Καθώς μεγαλώνετε, είναι σύνηθες να παρατηρείτε αλλαγές στη στάση του σώματος: οι ώμοι γέρνουν, το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός και η πλάτη αρχίζει να κυρτώνει.
Όπως αναφέρει το The Conversation, μπορεί το φαινόμενο να αναφέρεται ως «καμπούρα», ο ιατρικός όρος για την κυρτή πλάτη όμως είναι κύφωση. Όταν αυτή η καμπυλότητα είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια, δηλαδή ξεπερνά τις 40 μοίρες, ονομάζεται υπερκύφωση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, δυσκολία στην κίνηση και μειωμένη ποιότητα ζωής.
Αυτό, αν και συνήθως συμβαίνει στους πιο ηλικιωμένους, είναι κάτι που μπορεί να βιώσει ο καθένας με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, το ερώτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους είναι: είναι δυνατόν να το προλάβετε;
Tι προκαλεί την κύφωση;
Μία από τις πιο συχνές αιτίες αυτής της κατάστασης είναι η κακή στάση του σώματος. Με την πάροδο του χρόνου, ιδίως στους νέους που περνούν πολλές ώρες σκυφτοί σε μια καρέκλα, σε ένα γραφείο ή κοιτάζοντας το κινητό τους τηλέφωνο, αναπτύσσεται μια καμπυλότητα στάσης γνωστή ως κύφωση.
Μια υγιής σπονδυλική στήλη έχει επιμήκη μορφή S, γεγονός που καθιστά μια ελαφρά καμπυλότητα στο άνω μέρος της πλάτης απολύτως φυσιολογική. Ωστόσο, όταν αυτή η καμπυλότητα είναι υπερβολική και σταθεροποιείται, η πλάτη δεν μπορεί πλέον να σταθεί από μόνη της όρθια, υποδεικνύοντας ότι κάτι δεν πάει καλά.
Ευτυχώς, αυτό το είδος κύρτωσης μπορεί να αντιστραφεί με ειδικές ασκήσεις, διατάσεις και αυξημένη επίγνωση του τρόπου με τον οποίο κάθεται και κινείται κανείς κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, από την άλλη πλευρά, η κύφωση ή η υπερκύφωση είναι συχνά αποτέλεσμα της φθοράς της σπονδυλικής στήλης. Ειδικότερα, όταν πάσχουν από οστεοπόρωση -μια πάθηση που αποδυναμώνει τα οστά- οι σπόνδυλοι μπορεί να ραγίσουν και να σπάσουν, οδηγώντας σε μόνιμη καμπυλότητα της πλάτης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν πρόκειται για κακή στάση του σώματος, αλλά για μια δομική αλλαγή στη σπονδυλική στήλη. Η υπερκύφωση που σχετίζεται με την ηλικία οδηγεί σε κύρτωση ακόμη και όταν το άτομο προσπαθεί να σταθεί όρθιο και συχνά συνοδεύεται από απώλεια ύψους (πάνω από 3-4 εκατοστά) και πόνο.
Πρόσθετες αιτίες καμπυλότητας στην πλάτη
Εκτός από την κακή στάση του σώματος και τη σπατάλη των οστών, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την ανώμαλη καμπυλότητα της πλάτης:
Κύφωση Scheuermann: κατά την εφηβεία, ορισμένα οστά της σπονδυλικής στήλης αναπτύσσονται ανομοιόμορφα, σχηματίζοντας μια έντονη καμπύλη προς τα εμπρός στο άνω μέρος της πλάτης.
Συγγενής κύφωση: σε σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με δυσμορφία της σπονδυλικής στήλης, με αποτέλεσμα μια πιο σοβαρή και σταθερή καμπυλότητα.
Σκολίωση και λόρδωση: όταν η σπονδυλική στήλη καμπυλώνει προς τα πλάγια, ονομάζεται σκολίωση. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική καμπυλότητα προς τα μέσα στο κάτω μέρος της πλάτης ονομάζεται λόρδωση.
Επιπλέον, παθήσεις όπως η αρθρίτιδα ή ακόμη και τραυματισμοί και λοιμώξεις της σπονδυλικής στήλης μπορούν να συμβάλουν στην καμπυλότητα με την πάροδο του χρόνου.
Πρέπει να επισκεφθώ γιατρό αν έχω καμπύλη πλάτη;
Εάν η σπονδυλική σας στήλη καμπυλώνει περισσότερο από το συνηθισμένο ή εάν αισθάνεστε συνεχή πόνο, απώλεια ύψους ή δυσκαμψία, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι καμπυλώσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα σπονδυλικών καταγμάτων.
Σύμφωνα με το The Conversation, ένας στους πέντε ηλικιωμένους ενήλικες υποφέρει από σπονδυλικό κάταγμα, αλλά έως και τα δύο τρίτα αυτών των καταγμάτων δεν διαγιγνώσκονται και δεν αντιμετωπίζονται.
Ως εκ τούτου, οι γιατροί συνιστούν ακτινογραφία εάν υπάρχουν συμπτώματα όπως ανεξήγητος πόνος στην πλάτη, εντοπισμένη κύφωση ή απώλεια ύψους μεγαλύτερη από 3 εκατοστά.
Πώς να αποτρέψετε την καμπυλότητα της πλάτης;
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της ανώμαλης καμπυλότητας της πλάτης είναι η διατήρηση ισχυρών οστών, δραστήριων μυών και καλής στάσης του σώματος. Αυτό περιλαμβάνει:
Άσκηση με αντιστάσεις: Κάντε ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους μύες του άνω μέρους της πλάτης.
Να είστε σωματικά δραστήριοι: συνιστάται τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.
Υγιεινή διατροφή: είναι σημαντικό να καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνη D για να εξασφαλίσετε την υγεία των οστών.
Αποφύγετε το κάπνισμα και μειώστε το αλκοόλ: αυτές οι συνήθειες επηρεάζουν αρνητικά την οστική πυκνότητα και τη συνολική υγεία.
Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε τη σωστή στάση του σώματος όταν κάθεστε ή στέκεστε όρθιοι. Η τοποθέτηση του κεφαλιού σε ευθυγράμμιση με τους ώμους και των ώμων πάνω από τους γοφούς μπορεί να μειώσει την πίεση στη σπονδυλική στήλη και να αποτρέψει την καμπυλότητα.
Συνιστώμενες ασκήσεις για την πρόληψη και τον έλεγχο της καμπυλότητας της πλάτης
Για την ενδυνάμωση των μυών που υποστηρίζουν την όρθια στάση του σώματος, ιδίως στο άνω μέρος της πλάτης και στον κορμό, συνιστώνται τα εξής:
Εκτάσεις πλάτης: σηκώστε απαλά το στήθος από το πάτωμα ενώ είστε ξαπλωμένοι μπρούμυτα.
Ασκήσεις αντίστασης: στοχεύοντας στους μύες ανάμεσα στις ωμοπλάτες.
Περπάτημα, τζόκινγκ ή ανέβασμα σκάλας: Αυτές οι δραστηριότητες είναι εξαιρετικές για τη διατήρηση των οστών ισχυρών.
Διατάσεις του στήθους και του ισχίου: βοηθούν στο άνοιγμα της στάσης του σώματος και στην ανακούφιση από τη συσσωρευμένη ένταση.
Επιπλέον, πρακτικές όπως η γιόγκα ή το πιλάτες βελτιώνουν την επίγνωση της στάσης και την ευελιξία. Ωστόσο, για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση ή σπονδυλικά κατάγματα, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης.
Η καμπυλότητα της πλάτης με την ηλικία δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά είναι σημαντικό να διατηρείτε καλή στάση του σώματος και να ακολουθείτε υγιεινές συνήθειες από νεαρή ηλικία.
Εάν η κύρτωση προκαλείται από οστικούς παράγοντες, όπως η οστεοπόρωση, η θεραπεία μπορεί να μειώσει τον πόνο και να επιβραδύνει την εξέλιξή της, αν και είναι απίθανο να εξαφανιστεί εντελώς.
Σύμφωνα με το The Conversation, η διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος και η ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν την πλάτη μπορεί να κάνει τη διαφορά στη μείωση των επιπτώσεων της ηλικιακής καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης.