Ποια κρασιά είναι τα λιγότερο επιβλαβή για την υγεία μας -Καρδιολόγος αποκαλύπτει - iefimerida.gr

Ποια κρασιά είναι τα λιγότερο επιβλαβή για την υγεία μας -Καρδιολόγος αποκαλύπτει

Κρασιά στο ράφι
Κρασιά στο ράφι / shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κατανάλωση κρασιού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής κουλτούρας, αλλά προφανώς πρέπει να γίνεται με μέτρο, κυρίως επειδή το κρασί δεν είναι πολύ καλό για την καρδιά και τις αρτηρίες.

Ποιος τύπος κρασιού όμως είναι πιο επιβλαβής για το καρδιαγγειακό μας σύστημα; Το κόκκινο, το λευκό ή το ροζέ; Ένας καρδιολόγος απαντά στο γαλλικό μέσο Topsante.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορισμένα κρασιά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά -Αυτά είναι τα λιγότερο επιβλαβή

Όπως είναι αναμενόμενο, τα κρασιά που είναι λιγότερο επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα είναι αυτά που περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες. «Έχουν πιθανές προστατευτικές επιδράσεις στην καρδιά», λέει η δόκτορας Virginie Marchal, καρδιολόγος στην Aix-en-Provence, ακόμη και αν οι επιδράσεις αυτές παραμένουν μέτριες.

Στα κρασιά αυτά περιλαμβάνονται πολλά κόκκινα κρασιά, όπως το Merlot, το Cabernet Sauvignon και το Pinot Noir. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ιδίως ρεσβερατρόλη, που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, να μειώσουν τις φλεγμονές και να αυξήσουν την "καλή" χοληστερόλη», εξηγεί η καρδιολόγος, η οποία συστήνει ιδιαίτερα το Pinot Noir, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και χαμηλό σε σάκχαρα.

Είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα βιολογικό ή φυσικό κόκκινο κρασί, το οποίο περιέχει λιγότερα θειώδη και δεν περιέχει φυτοφάρμακα. Αλλά τα κόκκινα κρασιά δεν είναι τα μόνα που περιέχουν αντιοξειδωτικά. Αυτό ισχύει και για τα ξηρά ροζέ κρασιά, παρόλο που περιέχουν λιγότερα αντιοξειδωτικά από τα κόκκινα κρασιά.

Κρασιά που πρέπει να αποφεύγονται για την καρδιά

Αντίθετα, τα πιο επιβλαβή κρασιά για το καρδιαγγειακό σύστημα είναι τα γλυκά κρασιά που δεν περιέχουν προστατευτικούς παράγοντες, όπως τα γλυκά και σιροπιαστά λευκά κρασιά. «Το Sauternes ή το Gewurztraminer είναι πλούσια σε ζάχαρη, η οποία μπορεί να βλάψει τον μεταβολισμό και την καρδιαγγειακή υγεία», προειδοποιεί η κα Marchal.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται τα επιδόρπια κρασιά, όπως το Port, το Madeira ή το Marsala. «Είναι πολύ πλούσια σε αλκοόλ και σάκχαρα, δύο παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς αν καταναλώνονται τακτικά». Τέλος, όλα τα εξαιρετικά αλκοολούχα κρασιά, άνω των 15 βαθμών, πρέπει επίσης να καταναλώνονται με προσοχή, καθώς μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσουν αρρυθμίες ή άλλα καρδιακά προβλήματα.

Ωστόσο, η Virginie Marchal θέλει να επισημάνει ότι το μέτρο επιβάλλεται με όλα τα κρασιά, είτε πρόκειται για κόκκινα, λευκά ή ροζέ. «Είναι καλύτερο να μην ξεπερνάτε το ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και το ένα με δύο για τους άνδρες, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ. Αλλά το να μην πίνουμε καθόλου κρασί είναι καλύτερο για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά και για τη συνολική υγεία».

Επομένως, η επίδραση του τύπου του κρασιού στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι μέτρια. Θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, όποιο αλκοολούχο ποτό κι αν πίνετε. Περιορίστε λοιπόν τον εαυτό σας σε ένα ποτήρι την ημέρα και όχι κάθε μέρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ