Καμία άλλη πανδημία δεν έχει επηρεάσει σε βάθος, έκταση και χρόνο τον σύγχρονο πολιτισμό όσο η πανδημία του ιού HIV/AIDS.
Οφειλόμενη σε έναν ρετροϊό που αποτελεί από τα πιο ιδιαίτερα παθογόνα που μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο, η πανδημία του HIV/AIDS εξακολουθεί να ταλανίζει την υφήλιο.
Αν και οι σύγχρονες θεραπείες έχουν περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο για θάνατο, οι ασθενείς που ζουν με HIV λαμβάνουν θεραπεία εφ’ όρου ζωής. Η θεραπευτική μας νίκη επί του AIDS έχει δώσει την εντύπωση ότι ο κίνδυνος μίας ρετροϊκής πανδημίας μπήκε στο κουτί της Πανδώρας για πάντα. Ωστόσο τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος αυτός εξακολουθεί να υπάρχει, και μάλιστα είναι πιο πιθανός από ποτέ.
Mίνι σειρά ημερίδων για τους ρετροϊούς
Το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών, στο πλαίσιο της ενίσχυσής των υποδομών του από χρηματοδοτούμενη πράξη του Τομεακού Πρόγραμματος Ανάπτυξης του yπουργείου Υγείας, διοργανώνει μία μίνι σειρά ημερίδων για τους ρετροϊούς και τους κινδύνους της έλευσης μιας νέας πανδημίας από αυτούς.
Το ταξίδι ξεκινάει από την προέλευσή τους πηγαίνοντας εκατομμύρια χρόνια πίσω, πριν την εμφάνιση του ανθρώπου στην γη, συνεχίζει με τον αποικισμό των γονιδιωμάτων των ζώων και του ανθρώπου μέσα από μία διαδικασία γνωστή ως ενδογενοποίηση, αναλύει τα τεχνολογικά άλματα στην μελέτη τους, εξηγεί την σχέση των ρετροϊών με τα βλαστοκύτταρα και τις ιατρικές εφαρμογές, και καταλήγει στην σύγχρονη διαχείριση της πιο πρόσφατης ρετροϊκής πανδημίας, αυτής του AIDS.
Η πρώτη ημερίδα επιστημονικού ιδίως χαρακτήρα διοργανώνεται μεθαύριο, Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, στον δεύτερο όροφο του Εργαστηρίου Προληπτικής Ιατρικής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει προσεχώς δεύτερη ημερίδα για το ευρύ κοινό που θα εξηγήσει με απλά λόγια την σχέση «αγάπης και μίσους» του ανθρώπου με τους ρετροϊούς.