 21 Ιουνίου, αντί για 20 Απριλίου με 20 Μαΐου
 • Δίδυμοι: 21 Ιουνίου με 20 Ιουλίου, αντί για 21 Μαΐου με 20 Ιουνίου
 • Καρκίνος: 20 Ιουλίου με 10 Αυγούστου, αντί για 21 Ιουνίου με 22 Ιουλίου
 • Λέων: 10 Αυγούστου με 16 Σεπτεμβρίου, αντί για 23 Ιουλίου με 22 Αυγούστου
 • Παρθένος: 16 Σεπτεμβρίου με 30 Οκτωβρίου, αντί για 23 Αυγούστου με 22 Σεπτεμβρίου
 • Ζυγός: 30 Οκτωβρίου με 23 Νοεμβρίου, αντί για 23 Σεπτεμβρίου με 22 Οκτωβρίου
 • Σκορπιός: 23 Νοεμβρίου με 29 Νοεμβρίου, αντί για 23 Οκτωβρίου με 21 Νοεμβρίου
 • Τοξότης: 17 Δεκεμβρίου με 20 Ιανουαρίου, αντί 22 Νοεμβρίου με 21 Δεκεμβρίου

Το κενό ημερών που παρατηρείται παραπάνω εξηγείται από το γεγονός πως το δημοσίευμα του Forbes περιλαμβάνει και το 13ο ζώδιο, εκείνο του Οφιούχου, που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αντιπροσωπεύει όσους έχουν γεννηθεί μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 17 Δεκεμβρίου.

Πριν από έναν χρόνο επανήλθε στο προσκήνιο η παλιά συζήτηση για τη λανθασμένη ερμηνεία του ζωδιακού κύκλου, που θέλει τα ζώδια να είναι 13 και όχι 12.

Το παραμελημένο νέο ζώδιο, ο Οφιούχος, άλλαζε έτσι τον υπολογισμό του ωροσκοπίου όσων είχαν γεννηθεί από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 17 Δεκεμβρίου και όχι μόνο.

Το 13ο ζώδιο αλλάζει όλες τις ημερομηνίες του ζωδιακού κύκλου

Αντίστοιχα, η μετατόπιση των ημερών προκειμένου να ενταχθεί το 13ο ζώδιο στον ζωδιακό κύκλο θα επηρέαζε όλα τα ζώδια, διαταράσσοντας τον τρόπο που υπολογίζεται στην αστρολογία το ωροσκόπιο ενός ανθρώπου, με βάση την ημερομηνία γέννησής του.

H NASA, παρακολουθώντας όλη αυτή τη συζήτηση στα social media, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. «Βλέπουμε τα σχόλιά σας για τη ζωδιακή ιστορία που επανέρχεται κάθε τόσο», έγραψε η αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος, και πρόσθεσε: «Όχι, δεν αλλάξαμε τον ζωδιακό κύκλο».

Τα άστρα και η Γη κινούνται, το ίδιο και τα ζώδια

Η NASA ωστόσο, με αφορμή τις συνωμοσιακού τύπου συζητήσεις, φρόντισε να θέσει στην πραγματική τους βάση τα του ζωδιακού κύκλου.

Σε ανάρτηση του λογαριασμού της NASA στο tumblr, αλλά και σε ειδική ιστοσελίδα για παιδιά, περιγράφεται κατ’ αρχάς η διαφορά μεταξύ Αστρολογίας και Αστρονομίας. Μια διαφοροποίηση που για τους Έλληνες είναι ίσως απλή, αλλά για άλλους πολίτες, που δεν ομιλούν την ελληνική, μπορεί να μην είναι τόσο ξεκάθαρη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Βαβυλώνιοι και τα ζώδια όπως τα ξέρουμε

Οι πρώτοι που επινόησαν τα ζώδια, όπως τα γνωρίζουμε στον δυτικό κόσμο, ήταν οι Βαβυλώνιοι. Σύμφωνα με τη NASA, ο λαός είχε ήδη αναπτύξει 12μηνο ημερολόγιο με βάση τις φάσεις της Σελήνης και έτσι ήταν φυσικό να επιθυμεί και τα ζώδια να είναι ισάριθμα. Χώρισαν λοιπόν, κάπως αυθαίρετα, τον ζωδιακό κύκλο σε 12 ίσα μέρη και επέλεξαν 12 αστερισμούς για κάθε ένα από αυτά. Ωστόσο, ακόμη και από την εποχή των Βαβυλώνιων Αστρολόγων ήταν γνωστή η ύπαρξη του 13ου ζωδίου.

Ο αρχαίος όμως εκείνος πολιτισμός επέλεξε να τον παραβλέψει, παρά το γεγονός πως τα 12 εναπομείναντα ζώδια δεν «ταίριαζαν» στην περίοδο που όρισαν για το κάθε ένα μέσα στον χρόνο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το ένα επικάλυπτε χρονικά το άλλο.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ