«Οι κοιλιές μας μεγαλώνουν με την ηλικία λόγω...»: Επιστήμονας αποκαλύπτει γιατί έχουμε κοιλιακό λίπος μετά τα 40 - iefimerida.gr

«Οι κοιλιές μας μεγαλώνουν με την ηλικία λόγω...»: Επιστήμονας αποκαλύπτει γιατί έχουμε κοιλιακό λίπος μετά τα 40

λίπος
© Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά την ηλικία των 40 ετών, στη φάση της περιεμμηνόπαυσης, συνήθως η σιλουέτα αλλάζει και η κοιλιά μεγαλώνει.

Αυτές οι αλλαγές δεν είναι πάντα εύκολο να γίνουν αποδεκτές. Ακόμα κι αν γυμνάζεστε τακτικά και δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή σας, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τη μικρή κοιλίτσα.

Αυτή η αισθητή αλλαγή στο κάτω μέρος της κοιλιάς αποτελεί πηγή ανησυχίας και άγχους για πολλές γυναίκες, γι' αυτό και οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου City of Hope στην Καλιφόρνια θέλησαν να κατανοήσουν το φαινόμενο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science και αναφέρθηκε από στο Sciences et avenir, αποκαλύφθηκε ότι η αλλαγή αυτή οφείλεται στον μεταβολισμό.

«Ενώ τα περισσότερα ενήλικα βλαστικά κύτταρα χάνουν την ικανότητά τους να πολλαπλασιάζονται με την ηλικία, το αντίθετο ισχύει για αυτά τα προγονικά κύτταρα των λιποκυττάρων: η ηλικία απελευθερώνει τη δύναμή τους να πολλαπλασιάζονται», εξήγησε ο Adolfo Garcia-Ocana, συγγραφέας της μελέτης.

Και πρόσθεσε: «Αυτό δείχνει για πρώτη φορά ότι η κοιλιά μας μεγαλώνει με την ηλικία εξαιτίας αυτού του υψηλού επιπέδου παραγωγής νέων λιποκυττάρων».

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές μελέτησαν το φαινόμενο αυτό σε νεαρά και ηλικιωμένα ποντίκια. Μεταμοσχεύοντας προγονικά κύτταρα λιποκυττάρων σε αυτά, παρατήρησαν ότι η εξέλιξη ορισμένων από αυτά επηρεάστηκε από αυτή την αύξηση που σχετίζεται με την ηλικία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν μυϊκή μάζα και να κερδίζουν λίπος καθώς μεγαλώνουν, ακόμη και όταν το σωματικό τους βάρος παραμένει σταθερό. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην άφιξη ενός νέου τύπου βλαστικών κυττάρων που αυξάνει την ικανότητα του σώματος να παράγει νέα λιποκύτταρα, ιδίως γύρω από το στομάχι», εξήγησε η Iong (Annabel) Wang, μέλος της συγγραφικής ομάδας της μελέτης.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, ανακάλυψαν επίσης ότι ένα φάρμακο που παρεμβαίνει στην παρεμπόδιση του LIFR (υποδοχέας του ανασταλτικού παράγοντα της λευχαιμίας) θα μπορούσε να αποτρέψει τη συσσώρευση κοιλιακού λίπους και συνεπώς τη διόγκωση του κάτω μέρους της κοιλιάς.

Αυτά τα 2 superfoods πρέπει να τρώτε μετά τα 40 για να λιώσετε το κοιλιακό λίπος

Το κοιλιακό λίπος μπορεί να γίνει επίμονο μετά την ηλικία των 40 ετών. Για να διατηρήσετε ή να ανακτήσετε μια επίπεδη κοιλιά, είναι σημαντικό να προσέχετε τι τρώτε.

Μιλώντας στο She Finds, ο personal trainer και εγγεγραμμένος διαιτολόγος Jesse Feder αποκάλυψε τις δύο υπερτροφές που πρέπει να αρχίσετε να τρώτε τακτικά από την ηλικία των 40 ετών, αν θέλετε να χάσετε το λίπος της κοιλιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτον, ο Jesse Feder εκθείασε τις αρετές του σολομού. Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα σε EPA και DHA, αυτό το ψάρι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σπλαχνικού λίπους.

«Ο σολομός είναι γεμάτος με θρεπτικά συστατικά, υγιή λίπη και πρωτεΐνες. Τα υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών και υγιεινών λιπαρών βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στη βελτίωση της συνολικής υγείας. Μπορούν επίσης να παρέχουν σταθερά επίπεδα ενέργειας, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την απώλεια βάρους», εξήγησε.

Στη συνέχεια, ο διαιτολόγος μοιράστηκε τα οφέλη του αβοκάντο. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, αν και το φρούτο αυτό είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά, είναι «μια υπερτροφή που περιέχει υγιεινά λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες που ωφελούν το έντερο.

Τα υγιή λιπαρά, δηλαδή τα μονο- και πολυακόρεστα λιπαρά, είναι εξαιρετικά για τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τη μείωση της πείνας και την παροχή σταθερής ενέργειας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από τις ιδιότητές του για το λιώσιμο του κοιλιακού λίπους, το αβοκάντο έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ένας ακόμη καλός λόγος για να τα τρώτε!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ