Πόσο επιβλαβής είναι η χρήση smartphone για το παιδί μου; Τι μπορεί να αποδείξει η έρευνα - iefimerida.gr

Πόσο επιβλαβής είναι η χρήση smartphone για το παιδί μου; Τι μπορεί να αποδείξει η έρευνα

smartphone
© Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 16 ετών στην Αυστραλία, έχει ξεκινήσει συζήτηση και σε άλλες χώρες σχετικά με τους περιορισμούς στη χρήση smartphones.

Η Γερμανική Εταιρεία Παιδιατρικής (DGKJ) έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές που υποστηρίζονται από πολλούς οργανισμούς υγείας και προτείνουν καμία απολύτως έκθεση σε οθόνες για παιδιά κάτω των 3 ετών, σταδιακή εισαγωγή στα ψηφιακά μέσα με επίβλεψη και για τους έφηβους χρήση του διαδικτύου με μέγιστο όριο δύο ωρών ημερησίως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον περασμένο μήνα η Επίτροπος για τα Παιδιά της Αγγλίας Ρέιτσελ ντε Σόουζα με άρθρο της κάλεσε τους γονείς να είναι προετοιμασμένοι να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τη χρήση του smartphone από το παιδί τους, αντί να προσπαθούν να είναι φίλοι του. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε από την ίδια τον Απρίλιο, σχεδόν ένα τέταρτο των παιδιών περνούν περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα σε συσκευή με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Δημοσκόπηση της YouGov σε 502 παιδιά στην Αγγλία ηλικίας 8 έως 15 ετών έδειξε επίσης ότι το 23% περνούσε πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας συσκευή με οθόνη και πρόσβαση στο ίντερνετ, όπως υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ ή παιχνιδοκονσόλα. Ένα στα τέσσερα παιδιά (25%) περνούσε δύο με τρεις ώρες την ημέρα σε τέτοιες συσκευές, ενώ ένα πέμπτο (20%) περνούσε από τρεις έως τέσσερις ώρες την ημέρα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερβολική χρήση οθονών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο και την ανάπτυξη και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Η Dr. Stefanie Höhl, υπεύθυνη Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και εκπρόσωπος της Γερμανικής Εταιρείας Ψυχολογίας, διαφωνεί με την αυστηρότητα των κατευθυντηρίων με δηλώσεις της στο Tagesspiegel και υποστηρίζει ότι τα παιδιά, υπό συνθήκες, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη χρήση των ψηφιακών μέσων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα smartphones μπορεί να είναι ωφέλιμα για τα παιδιά, αν αποφεύγουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Επιπρόσθετα, νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, έδειξε τα smartphone μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην ψυχική και κοινωνική ευημερία των παιδιών, εκτός αν αρχίσουν να χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.500 παιδιά ηλικίας 11-13 ετών, αποκάλυψε ότι το 78% είχε smartphone. Από αυτά, μόνο το 21% ανέφερε συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σε σύγκριση με το 26% των παιδιών χωρίς συσκευή. Επιπλέον, τα παιδιά με κινητά τηλέφωνα ανέφεραν ότι περνούν περισσότερο χρόνο δια ζώσης με τους φίλους τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλότερα εισοδήματα ήταν πιο πιθανό να έχουν smartphone σε σύγκριση με παιδιά εύπορων οικογενειών. Το υψηλότερο ποσοστό κατοχής smartphone (87%) παρατηρήθηκε σε νοικοκυριά με εισόδημα μεταξύ $50.000-$90.000, ενώ μόνο το 67% των παιδιών από οικογένειες με εισόδημα άνω των $150.000 είχε τέτοια συσκευή.

Ωστόσο, η έρευνα εντόπισε ότι τα παιδιά που δημοσιεύουν συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα ύπνου και συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους, σε σύγκριση με όσα δεν χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες. Ωστόσο, η έρευνα δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν η αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδήγησε σε προβλήματα ψυχικής υγείας και ύπνου ή αν ισχύει το αντίστροφο.

«Πρόκειται για μια συναρπαστική μελέτη που κάνει σημαντικές διακρίσεις, ιδιαίτερα μεταξύ των smartphones και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε στο New Scientist η Jess Maddox από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. «Ενώ τα δύο έχουν γίνει συνώνυμα, αυτή η έρευνα δείχνει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι το ίδιο», συνέχισε και τόνισε: «Αυτά είναι πραγματικά λεπτές διαπιστώσεις που ελπίζω να ενθαρρύνουν τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους πολιτικούς να σκεφτούν περισσότερο την εκπαίδευση των παιδιών στα smartphones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι τις απαγορεύσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ