Η αποχή από τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχει τεράστια οφέλη για την υγεία, κι αυτό το επιβεβαιώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος Steffan Rhys.
Πριν από 18 μήνες, τον Ιανουάριο του 2024, αποφάσισε να σταματήσει εντελώς την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Αυτό που ξεκίνησε ως μια προσπάθεια αποτοξίνωσης μετά τις υπερβολές των εορτών, εξελίχθηκε σε μια αλλαγή ζωής, με σημαντικά οφέλη για την υγεία -χωρίς δίαιτες ή μέτρηση θερμίδων-, τα οποία μπορεί να έχουν και μακροχρόνια επίδραση.
Σε άρθρο του στο Surrey Live ο ίδιος εξηγεί με ποιους τέσσερις τρόπους έχει αλλάξει η ζωή του:
- Έχασε βάρος.
- Απολαμβάνει πολύ περισσότερες τροφές σε σχέση με πριν.
- Αποδίδει καλύτερα στη γυμναστική.
- Γνωρίζει πολύ περισσότερα για το τι περιέχεται στα τρόφιμα και πώς οι κατασκευαστές μάς κάνουν να τρώμε υπερβολικά.
Τι είναι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (Ultra-Processed Foods - UPFs)
Ο δρ Κρις Βαν Τάλεκεν, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο University College London, παρουσιαστής επιστημονικών κειμένων του BBC και συγγραφέας μπεστ σέλερ, έδωσε αυτόν τον απλό ορισμό μιας πρότασης για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: «Εάν είναι τυλιγμένα σε πλαστικό και περιέχουν τουλάχιστον ένα συστατικό που συνήθως δεν βρίσκεται σε μια οικιακή κουζίνα, τότε είναι υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα».
Τα πιο συνηθισμένα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι τα εξής:
- Τυποποιημένο ψωμί
- Δημητριακά πρωινού και γκρανόλα
- Γιαούρτι με γεύση
- Σοκολάτες, μπισκότα και πατατάκια
- Ανθρακούχα ποτά
- Έτοιμα γεύματα
Πώς έβγαλε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή του
Ο Steffan Rhys εξηγεί στη συνέχεια ποιες ακριβώς αλλαγές έκανε στη διατροφή του, με τι δηλαδή αντικατέστησε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Συγκεκριμένα:
- Αντικατέστησε την γκρανόλα και το γάλα, με ξηρούς καρπούς και ελληνικό γιαούρτι στο πρωινό (με φρούτα).
- Αντικατέστησε τη σοκολάτα γάλακτος με μαύρη σοκολάτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.
- Σταμάτησε το ψωμί, τα πατατάκια, τα μπισκότα, το παγωτό και τα έτοιμα φαγητά από το σούπερ μάρκετ.
- Έκοψε το επεξεργασμένο κρέας.
- Έβαλε στη διατροφή του περισσότερα όσπρια και περισσότερους ξηρούς καρπούς.
- Καταναλώνει τουλάχιστον 30 διαφορετικά φυτικής προέλευσης τρόφιμα την εβδομάδα.