Ερευνα σοκ για το κόκκινο κρέας -Η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει 10% τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου - iefimerida.gr

Ερευνα σοκ για το κόκκινο κρέας -Η υπερβολική κατανάλωση αυξάνει 10% τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου

Μπριζόλα μοσχαρίσια με πατάτες
Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος απειλεί την υγεία / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αυτοί που αυξάνουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ιδιαίτερα επεξεργασμένου, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από σοβαρές νόσους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal (BMJ)», δείχνουν πως η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών ασθενειών, κάποιων τύπων καρκίνου και με πρώιμο θάνατο. Από την άλλη, η μείωση του κόκκινου κρέατος και η αντικατάσταση του από άλλες πηγές πρωτεϊνών (αυγά, ψάρι, λαχανικά, πλήρη δημητριακά) ελαχιστοποιούν αυτόν τον κίνδυνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στοιχεία της έρευνα αφορούν τα τελευταία 33 χρόνια

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρανκ Χου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εξέτασαν τη συσχέτιση ανάμεσα στις μεταβολές κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και θνησιμότητας την περίοδο 1986 έως 2010. Συνέλεξαν δεδομένα από 53.553 γυναίκες νοσοκόμες, ηλικίας 30 έως 55 ετών και από 27.916 άνδρες επαγγελματίες του τομέα υγείας, ηλικίας 40 έως 75 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς, όταν ξεκίνησε η έρευνα.

Κάθε τέσσερα χρόνια όσοι έλαβαν μέρος, συμπλήρωναν ένα Ερωτηματολόγιο Συχνότητας Τροφίμων, όπου ερωτούνταν πόσο συχνά κατανάλωσαν τον περασμένο χρόνο ένα φαγητό και ποια ήταν η ποσότητα μιας μέσης μερίδας. Κατά την περίοδο της έρευνας πέθαναν 14.019 συμμετέχοντες, κυρίως από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους, καρκίνους και νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Αυξάνεται κατά 10% ο κίνδυνος θανάτου, λέει η έρευνα

Βρέθηκε ότι όταν κάποιος καταναλώνει πάνω από 3,5 μερίδες κόκκινου κρέατος -είτε αυτό είναι επεξεργασμένο είτε όχι- για μια περίοδο άνω των οκτώ ετών, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου του κατά μέσο όρο 10% για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψη το αν το κρέας είναι επεξεργασμένο ή μη, η αύξηση του κινδύνου είναι 13% και 9% αντίστοιχα.

Παράλληλα, η αντικατάσταση του κόκκινου κρέας από άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως το ψάρι, φαίνεται να είναι ωφέλιμη. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση μιας μερίδας κρέατος με μια μερίδα ψάρι για οκτώ χρόνια συνδέεται με 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μελετητές κατέληξαν ότι «ενώ η συγκεκριμένη έρευνα δεν μπορεί να εξάγει ντετερμινιστικά αποτελέσματα, είναι εμφανές πως η αλλαγή στην πηγή πρωτεϊνών και η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως λαχανικών ή δημητριακών ολικής άλεσης, μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έρευνα κόκκινο κρέας Διατροφή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ