Βίντεο που κυκλοφορούν σε πλατφόρμες όπως το TikTok παρουσιάζουν απλές συνταγές ζωμών και σούπας ως τον ιδανικό τρόπο για να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του.
Τα τελευταία χρόνια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο μια διατροφική συνήθεια που σε πολλές κουζίνες του κόσμου δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει: τη σούπα για πρωινό. Βίντεο που κυκλοφορούν σε πλατφόρμες όπως το TikTok παρουσιάζουν απλές συνταγές ζωμών και σούπας ως τον ιδανικό τρόπο για να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του, όμως η πρακτική αυτή έχει βαθιές ρίζες σε οικογενειακές και τοπικές παραδόσεις.
Πώς μπορεί κανείς να ετοιμάσει σούπα για πρωινό
Τον Αύγουστο του 2025 η Jennifer Ying, 26 ετών, δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok στο οποίο ετοίμαζε μια κινεζική σούπα κοτόπουλου με τζίντζερ και φρέσκο κρεμμυδάκι, ένα πιάτο που έτρωγε από παιδί. Μέσα σε πέντε ημέρες το βίντεο ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο προβολές και αποτέλεσε την αφετηρία μιας σειράς αναρτήσεων με θέμα το πώς μπορεί κανείς να ετοιμάσει σούπα για πρωινό.
Στα σχόλια κάτω από τα βίντεο της Ying, που ζει στο Σιάτλ και μαγειρεύει στο σπίτι, πολλοί χρήστες άρχισαν να μοιράζονται τις δικές τους οικογενειακές συνταγές. Ανάμεσά τους εμφανίστηκαν παραδοσιακά πρωινά πιάτα όπως η κολομβιανή changua και η φιλιππινέζικη tinola. Το αποτέλεσμα ήταν μια άτυπη καταγραφή καθημερινών τελετουργιών που προϋπήρχαν πολύ πριν από την εποχή του διαδικτύου.
Για πολλούς από όσους συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικτυακή ανταλλαγή συνταγών, το φαγητό λειτουργεί ως τρόπος διατήρησης της σχέσης με την οικογενειακή καταγωγή τους, ιδιαίτερα όταν η απόσταση ή η γλώσσα δυσκολεύουν αυτή τη σύνδεση. Εδώ και γενιές, οι ζωμοί και οι ελαφριές κρεμώδεις σούπες αποτελούν μια εύκολη και παρηγορητική επιλογή για τις πρώτες ώρες της ημέρας, όταν το σώμα αναζητά κυρίως ζεστασιά. Συνήθως παρασκευάζονται σε μία μόνο κατσαρόλα, με λίγα υλικά, και προσαρμόζονται εύκολα ανάλογα με τη διάθεση ή τα διαθέσιμα προϊόντα.
Η Sonoko Sakai, δασκάλα μαγειρικής στο Λος Άντζελες και συγγραφέας του βιβλίου «Wafu Cooking: Everyday Recipes with Japanese Style», θυμάται ότι στο σπίτι της η πρωινή σούπα ήταν καθημερινή συνήθεια. Η μητέρα της διατηρούσε πάντα μια κατσαρόλα στη φωτιά για να μπορεί να ταΐζει εύκολα και οικονομικά τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Η Sakai συνέχισε το ίδιο τελετουργικό και στην ενήλικη ζωή της, ενώ παρατηρεί ότι ολοένα περισσότεροι ερασιτέχνες μάγειρες υιοθετούν σήμερα την πρακτική αυτή, επηρεασμένοι και από τη δημοφιλία της στο διαδίκτυο.
Η Dallas Miranda Klein, 29 ετών, άρχισε να τρώει σούπα το πρωί αφού είδε στο διαδίκτυο αναρτήσεις που αναφέρονταν σε πρακτικές της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Η Klein, δημιουργός περιεχομένου που ζει στο San Tan Valley της Αριζόνα, συνήθιζε μέχρι τότε να ξεκινά τη μέρα της μόνο με ένα ενεργειακό ποτό. Σήμερα μαγειρεύει μεγάλες ποσότητες ζωμού με τόφου, κεφτεδάκια από χοιρινό και γαρίδες και διάφορα λαχανικά, ώστε να έχει έτοιμη σούπα για αρκετές ημέρες.
Όπως λέει η ίδια, τα ενεργειακά ποτά της έδιναν πράγματι ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα την έκαναν να αισθάνεται νευρικότητα. «Η σούπα το πρωί είναι πιο ήρεμη εμπειρία, σαν να φροντίζεις το σώμα σου», σημειώνει.
Παρόμοια αλλαγή έκανε και η Irishcel Puello, γνωστή επαγγελματικά ως Iris Beilin, δημιουργός περιεχομένου με έδρα την Καλιφόρνια. Στο παρελθόν προτιμούσε ένα κρύο ρόφημα πρωτεΐνης για το πρωινό της, ενώ τα πιάτα που συνδέονται με την παναμέζικη καταγωγή της τα μαγείρευε κυρίως για μεσημεριανό ή βραδινό. Όταν όμως είδε στο TikTok ένα βίντεο της Abby Sigua με τίτλο «Eat Your Skincare», αποφάσισε να δοκιμάσει τη σούπα miso ως μέρος της πρωινής της ρουτίνας.
«Μου άλλαξε τη ζωή», λέει η Puello. Εδώ και περίπου έξι μήνες ξεκινά τη μέρα της με miso soup που ετοιμάζει με ζωμό από κόκαλα, τόφου, dashi και φύκια. Περίπου μισή ώρα αργότερα τρώει ένα πιο πλήρες πρωινό γεύμα. «Ο ζεστός ζωμός είναι ήπιος, σαν μια αγκαλιά κάθε πρωί», περιγράφει.
Η παρουσία της πρωινής σούπας δεν περιορίζεται μόνο στα σπίτια. Σε ορισμένα εστιατόρια έχει ήδη καθιερωθεί ως βασικό στοιχείο του πρωινού ή του σαββατοκύριακου. Στην περιοχή East Williamsburg του Μπρούκλιν, για παράδειγμα, το κολομβιανό εστιατόριο Palenque σερβίρει τα πρωινά μπολ με changua που φτάνουν στο τραπέζι αχνιστά.
Η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου, Luz Angela Sierra, γνωστή και ως Nena, μεγάλωσε στην Μπογκοτά τρώγοντας changua. Η σούπα αυτή παρασκευάζεται συνήθως με γάλα, νερό, αυγά, φρέσκο κρεμμυδάκι και κόλιανδρο. Στο Palenque προσφέρεται τόσο στην παραδοσιακή εκδοχή με γάλα όσο και σε εναλλακτική με γάλα βρώμης για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά.
Η Sierra έχει επίσης τροποποιήσει ένα από τα συνοδευτικά της συνταγής. Αντί για το calado, ένα σκληρό ψωμί που συνήθως τρώγεται μαζί με τη σούπα, χρησιμοποιεί pan de bono, κολομβιανό ψωμί με τυρί, το οποίο ψήνεται μέχρι να γίνει τραγανό.
Ένα ακόμη δημοφιλές πιάτο πρωινού στο ίδιο εστιατόριο είναι το caldo de costilla, ένας ζωμός με μοσχαρίσια πλευρά και πατάτα, που συνοδεύεται από ρύζι με κόλιανδρο και πικάντικη σάλτσα ají. Πολλοί πελάτες το επιλέγουν ως παραδοσιακό γιατρικό μετά από βραδινή έξοδο.
Παρά την παρουσία τέτοιων πιάτων στα εστιατόρια, η προετοιμασία της σούπας στο σπίτι παραμένει βασικό στοιχείο της καθημερινότητας για όσους έχουν υιοθετήσει τη συνήθεια. Η Sakai, σήμερα 71 ετών, αφιερώνει τις Κυριακές στην παρασκευή μεγάλων ποσοτήτων dashi για το σπίτι της. Ο ζωμός αυτός αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται τόσο για το πρωινό όσο και για άλλα γεύματα μέσα στην εβδομάδα.
Όπως επισημαίνει, το dashi δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο για να είναι νόστιμο. «Αν βράσεις πατάτες, κρεμμύδια ή λάχανο, όλα αυτά δημιουργούν έναν ζωμό», λέει. «Δίνουν γεύση χωρίς να χρειάζεται τεχνητός κύβος ζωμού».
Η ίδια προσθέτει ότι λίπος από κοτόπουλο ή πάπια μπορεί να ενισχύσει τη γεύση, ενώ οι νιφάδες bonito προσθέτουν αυτό που αποκαλεί «μαγεία». «Ένα στρώμα έντονης γεύσης ανοίγει την όρεξη και σε βάζει σε κίνηση από το πρωί», σημειώνει. «Είναι καλύτερο από τον καφέ».