Η διατροφή έχει σαφείς επιπτώσεις στη συνολική υγεία του οργανισμού, και θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη ορισμένων εκφυλιστικών ασθενειών.
Έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Διατροφής του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη (Κίνα) έδειξε ότι η κατάχρηση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να νοσήσει κανείς από τη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με το Europa Press.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology -το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας- και αφορούσε 42.853 άτομα με μέση ηλικία 48 ετών, τα οποία δεν έπασχαν από τη νόσο του Πάρκινσον. Οι συμμετέχοντες αυτοί παρακολουθήθηκαν με τακτικές ιατρικές εξετάσεις για διάστημα έως και 26 ετών.
Μεταξύ των εξετάσεων ήταν και ένα καθημερινό διαιτητικό αρχείο των συμμετεχόντων σε καθημερινή βάση, αναφέροντας τι έτρωγαν και πόσο συχνά το έτρωγαν. Σε αυτή την περίπτωση, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως σάλτσες, καρυκεύματα, γλυκά, επιδόρπια, αναψυκτικά ή άλλα συσκευασμένα ζωικά προϊόντα.
Η μελέτη για τα τρόφιμα που επηρεάζουν για τη νόσο Πάρκινσον
Μόλις προέκυψαν αυτά τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες, ανάλογα με τον αριθμό των μερίδων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν την ημέρα - μία μερίδα αντιστοιχεί, για παράδειγμα, σε ένα αναψυκτικό, μία κουταλιά κέτσαπ ή 28 γραμμάρια πατατάκια, μεταξύ άλλων.
Αφού ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και το κάπνισμα, προέκυψε το συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 11 ή περισσότερες μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από Πάρκινσον σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μόνο τρεις μερίδες την ημέρα.
"Η έρευνά μας δείχνει ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα αναψυκτικά και τα συσκευασμένα σνακ, μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον", λέει ο Δρ Xiang Gao. Αυτό θα μπορούσε να φανεί παρατηρώντας τα πρώτα μεμονωμένα σημάδια της νόσου σε αυτά τα άτομα.