Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον ιό Chikungunya -Η μετάδοση της ασθένειας από το κουνούπι τίγρης - iefimerida.gr

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τον ιό Chikungunya -Η μετάδοση της ασθένειας από το κουνούπι τίγρης

Κουνούπι τίγρης
Κουνούπι τίγρης / Φωτογραφία αρχείου: Pickpik
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή παγκόσμια επιδημία του ιού Chikungunya, καλώντας σε άμεση δράση.

Επισημαίνει ότι εντοπίζονται τα ίδια ανησυχητικά σημάδια, όπως και πριν από δύο δεκαετίες, σε προηγούμενο ξέσπασμα, προειδοποιώντας ότι ο κόσμος κινδυνεύει να βιώσει ένα νέο κύμα εξάπλωσης της ασθένειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ιός chikungunya είναι μια ιογενής νόσος που μεταδίδεται από τα κουνούπια, κυρίως από τα είδη Aedes aegypti και Aedes albopictus (γνωστό ως «κουνούπι τίγρης»). Προκαλεί υψηλό πυρετό και έντονους πόνους στις αρθρώσεις, οι οποίοι συχνά είναι εξουθενωτικοί και μπορεί να διαρκέσουν για εβδομάδες ή και μήνες.

Ο ιός Chikungunya

Τα συμπτώματα του Chikungunya μοιάζουν με εκείνα του δάγκειου πυρετού και του ιού Zika, κάτι που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Αν και ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει κάτω του 1%, ο μεγάλος αριθμός πιθανών κρουσμάτων θα μπορούσε να μεταφραστεί σε χιλιάδες θανάτους.

Σύμφωνα με την Diana Rojas Alvarez, ειδικό του ΠΟΥ, ο ιός έχει εντοπιστεί σε 119 χώρες, θέτοντας σε κίνδυνο περίπου 5,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Την περίοδο 2004-2005 η επιδημία ξεκίνησε από νησιά του Ινδικού Ωκεανού και εξαπλώθηκε παγκοσμίως, επηρεάζοντας σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Το 2025 οι περιοχές της Ρεϊνιόν, της Μαγιότ και του Μαυρικίου έχουν ήδη αναφέρει σοβαρά ξεσπάσματα, με τη Ρεϊνιόν να έχει προσβληθεί κατά το ένα τρίτο του πληθυσμού της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου νωρίς, ώστε οι χώρες να μπορέσουν να προετοιμαστούν έγκαιρα, να ανιχνεύσουν και να ενισχύσουν όλες τις δυνατότητες για να αποφύγουν τεράστιες επιδημίες», υπογράμμισε η Alvarez.

O ΠΟΥ προειδοποιεί

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι το μοτίβο μετάδοσης επαναλαμβάνεται, καθώς ο ιός εξαπλώνεται ήδη σε περιοχές της Αφρικής, όπως η Μαδαγασκάρη, η Σομαλία και η Κένυα. Στην Ευρώπη, έχουν αναφερθεί εισαγόμενα κρούσματα στη Γαλλία και πιθανές περιπτώσεις στην Ιταλία, κάτι που δείχνει ότι η απειλή δεν είναι περιορισμένη.

Η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής επιτρέπει στο κουνούπι τίγρης να επεκτείνεται σε νέες γεωγραφικές περιοχές, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης. Ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να ενισχύσουν τα συστήματα παρακολούθησης, να ενημερώσουν τον πληθυσμό και να λάβουν μέτρα προστασίας, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ