Καμπανάκι ειδικών: Ενδημικός σύντομα στην Ευρώπη ο δάγκειος πυρετός και ο ιός Τσικουνγκούνια -Πώς μεταδίδονται - iefimerida.gr

Καμπανάκι ειδικών: Ενδημικός σύντομα στην Ευρώπη ο δάγκειος πυρετός και ο ιός Τσικουνγκούνια -Πώς μεταδίδονται

Κουνούπι τίγρης
Κουνούπι τίγρης / Φωτογραφία αρχείου: Pickpik
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κλιματική αλλαγή βοηθά στην εξάπλωση του κουνουπιού τίγρης βαθύτερα στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον κίνδυνο κάποτε τροπικοί ιοί, όπως ο δάγκειος πυρετός και ο ιός τσικουνγκούνια, να γίνουν ενδημικοί σε όλη την ήπειρο, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού κινδυνεύει ήδη να προσβληθεί από τις δύο ασθένειες, οι οποίες κάποτε περιορίζονταν κυρίως σε τροπικές περιοχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμφότεροι οι ιοί προκαλούν πυρετό και μπορεί να είναι θανατηφόροι σε σπάνιες περιπτώσεις, καθώς μεταδίδονται από τα κουνούπια Aedes aegypti και Aedes albopictus. Το τελευταίο, γνωστό και ως κουνούπι τίγρης, κινείται βορειότερα καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή ωθεί τα κουνούπια τίγρεις βορειότερα στην Ευρώπη

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet Planetary Health και αναλύει τον αντίκτυπο που έχουν ορισμένοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου της κλιματικής αλλαγής, στην εξάπλωση των δύο ασθενειών στην Ευρώπη τα τελευταία 35 χρόνια.

Η συχνότητα και η σοβαρότητα των κρουσμάτων έχουν αυξηθεί από το 2010 καθώς οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με τη μελέτη. Τον περασμένο χρόνο, τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφηκαν λίγο πάνω από 300 κρούσματα δάγκειου πυρετού από 275 τα προηγούμενα 15 χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιδημίες δάγκειου πυρετού έχουν πλέον πλήξει την Ιταλία, την Κροατία, τη Γαλλία και την Ισπανία. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι η ΕΕ μεταβαίνει από σποραδικές επιδημίες ασθενειών που μεταδίδονται από τον ιό Aedes σε μια ενδημική κατάσταση», ανέφερε η έρευνα. Όσο υψηλότερες είναι οι θερμοκρασίες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης κρουσμάτων που προκαλούνται από τα κουνούπια τίγρεις, ανέφερε η ευρωπαϊκή ερευνητική ομάδα.

Σύμφωνα με τα χειρότερα σενάρια για την κλιματική αλλαγή, τα ξεσπάσματα των δύο ασθενειών θα μπορούσαν να πενταπλασιασθούν σε σύγκριση με τον τρέχοντα ρυθμό μέχρι το 2060, προβλέπουν οι ερευνητές.

Τα κρούσματα είναι συχνότερα πλέον σε πλουσιότερες περιοχές, γεγονός που υποδηλώνει ότι καλύτερα τεστ είναι σε θέση να εντοπίσουν τους ιούς, αλλά και ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να μην εντοπιστούν σε φτωχότερες περιοχές, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η γαλλική νήσος Ρεϋνιόν στον Ινδικό Ωκεανό βίωσε πρόσφατα ένα θανατηφόρο ξέσπασμα του ιού τσικουνγκούνια. Τα κουνούπια τίγρεις μπορούν επίσης να μεταδώσουν τους ιούς Ζίκα και Δυτικού Νείλου, οι οποίοι δεν έχουν μελετηθεί στην τελευταία έρευνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ