Το Αλτσχάιμερ επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και φαίνεται πως οι περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω της διατροφής.
Eρευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό κατά τη διάρκεια μιας μελέτης που διεξήχθη στην Ολλανδία πέρυσι, η οποία έδειξε ότι οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, ωμέγα-3 και βιταμινών Β στο αίμα είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.
Άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, έδειξε ότι τα άτομα που δυσκολεύονται να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους έχουν 24% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια μορφή άνοιας, ενώ τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης.
Ποιες τροφές βοηθούν στην πρόληψη κατά του Αλτσχάιμερ
Για να αποφύγετε την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, καλό είναι να εκμεταλλεύεστε τον ήλιο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να συμπληρώνετε την πρόσληψη βιταμίνης D το χειμώνα μέσω της διατροφής σας, τρώγοντας, για παράδειγμα, λιπαρά ψάρια.
Η κατανάλωση ψαριών είναι επίσης ευεργετική επειδή είναι πλούσια σε ωμέγα-3, ένα βασικό μέταλλο που μειώνει τον κίνδυνο άνοιας κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με την ομάδα εμπειρογνωμόνων για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η έλλειψη βιταμινών Β (Β6, Β12) μπορεί επίσης να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Για τον λόγο αυτό γίνεται σύσταση για κατανάλωση πράσινων λαχανικών, ξηρών καρπών, φακών και φασολιών.
Ο τύπος ζάχαρης που έχει «ενοχοποιηθεί» ότι προάγει το Αλτσχάιμερ
Όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον Richard Johnson στο American Journal of Clinical Nutrition, η φρουκτόζη, που βρίσκεται κυρίως στα φρούτα, σε ορισμένα λαχανικά και στο μέλι, έχει πρόσφατα ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ.
Από την έρευνα προκύπτει ότι μπλοκάρει ορισμένα εγκεφαλικά κυκλώματα και σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο σε βάθος χρόνου.