Η νοημοσύνη δεν είναι μόνο υπόθεση αριθμών και IQ.
Οι καθημερινές μας συνήθειες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πνευματική μας εξέλιξη ή στην στασιμότητα.
Μελέτες όπως το γνωστό φαινόμενο Dunning-Kruger, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: η αποφυγή διανοητικών προκλήσεων και η αδιαφορία για τη μάθηση σχετίζονται άμεσα με χαμηλότερα επίπεδα γνωστικής ανάπτυξης, αναφέρει το ndmais.com.br.
Οι συνήθειες που «μπλοκάρουν» τον εγκέφαλο
Ορισμένες συμπεριφορές φαίνεται πως είναι κοινές σε άτομα με χαμηλότερη πνευματική ανάπτυξη:
- Πολυδιεργασία: Το να προσπαθεί κανείς να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα μειώνει τη συγκέντρωση, τη μνήμη και την αποτελεσματικότητα.
- Έλλειψη περιέργειας: Όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για νέες γνώσεις ή εμπειρίες, η πνευματική εξέλιξη σταματά.
- Χρόνια αναβλητικότητα: Η συνεχής καθυστέρηση σημαντικών υποχρεώσεων υποδηλώνει αδυναμία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων.
- Κακή διατροφή: Η υπερκατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη.
Η αποφυγή προκλήσεων, σημάδι στασιμότητας
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Κάρολ Ντεκ, άτομα που πιστεύουν ότι η νοημοσύνη είναι σταθερή και όχι εξελίξιμη, τείνουν να αποφεύγουν δύσκολες καταστάσεις από φόβο μην αποτύχουν. Αντίθετα, όσοι έχουν "νοοτροπία ανάπτυξης" βλέπουν κάθε πρόκληση ως ευκαιρία και εξελίσσονται συνεχώς.
Μια ακόμη επικίνδυνη πνευματική παγίδα είναι το φαινόμενο Dunning-Kruger: άτομα με χαμηλή επίδοση υπερεκτιμούν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους επειδή δεν έχουν επίγνωση των ελλείψεών τους.
Αυτό οδηγεί σε ψευδαίσθηση υπεροχής και εμποδίζει κάθε περαιτέρω πρόοδο.
Η ελπίδα βρίσκεται στις συνήθειες
Η νοημοσύνη δεν είναι κάτι σταθερό ή αμετάβλητο, σημειώνουν ωστόσο οι επιστήμονες.
Με απλές αλλαγές στην καθημερινότητα, όπως... περισσότερη περιέργεια καιλιγότερη αναβλητικότητα, μπορεί να ενισχυθεί η λειτουργία του εγκεφάλου και να βελτιωθεί η γνωστική κατάσταση του κάθε ανθρώπου.