Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα κάνουν κακό στην καρδιά -Τι λένε Ελληνες επιστήμονες - iefimerida.gr

Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα κάνουν κακό στην καρδιά -Τι λένε Ελληνες επιστήμονες

μπεργκερ κολα, πατατακια
Επεξεργασμένα τρόφιμα, φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η συχνή, μέσα στην εβδομάδα, κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, σε μεγάλο βαθμό, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα, στο πλαίσιο της μελέτης ATTICA, με επικεφαλής την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο δρα Ματίνα Κούβαρη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Γαλλία, πραγματοποιήθηκε σε 2.020 άνδρες και γυναίκες με μέση ηλικία 45 ετών, που παρακολουθήθηκαν σε βάθος δεκαετίας για θανατηφόρα και μη καρδιαγγειακά περιστατικά, όπως εμφράγματα, ασταθή στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία κ.α. (υπήρξαν 317 τέτοια περιστατικά). Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν κατά μέσο όρο 15 μερίδες άκρως επεξεργασμένων τροφίμων την εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι έδειξε η έρευνα για τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων, τόσο μεγαλύτερος ήταν στη συνέχεια ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Με μια μέση κατανάλωση 7, 13 και 18 μερίδων εβδομαδιαίως, η πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου ήταν 8,1%, 12,2% και 16,6% αντίστοιχα. Κάθε επιπρόσθετη μερίδα πολύ επεξεργασμένων τροφίμων μέσα στην εβδομάδα σχετιζόταν με μια αύξηση κατά 10% της πιθανότητας καρδιαγγειακής νόσου μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Επιπλέον, όσο λιγότερο ακολουθούσε κανείς τη μεσογειακή διατροφή, άρα έτρωγε πιο ανθυγιεινά, τόσο σημαντικότερη ήταν η αρνητική επίπτωση των επεξεργασμένων τροφών. Στις τροφές αυτές ανήκουν το μαζικά παραγόμενο ψωμί, τα έτοιμα φαγητά, τα φαγητά 'φαστ φουντ", τα γλυκά, τα αλμυρά σνακ, τα δημητριακά του πρωινού, τα επεξεργασμένα κρέατα και ψάρια, οι κονσέρβες λαχανικών με πρόσθετο αλάτι, τα αποξηραμένα φρούτα με ζάχαρη, τα αναψυκτικά κ.α. «Αυξάνονται οι ενδείξεις για τη σχέση ανάμεσα στα άκρως επεξεργασμένα τρόφιμα και στους αυξημένους κινδύνους για αρκετές χρόνιες παθήσεις. Η μελέτη μας δείχνει ότι η επιβλαβής σχέση με την καρδιαγγειακή νόσο είναι ακόμη ισχυρότερη για όσους γενικά κάνουν ανθυγιεινή διατροφή», δήλωσε η κ.Κούβαρη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ