Πόσες φορές δεν ακούμε πως το καλοκαίρι πρέπει να μένουμε ενυδατωμένοι; Όμως χρειάζεται προσοχή, καθώς μελέτη δείχνει πως δημοφιλή καλοκαιρινά ροφήματα ίσως ευνοούν την εμφάνιση νεφρικών παθήσεων.
Το ανθρώπινο σώμα χάνει καθημερινά περίπου 1,5 λίτρα νερού, ακόμα και χωρίς σωματική άσκηση, ακόμα και χωρίς να επικρατεί ιδιαίτερη ζέστη. Η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω των ούρων, της αναπνοής και του ιδρώτα. Μόνο μέσω του ιδρώτα, επιστήμονες υπολογίζουν πως ίσως χάνουμε μισό λίτρο νερού ημερησίως, χωρίς καν να το αντιληφθούμε.
Τις ζεστές ημέρες, όπως αυτές που βιώνουμε τώρα, οι άνθρωποι ιδρώνουν αισθητά περισσότερο, και η απώλεια υγρών αυξάνεται σημαντικά. Η επαρκής πρόσληψη υγρών μέσω του πόσιμου νερού είναι συνεπώς απαραίτητη καθώς σε περίπτωση ανεπαρκούς ενυδάτωσης το καρδιαγγειακό σύστημα χάνει την ισορροπία του. Πονοκέφαλοι και ζάλη είναι συχνά τα αποτελέσματα ανεπαρκούς ενυδάτωσης.
Χρόνια νεφρική νόσος: Μελέτη αποκαλύπτει τον κίνδυνο για την υγεία από ορισμένα καλοκαιρινά ροφήματα
Εκτός όμως από την καρδιά, κίνδυνο από την απώλεια υγρών διατρέχει και η νεφρική λειτουργία. «Το 50 έως 90 τοις εκατό των ασθενών με θερμοπληξία υφίσταται οξεία νεφρική βλάβη», εξηγεί η Δρ. Σιμόν Κοσίμα Μπόντεκερ-Λιπς, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μάιντς της Γερμανίας. Και εκτός από την επαρκή πρόσληψη υγρών, καθοριστική για την υγεία των νεφρών είναι και το ποια ποτά καταναλώνουμε.
Κι αυτό διότι συχνά σε συνθήκες ζέστης και δίψας, τείνουμε να προτιμάμε ροφήματα με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης ή τεχνητά γλυκαντικά. Στο παρελθόν, υπήρχαν και πολύ πετυχημένες διαφημίσεις τέτοιων ροφημάτων, με αποτέλεσμα γενιές ολόκληρες να έχουν συνδυάσει το σβήσιμο της έντονης δίψας με την κατανάλωση αυτών ακριβώς των ροφημάτων. Κι εδώ έρχεται η επιστήμη να προειδοποιήσει.
Μια μελέτη των νοτιοκορεατικών πανεπιστημίων Γιονκσέι και Κβαντονγκ έδειξε ότι ακόμα και ένα ποτήρι την ημέρα από δημοφιλή αναψυκτικά μπορεί να κάνει τη διαφορά ως προς το αν αυξάνεται ο κίνδυνος για χρόνια νεφρική νόσο. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 127.830 ενηλίκων και την κατανάλωση που έκαναν σε ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης και τεχνητών γλυκαντικών.
Στα ροφήματα με ζάχαρη περιλαμβάνονταν εκδόσεις αναψυκτικών όπως η συμβατική έκδοση Cola ή οι πορτοκαλάδες και λεμονάδες με ανθρακικό. Σε αυτά με τεχνητά γλυκαντικά περιλαμβάνονται οι αντίστοιχες εκδόσεις “Light” ή “Zero”, που γλυκαίνονται με υποκατάστατα ζάχαρης.
Τα κακά νέα είναι ότι ακόμη και οι φαινομενικά πιο υγιεινές εκδοχές με γλυκαντικά είχαν επίσης αρνητικά αποτελέσματα στη μελέτη, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μεγαλύτερο από τα ποτά με ζάχαρη. Όπως και τα κλασικά ροφήματα με ζάχαρη, και αυτά αύξαναν τον κίνδυνο για χρόνια νεφρική πάθηση.
Υπάρχουν και καλά νέα: Ένα ποτήρι από «υγιεινά» ροφήματα βοηθά
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρατηρήθηκε σε συμμετέχοντες που κατανάλωναν καθημερινά πάνω από ένα ποτήρι (250 ml) ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά. Αλλά και η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων συνοδευόταν από ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο. Ο δεύτερος υψηλότερος κίνδυνος καταγράφηκε σε άτομα που κατανάλωναν πάνω από ένα ποτήρι καθημερινά από τα κλασικά ποτά με ζάχαρη.
Υπάρχουν όμως και καλά νέα: Η μελέτη έδειξε επίσης ότι αν αντικαταστήσουμε ένα ποτήρι αναψυκτικού με ζάχαρη ή γλυκαντικά την ημέρα με φυσικούς χυμούς ή νερό, τότε ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου μειώνεται.
Ποια ροφήματα είναι τα πιο υγιεινά; Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών στη Γερμανία συνιστά για την υγιή ενυδάτωση την κατανάλωση 1,5 έως 2 λίτρων υγρών την ημέρα. Τις ζεστές ημέρες ή σε περιόδους έντονης σωματικής δραστηριότητας, οι ανάγκες μπορεί να αυξηθούν έως και τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερο.
Συστήνεται η τακτική πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδανικά πριν καν εμφανιστεί το αίσθημα της δίψας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.