Μια γυναίκα που δαγνώστηκε με καρκίνο σε τελικό στάδιο πριν από δύο δεκαετίες, μετά από μια φαινομενικά ακίνδυνη ρινορραγία, τελικά εισήλθε σε ύφεση.
Όλα ξεκίνησαν το 2000 όταν η 63χρονη σήμερα Κάθριν Όντι, από το Μάνσφιλντ του Νότινγχαμσάιρ, ενημερώθηκε ότι της απέμεναν μόλις πέντε χρόνια ζωής, αφού διαγνώστηκε με μυέλωμα καρκίνου του αίματος. «Θυμάμαι έναν σύμβουλο που μου είπε κάποτε "ο κύριος στόχος μου είναι να σε φτάσω στα 40"» ανέφερε η Όντι.
Για τις επόμενες δύο δεκαετίες, υποβλήθηκε σε αμέτρητες θεραπείες και κλινικές δοκιμές, παλεύοντας με συχνές λοιμώξεις που την οδηγούσαν επανειλημμένα στο νοσοκομείο. Αυτά τα προβλήματα υγείας την ανάγκασαν να χάσει σημαντικά γεγονότα στη ζωή της, όπως το πρώτο baby shower της κόρης της.
Η «καταστροφική» διάγνωση με καρκίνο
Πριν από τη διάγνωσή της, η Όντι εξήγησε ότι, εκτός από την αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας, δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστόσο, το 2000, όλα άλλαξαν όταν είχε μια ξαφνική ρινορραγία στη δουλειά, κάτι που δεν είχε βιώσει ποτέ πριν
Έκανε εξετάσεις αίματος, οι οποίες αποκάλυψαν ότι έπασχε από αναιμία, και της συνταγογραφήθηκαν χάπια σιδήρου την ίδια μέρα. Ωστόσο, την επόμενη εβδομάδα, ο γιατρός για τον οποίο εργαζόταν χτύπησε την πόρτα της. «Μου είπε: “Λυπάμαι πολύ, είναι κάτι πραγματικά σοβαρό, πρέπει να πας στο νοσοκομείο αύριο”». Η Όντι υποβλήθηκε σε περαιτέρω εξετάσεις στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένης μιας βιοψίας μυελού των οστών, και πληροφορήθηκε ότι έπασχε από μυέλωμα.
Περιέγραψε τη διάγνωση ως «καταστροφική». «Μέσα σε μια εβδομάδα, είχα μια ρινορραγία και βρισκόμουν σε χημειοθεραπεία», είπε. «Πέρασα από το να είμαι νοσοκόμα, να είμαι υπεύθυνη, στο να είμαι η ασθενής - ήταν απόλυτα συγκλονιστικό».
Παρά το γεγονός ότι είναι ο τρίτος πιο συχνός τύπος καρκίνου του αίματος, το μυέλωμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαγνωστεί καθώς τα συμπτώματα, όπως πόνος, εύθραυστα οστά και κόπωση, συχνά συνδέονται με τη γενική γήρανση ή ήπιες παθήσεις, σύμφωνα με τη Myeloma UK.
Η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε περιόδους ύφεσης, αλλά ο καρκίνος αναπόφευκτα επιστρέφει. Ο σύμβουλος της Όντι της είπε ότι ο καρκίνος ήταν «θεραπεύσιμος αλλά όχι ιάσιμος», αλλά υπήρχαν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές διαθέσιμες εκείνη την εποχή.
Υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία και έβαλε το όνομά της σε κάθε κλινική δοκιμή και θεραπεία που ήταν διαθέσιμη κατά τα επόμενα χρόνια, και έκανε δύο μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων.
Το «θαυματουργό φάρμακο»
Μέχρι το 2020, είχε υποβληθεί σε 11 διαφορετικές θεραπείες, αλλά καμία δεν την είχε φέρει σε ύφεση, και της είπαν ότι είχε εξαντλήσει όλες τις θεραπευτικές επιλογές.
Ωστόσο, όταν ο σύμβουλός της επικοινώνησε με έναν πρώην συνάδελφο στο UCL του Λονδίνου για να ρωτήσει σχετικά με νέες κλινικές δοκιμές, ανακαλύφθηκε ότι ένα νέο πειραματικό φάρμακο που ονομάζεται teclistamab βρισκόταν σε εξέλιξη.
Η Όντι εγγράφηκε στη δοκιμή τον Ιανουάριο του 2021 και, μέσα σε περίπου έξι μήνες από τη λήψη του φαρμάκου, της είπαν ότι βρισκόταν σε ύφεση για πρώτη φορά από τη διάγνωσή της.
Πιστεύει ότι ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που έλαβαν το «θαυματουργό φάρμακο» στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Ήταν ανακούφιση, αλλά όχι ευφορία». είπε. «Για όλα αυτά τα χρόνια, πήγαινα από δοκιμή σε δοκιμή… αλλά χωρίς αυτές τις δοκιμές, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα». «Έχω χάσει πολλά πράγματα, αλλά έχω δει και πολλά», είπε και τόνισε ότι ο γιατρός της την αποκαλεί Wonder Woman. Η Όντι είπε ότι η φροντίδα που έχει λάβει είναι «απαράμιλλη» και ελπίζει να μπορέσει να αποτελέσει έμπνευση για άλλους που διαγνώστηκαν με ανίατους καρκίνους.
Η Όντι είναι τώρα αποφασισμένη να απολαύσει τον χρόνο που έχει με τα δύο εγγόνια της και ανυπομονεί να δημιουργήσει νέες αναμνήσεις με την οικογένειά της, μια προοπτική που κάποτε φαινόταν αδύνατη. «Ποτέ, ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια, δεν φανταζόμουν ότι θα στεκόμουν στην πύλη του σχολείου πηγαίνοντας τα εγγόνια μου στο σχολείο», είπε.