Έρευνα-σοκ: Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σήμερα είναι παχύσαρκοι -Δείτε διαδραστικό χάρτη - iefimerida.gr

Έρευνα-σοκ: Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σήμερα είναι παχύσαρκοι -Δείτε διαδραστικό χάρτη

Ζυγαριά μεζούρα παχυσαρκία
Παχυσαρκία / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με παχυσαρκία παγκοσμίως, αποκαλύπτει νέα ανάλυση.

Περίπου 159 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι και 879 εκατομμύρια ενήλικες έχουν βάρος που είναι τόσο υψηλό σε σχέση με το ύψος τους που τους κατατάσσει ως παχύσαρκους.

Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για μια σειρά ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, του διαβήτη και διαφόρων τύπων καρκίνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των νέων τετραπλασιάστηκαν παγκοσμίως μεταξύ 1990 και 2022 - το τελευταίο διαθέσιμο έτος - ενώ τα ποσοστά μεταξύ των ενηλίκων υπερδιπλασιάστηκαν, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά ελλιποβαρών μειώθηκαν μεταξύ των παιδιών και των εφήβων και μειώθηκαν περισσότερο από το μισό μεταξύ των ενηλίκων παγκοσμίως.

Αυτό σημαίνει ότι η παχυσαρκία είναι πλέον η πιο κοινή μορφή υποσιτισμού σε πολλές χώρες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Η παχυσαρκία στο κόσμο σε έναν διαδραστικό χάρτη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής συγγραφέας, καθηγητής Majid Ezzati, του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η επιδημία παχυσαρκίας που ήταν εμφανής μεταξύ των ενηλίκων σε μεγάλο μέρος του κόσμου το 1990 αντικατοπτρίζεται τώρα στα παιδιά και τους εφήβους σχολικής ηλικίας».

«Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες εκατομμύρια εξακολουθούν να πλήττονται από υποσιτισμό, ιδίως σε ορισμένα από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου».

«Για την επιτυχή αντιμετώπιση και των δύο μορφών υποσιτισμού είναι ζωτικής σημασίας να βελτιώσουμε σημαντικά τη διαθεσιμότητα και την προσιτή τιμή των υγιεινών, θρεπτικών τροφίμων».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό παχυσαρκίας υπερδιπλασιάστηκε στις γυναίκες, σχεδόν τριπλασιάστηκε στους άνδρες και υπερτετραπλασιάστηκε στα κορίτσια και στα αγόρια, από το 1990 έως το 2022, αναφέρει η Daily Mail σε δημοσίευμά της.

Στις χώρες με τον υψηλότερο επιπολασμό (συχνότητα εμφάνισης) παχυσαρκίας περιλαμβάνονται η Τόνγκα, η Αμερικανική Σαμόα, η Πολυνησία και η Μικρονησία, οι Νήσοι Κουκ και η Νιούε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης περίπου ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, από το 2022, περίπου 532 εκατομμύρια άνθρωποι είναι λιποβαρείς, συμπεριλαμβανομένων 183 εκατομμυρίων γυναικών, 164 εκατομμυρίων ανδρών, 77 εκατομμυρίων κοριτσιών και 108 εκατομμυρίων αγοριών.

Το 2022 τα ποσοστά παχυσαρκίας ήταν υψηλότερα από τα ποσοστά λιποβαρών κοριτσιών και αγοριών στα δύο τρίτα περίπου των χωρών του κόσμου.

Η μελέτη διεξήχθη από το NCD Risk Factor Collaboration -ένα δίκτυο επιστημόνων υγείας από όλο τον κόσμο- σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος υπολογίζεται με βάση το βάρος και το ύψος τους, για να κατανοήσουν πώς η παχυσαρκία και το ελλιπές βάρος έχουν αλλάξει παγκοσμίως κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών.

Η ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερες από 3.000 πληθυσμιακές μελέτες με 222 εκατομμύρια ανθρώπους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, αν και ο ΔΜΣ είναι ένα ατελές μέτρο για τον προσδιορισμό της έκτασης του σωματικού λίπους, καταγράφεται ευρέως σε πληθυσμιακές έρευνες.

Θα χρειαστεί η δουλειά των κυβερνήσεων και των κοινοτήτων

Ο καθηγητής Simon Kenny, κλινικός διευθυντής για τα παιδιά και τους νέους στο Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, δήλωσε: «Τα στοιχεία αυτά θα είναι εξίσου ανησυχητικά για τους γονείς όσο και για το Σύστημα Υγείας».

«Η παχυσαρκία επηρεάζει κάθε ανθρώπινο οργανικό σύστημα και έτσι σε νεαρή ηλικία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή ενός παιδιού, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρκίνου, προβλημάτων ψυχικής υγείας και πολλών άλλων ασθενειών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μικρότερη και δυστυχέστερη ζωή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε: «Η νέα αυτή μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης και της διαχείρισης της παχυσαρκίας από την πρώιμη ζωή έως την ενηλικίωση, μέσω της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας και της κατάλληλης φροντίδας, όπως απαιτείται».

«Για να επανέλθουμε σε τροχιά επίτευξης των παγκόσμιων στόχων για τον περιορισμό της παχυσαρκίας θα χρειαστεί η δουλειά των κυβερνήσεων και των κοινοτήτων, με την υποστήριξη τεκμηριωμένων πολιτικών από τον ΠΟΥ και τους εθνικούς οργανισμούς δημόσιας υγείας».

«Είναι σημαντικό ότι απαιτείται η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις επιπτώσεις των προϊόντων του στην υγεία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση της Κομισιόν και η Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη σειρά της τοποθετήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αποδίδει μεγάλη σημασία στη βελτίωση της διατροφής και της σωματικής άσκησης, ιδίως των παιδιών, δεδομένου ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για μη μεταδοτικές νόσους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την παιδική παχυσαρκία (2014-2020) ήταν μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από τα κράτη μέλη, με την υποστήριξη της Επιτροπής, για την ανάσχεση της αύξησης του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους νέους έως το 2020.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την περίοδο 2018-2020 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) κατέδειξαν ότι το 29% των παιδιών ηλικίας 7-9 ετών στις συμμετέχουσες χώρες διαπιστώθηκε ότι είχαν υπερβολικό βάρος και το 12 % παχυσαρκία και ότι η τάση είναι πτωτική όσον αφορά τον επιπολασμό του υπερβολικού βάρους στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία σε σχέση με την πρώτη έκδοση της έκθεσης, την περίοδο 2007 — 2008. Παρά τη μείωση, ο επιπολασμός (συχνότητα εμφάνισης) του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στις χώρες αυτές εξακολουθεί να είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Επιπλέον, πρώιμες μελέτες από ορισμένες χώρες δείχνουν ότι ο επιπολασμός του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας αυξήθηκε στα παιδιά στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Στον σχετικό χάρτι που δημοσιεύθηκε

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ παχυσαρκία βάρος ΠΟΥ ΕΕ Ελλάδα έρευνα σώμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ