Η κατανάλωση πρωινού νωρίτερα μέσα στην ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μια δεκαετής μελέτη που παρακολούθησε σχεδόν 3.000 ενήλικες σε διάστημα περίπου 30 ετών διαπίστωσε ότι η χρονική στιγμή των γευμάτων, ειδικά του πρωινού, μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με το τι τρώτε.
Σύμφωνα με το foxnews, μια διεθνής ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Χασάν Ντάσι του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ανέλυσε τις ώρες γευμάτων, τις παθήσεις, τη γενετική και τη θνησιμότητα ατόμων ηλικίας 42 έως 94 ετών χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Η παράλειψη του πρωινού και η αργοπορημένη κατανάλωση δείπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία των οστών.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα στο περιοδικό Communications Medicine, έδειξαν ότι καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τείνουν να τρώνε πρωινό και βραδινό αργότερα, μετατοπίζοντας το μέσο χρονικό διάστημα μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου γεύματος της ημέρας και μειώνοντας το συνολικό χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων.
Τι έδειξε η έρευνα για την ώρα κατανάλωσης του πρωινού
Οι ώρες του πρωινού και του δείπνου είναι πιθανό να αλλάξουν αργότερα λόγω παραγόντων όπως ο κακός ύπνος, η κατάθλιψη, τα οδοντικά προβλήματα, η δυσκολία στην προετοιμασία των γευμάτων και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η συνταξιοδότηση, η μοναξιά ή η μετακόμιση σε γηροκομεία.
«Για παράδειγμα, η κατάθλιψη και η κόπωση μπορεί να μειώσουν την όρεξη ή να επιβραδύνουν τις πρωινές ρουτίνες, ενώ τα προβλήματα με τα δόντια ή τη μάσηση μπορούν να κάνουν το φαγητό άβολο, οδηγώντας τους ανθρώπους να αναβάλλουν το πρωινό», δήλωσε ο Ντάσι στο Everyday Health.
Επειδή η μελέτη ήταν παρατήρησης, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι αυτά τα προβλήματα υγείας προκαλούνται από την καθυστερημένη κατανάλωση πρωινού, μόνο ότι συχνά εμφανίζονται μαζί, πρόσθεσε.
Κατά μέσο όρο, κάθε δεκαετία γήρανσης συνδεόταν με οκτώ λεπτά καθυστέρηση στο πρωινό και τέσσερα λεπτά καθυστέρηση στο δείπνο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Σε διάστημα 22 ετών παρακολούθησης, οι ερευνητές κατέγραψαν 2.361 θανάτους μεταξύ των συμμετεχόντων. Κάθε επιπλέον ώρα καθυστέρησης στην ώρα του πρωινού συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.
Τα αποτελέσματα
Οι ηλικιωμένοι που έτρωγαν νωρίτερα είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, με ποσοστό 10ετούς επιβίωσης 89,5% σε σύγκριση με 86,7% μεταξύ εκείνων που έτρωγαν αργά.
«Η διαφορά ήταν στατιστικά σημαντική, αλλά ήταν μέτρια», σημείωσε ο Ντάσι.
Παθήσεις και ψυχολογικές νόσοι, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η κόπωση και τα προβλήματα στοματικής υγείας, συνδέονταν επίσης με την καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση γευμάτων αργότερα, ειδικά του πρωινού, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένας απλός δείκτης υγείας σε ηλικιωμένους ενήλικες και μπορεί να καθοδηγήσει μελλοντικές στρατηγικές για υγιή γήρανση», έγραψαν οι ερευνητές.