Το αλκοόλ συνδέεται με αρκετά ζητήματα υγείας, με την εβδομαδιαία κατανάλωσή του να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης που μπορεί να προκαλέσει άνοια, με τη νόσο Αλτσχάιμερ να είναι η συνηθέστερη μορφή της.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology διεξήχθη από Βραζιλιάνους ερευνητές, που μελέτησαν 1.781 ασθενείς μετά το θάνατό τους.
Χρησιμοποιώντας αυτοψίες, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν έως επτά και περισσότερα από οκτώ αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης που συνδέεται με τη λειτουργία της μνήμης και την άνοια.
«Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ»
Για τους σκοπούς αυτής της μελέτης ερωτήθηκαν συγγενείς θανόντων ασθενών για να αναφέρουν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες: δεν έπιναν ποτέ, έπιναν μέτρια (έως επτά τυποποιημένα ποτά την εβδομάδα), έπιναν πολύ (οκτώ ή περισσότερα τυποποιημένα ποτά την εβδομάδα) και έπιναν παλαιότερα (δεν είχαν πιει αλκοόλ για τουλάχιστον τρεις μήνες, αλλά είχαν ήδη καταναλώσει αλκοόλ).
Ένα τυποποιημένο ποτό αντιστοιχούσε σε 14 γραμμάρια αλκοόλ, που αντιστοιχούσε σε 350 ml μπύρας ή 150 ml κρασιού.
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν αυτό που πιστεύαμε εδώ και πολύ καιρό: η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σχετίζεται με την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ» δήλωσε στη HuffPost μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Dr Μάικ Σεβίγια, γενικός ιατρός στο Οχάιο. Ο Δρ Σεβίγια δεν συνδέεται με τη μελέτη.
Ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ είναι αρκετό για να δημιουργήσει πρόβλημα
Αυτό που δεν γνωρίζαμε απαραίτητα ήταν η ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη. Πιθανότατα είναι μικρότερη από ό,τι νομίζουμε.
Οι ερευνητές ορίζουν ως υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ την κατανάλωση οκτώ ή περισσότερων ποτηριών την εβδομάδα. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ και, ας πούμε, δύο τα Σάββατα.
Τα άτομα που ταξινομούνται ως «βαρείς πότες» είχαν 133% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υαλώδους αρτηριοσκλήρυνσης, μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από την πάχυνση και τη σκλήρυνση των αρτηριών, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη. Όσοι είχαν προηγουμένως καταναλώσει πολύ αλκοόλ είχαν 89% αυξημένο κίνδυνο, ενώ οι μέτριοι πότες είχαν 60% αυξημένο κίνδυνο.
«Η υαλώδης αρτηριοσκλήρυνση οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος μέσω του εγκεφαλικού ιστού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μικρά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία σίγουρα οδηγούν σε αύξηση της άνοιας», δήλωσε ο Δρ Σεβίγια.
Απαραίτητη για τον εγκέφαλο η καλή κυκλοφορία του αίματος
Η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου.
Η εγκεφαλική αιμάτωση, «σε πολύ υψηλό επίπεδο, παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά… όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία τα μεταφέρουν στα κύτταρα και τους νευρώνες» σημειώνει ο Δρ Μπρένταν Κέλι, αντιπρόεδρος κλινικών λειτουργιών στο Τμήμα Νευρολογίας του Ιατρικού Κέντρου UT Southwestern στο Τέξας.
«Η κυκλοφορία του αίματός μας απομακρύνει επίσης τα άχρηστα προϊόντα», πρόσθεσε.
Ακόμα και αν κάποιος σταματήσει να πίνει, η ζημιά μπορεί να έχει ήδη γίνει
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι πίνουν αρκετά και όσοι έπιναν αρκετά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νευροϊνιδιακές δεσμίδες (41% και 31% υψηλότερες αντίστοιχα), γνωστές και ως δεσμίδες tau, οι οποίες «είναι οι διακριτές πρωτεϊνικές δομές στον εγκέφαλο που συνδέονται περισσότερο με την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, ιδίως στα πιο σοβαρά μεταγενέστερα στάδια», δήλωσε ο Δρ Σεβίγια.
«Ακόμη και για όσους δεν είναι πλέον χρόνιοι καταναλωτές αλκοόλ, η εγκεφαλική βλάβη μπορεί να έχει ήδη γίνει, καθώς ο κίνδυνος άνοιας είναι πάντα παρών», πρόσθεσε ο γιατρός.