Είναι όντως ωφέλιμη η σιωπή; Νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία - iefimerida.gr

Είναι όντως ωφέλιμη η σιωπή; Νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία

σιωπή
© Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε έναν κόσμο γεμάτο θόρυβο και ψηφιακές παρεμβολές, η σιωπή δεν είναι πολυτέλεια αλλά νευρολογική αναγκαιότητα, που μεταμορφώνει τον εγκέφαλο.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις τρεις ημέρες εσκεμμένης σιωπής αρκούν για να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλο αντίστοιχες με αυτές που παρατηρούνται μετά από μήνες διαλογισμού ή γνωστικής εξάσκησης.

Τα ευρήματα της μελέτης

Εντυπωσιακά ήταν τα ευρήματα σχετικά με τον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, γεγονός που μέχρι πρότινος θεωρούνταν εφικτό μόνο μέσω μακροχρόνιων παρεμβάσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη πιο έντονες ήταν οι επιδράσεις για άτομα που ζουν σε θορυβώδη περιβάλλοντα, υποδεικνύοντας ότι όσοι βιώνουν το μεγαλύτερο άγχος από τον ήχο ενδέχεται να ωφεληθούν περισσότερο από τις αλλαγές στον εγκέφαλο που προκαλεί η σιωπή.

Σε συναισθηματικό επίπεδο, η σιωπή βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ των συναισθηματικών κέντρων του εγκεφάλου, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα πρώιμα σημάδια συναισθηματικού στρες και να αντιδρούν με διαύγεια. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν καλύτερη διάθεση, λιγότερες υπερβολικές αντιδράσεις και μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα και αποτελέσματα που διαρκούν για εβδομάδες.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε ενίσχυση των αισθήσεων (όραση, όσφρηση, γεύση και αφή), ενώ βελτιώθηκαν και οι λειτουργίες όπως η μνήμη εργασίας, η ικανότητα ενός ατόμου να συγκρατεί και να διαχειρίζεται πληροφορίες, και η επίλυση προβλημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μακροχρόνιες μελέτες υποδεικνύουν ότι τακτικές περίοδοι ησυχίας θα μπορούσαν επίσης να επιβραδύνουν την ηλικιακή γνωστική εξασθένηση και να μειώσουν τη φθορά του εγκεφάλου που σχετίζεται με το άγχος

Οι επιστήμονες συνιστούν περίπου δύο ώρες συνολικής ησυχίας ημερησίως, κατανεμημένες σε πρωινά, διαλείμματα και βραδινές ώρες. Απλές πρακτικές όπως πρωινές ρουτίνες χωρίς οθόνες ή σύντομοι περίπατοι χωρίς ακουστικά μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σιωπή μελέτη Υγεία εγκέφαλος ησυχία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ