Πόσο ισχύει το ρητό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»- Επιστήμονες απαντούν - iefimerida.gr

Πόσο ισχύει το ρητό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»- Επιστήμονες απαντούν

«Ενα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»;
«Ενα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλοί αναρωτιούνται αν η φράση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», έχει βάση και μια τελευταία επιστημονική μελέτη δίνει απάντηση.

Οι λαϊκές ρήσεις, ειδικά αυτές που επιδεικνύουν μια εντυπωσιακή ανθεκτικότητα στον χρόνο, συνήθως επιβεβαιώνονται από τη ζωή, εξού και η αντοχή τους από γενιά σε γενιά.

Έτσι και η διατροφική αξία του μήλου μοιάζει να επιβεβαιώνει τη λαϊκή σοφία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα μήλο την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά

Ένα μήλο την ημέρα κρατά μακριά την αδυναμία, σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα που δείχνει ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ορισμένες διατροφικές ενώσεις - όπως τα βατόμουρα και τα μήλα - μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να γίνουμε αδύναμοι και εύθραυστοι σε μεγαλύτερη ηλικία.

Γνωστές ως φλαβονόλες, αυτές οι ουσίες έχουν συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία και βρίσκονται σε μια σειρά από φρούτα και λαχανικά.

Για να διερευνήσουν μια πιθανή σχέση μεταξύ των φλαβονολών και της ευθραυστότητας - η οποία επηρεάζει το 10% των ενηλίκων άνω των 65 ετών - οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή και την κατάσταση ευθραυστότητας 1.701 ατόμων για 12 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, το 13,2% των συμμετεχόντων ανέπτυξε ευθραυστότητα. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι για κάθε επιπλέον 10mg φλαβονολών που έτρωγαν οι άνθρωποι ημερησίως - περίπου η ίδια ποσότητα με ένα μήλο μεσαίου μεγέθους - οι πιθανότητες εμφάνισης ευθραυστότητας μειώνονταν κατά 20%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, ένας τύπος φλαβονόλης, που ονομάζεται κερκετίνη, είχε την ισχυρότερη σχέση με την πρόληψη της ευθραυστότητας, σύμφωνα με την ομάδα.

Αυτή βρίσκεται κυρίως σε είδη όπως τα μήλα, τα σκούρα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα κρεμμύδια, ο μαϊντανός και το φασκόμηλο.

«Μπορεί να έχει κάποια ισχύ το παλιό ρητό, ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα ή την αδυναμία», δήλωσαν με χιούμορ οι ερευνητές.

Η «ευθραυστότητα» και πώς αντιμετωπίζεται

Μια εκ των συντακτών της μελέτης, η δρ. Σιβάνι Σάνι από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, δήλωσε: «Η υψηλότερη πρόσληψη κερκετίνης ήταν το φλαβονοειδές που είχε την ισχυρότερη συσχέτιση με την πρόληψη της ευθραυστότητας».

«Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένες υποκατηγορίες φλαβονοειδών που έχουν τις περισσότερες δυνατότητες ως διατροφική στρατηγική για την πρόληψη της ευθραυστότητας», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως «ευθραυστότητα» νοείταιη ψυχική και σωματική ανθεκτικότητα ενός ατόμου ή η ικανότητά του να ανακάμπτει από γεγονότα όπως οι ασθένειες και οι τραυματισμοί.

Το να είσαι εύθραυστος σημαίνει ότι ένα σχετικά «μικρό» πρόβλημα υγείας, όπως μια ουρολοίμωξη, μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία κάποιου.

Χαρακτηρίζεται γενικά από ζητήματα όπως η μειωμένη μυϊκή δύναμη και η κόπωση και μπορεί να επηρεάσει έως και το 50% των ατόμων άνω των 85 ετών.

Οι ειδικοί συνιστούν τακτική άσκηση - όπως προπόνηση με αντιστάσεις και βάρη - για την πρόληψη και τη μείωση της ευθραυστότητας, καθώς και υγιεινή διατροφή.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ