Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο περισσότερο πρέπει να φροντίζουμε το σώμα μας και κυρίως τον εγκέφαλό μας.
Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι τα τρόφιμα, καθώς υπάρχουν βιταμίνες που υπάρχουν σε διάφορα είδη καθημερινών προϊόντων και αποτελούν το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και της σωστής λειτουργίας του με την πάροδο των χρόνων.
Η διατροφική ψυχίατρος Uma Naidoo, διευθύντρια της διατροφικής ψυχιατρικής και ψυχιατρικής τρόπου ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH) και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, εξηγεί ότι η ενσωμάτωση βιταμινών είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των γνωστικών διεργασιών.
Σωστή θωράκιση του οργανισμού με διατροφή και ο ρόλος της βιταμίνης Β
Αυτό συμβαίνει επειδή η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων, που κυμαίνονται από διαταραχές της προσοχής, άγχος και κατάθλιψη, μεταξύ άλλων.
Καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος νευρολογικών ασθενειών αυξάνεται, γι' αυτό και η Uma Naidoo συνιστά τη διενέργεια ενός αυστηρού διατροφικού προγράμματος, το οποίο θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τις μοναδικές ανάγκες του κάθε ατόμου, στο οποίο όμως η πρόσληψη βιταμινών Β θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να διατηρείται ο εγκέφαλος υγιής και ενεργός.
Οι οκτώ βιταμίνες Β που είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό μας
- Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): Είναι ζωτικής σημασίας για τη βασική λειτουργία των κυττάρων μας και τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών για την παραγωγή ενέργειας. Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα πιο ενεργά όργανα του σώματος, επομένως η έλλειψη θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα.
- Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): Δρα ως βοηθός των ενζύμων στα κύτταρα, τα οποία εκτελούν σημαντικές διεργασίες στο σώμα και τον εγκέφαλο. Βοηθά τα κύτταρα να αναπτυχθούν, να παράγουν ενέργεια και να διασπάσουν τα λίπη.
- Βιταμίνη Β3 (νιασίνη): Λειτουργεί στην παραγωγή χοληστερόλης και λιπών που απαιτούνται στο σώμα. Είναι αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθά στη μείωση της υπερβολικής φλεγμονής.
- Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): Συνεργάζεται με τα ένζυμα του σώματος για τη δημιουργία και τη διάσπαση των λιπαρών οξέων για ενέργεια. Καθώς ο εγκέφαλος έχει ένα μεγάλο λιπαρό συστατικό, είναι μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την υγεία του εγκεφάλου.
- Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη): Είναι γνωστή για το ρόλο της στην πρόληψη ασθενειών, καθώς υποστηρίζει πολλές χημικές αντιδράσεις στο σώμα που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου.
- Βιταμίνη Β7 (βιοτίνη): Ρυθμίζει τις κυτταρικές διεργασίες για γρήγορη και αποτελεσματική επικοινωνία σε όλο το σώμα, ενισχύοντας έτσι τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών.
- Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ): Διαδραματίζει βασικό ρόλο στην κυτταρική αποτοξίνωση, βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου και του νευρολογικού συστήματος προωθώντας τη βέλτιστη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και την ψυχολογική ισορροπία.
- Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη): Είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA, καθώς και για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Σε ποια τρόφιμα βρίσκουμε τη βιταμίνη Β
Σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, αλλά είναι δύσκολο να προστεθούν στη διατροφή του μέσου ανθρώπου, οι βιταμίνες Β βρίσκονται σε τρόφιμα που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν σε καθημερινή βάση, γεγονός που τις καθιστά εύκολο να συμπεριληφθούν στην καθημερινή διατροφή.
Τα αυγά περιέχουν το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας της βιταμίνης Β7, καθώς και μικρές ποσότητες πολλών άλλων βιταμινών Β. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β2 και Β12, καθώς και σε φυσικά προβιοτικά που υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και την ψυχική υγεία. Τα όσπρια, όπως τα μαύρα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές, συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, καθώς αποτελούν πηγή βιταμίνης Β9 και, σε μικρότερο βαθμό, Β1, Β2, Β3, Β5 και Β6.
Ο σολομός είναι πλούσιος σε όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδίως σε Β2, Β3, Β6 και Β12, ενώ οι ηλιόσποροι έχουν βιταμίνη Β5, η οποία είναι απαραίτητη για την εγκεφαλική δραστηριότητα. Τέλος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το σέσκουλο και το λάχανο, είναι το κλειδί για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β9.