Η τεχνολογία στον τομέα της Ιατρικής τα τελευταία χρόνια κάνει θαύματα, βοηθώντας και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς και στη διαδικασία απώλειας βάρους.
Τα ενέσιμα προϊόντα που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους με επιπλέον βάρος να βελτιώσουν όχι μόνο την εικόνα τους, αλλά και την υγεία τους. Και η έρευνα πάνω στον τομέα αυτόν συνεχίζεται.
Πρόσφατα, στο περιοδικό Nature δημοσιεύτηκε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι ποντίκια που τροποποιήθηκαν γενετικά ώστε να σταματήσουν να παράγουν ένα συγκεκριμένο αμινοξύ (κυστεΐνη) ενώ παράλληλα ακολουθούσαν δίαιτα χωρίς κυστεΐνη, έχασαν το 30% του σωματικού τους βάρους σε μόλις μία εβδομάδα.
Τι έδειξε η έρευνα
Η κυστεΐνη αποτελεί ένα αμινοξύ που περιέχει θείο, σημαντικό για τη σύνθεση πρωτεϊνών και διάφορες μεταβολικές διεργασίες στο σώμα. Οι ερευνητές πιστεύουν πως όταν η κυστεΐνη απουσιάζει, το σώμα μας θα αρχίσει να διασπά τα αποθέματα λίπους.
«Τα εκπληκτικά μας ευρήματα αποκαλύπτουν ότι τα χαμηλά επίπεδα κυστεΐνης πυροδότησαν ταχεία απώλεια λίπους στα ποντίκια της μελέτης μας, ενεργοποιώντας ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων βιολογικών οδών», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Evgeny A. Nudler, PhD, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η αφαίρεση της κυστεΐνης φέρνει μεγαλύτερη απώλεια βάρους από την αφαίρεση οποιουδήποτε άλλου απαραίτητου αμινοξέος. Χωρίς αυτήν, το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα μόρια σακχάρου και, αντίθετα, καίει λίπος.
Σημειώθηκε ότι η μείωση της κυστεΐνης μπορεί, επίσης, να προκαλέσει αντιδράσεις στο στρες που αυξάνουν τις ορμόνες που καταστέλλουν την όρεξη και διασπούν τα ένζυμα που παράγουν λίπος. Αυτός ο συνδυασμός αποτρέπει την αποθήκευση λίπους και οδηγεί σε απώλεια βάρους.
«Ενώ η προώθηση της απώλειας βάρους στην κλινική πράξη παραμένει μια βασική μελλοντική αποστολή, προς το παρόν είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για τις βαθιές, θεμελιώδεις πτυχές του μεταβολισμού που αποκαλύφθηκαν σε αυτή τη μελέτη», πρόσθεσε ο δρ Nudler.
Η προειδοποίηση των ερευνητών: Πολύ νωρίς και πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί
Οι ερευνητές σημειώνουν, ωστόσο, ότι τα εν λόγω ευρήματα δεν υποδηλώνουν άμεσα μια νέα προσέγγιση στην απώλεια βάρους, καθώς η κυστεΐνη βρίσκεται σε σχεδόν όλα τα τρόφιμα. Η επίτευξη μιας πραγματικά απαλλαγμένης από κυστεΐνη δίαιτας θα απαιτούσε από τους ασθενείς να καταναλώνουν ένα ειδικά σχεδιασμένο διάλυμα που θα ήταν δύσκολο για τους περισσότερους. Επιπλέον, επειδή η κυστεΐνη εμπλέκεται σε πολλές κυτταρικές οδούς, η απομάκρυνσή της, όπως μέσω ενός φαρμάκου που αναστέλλει την παραγωγή κυστεΐνης, θα μπορούσε να κάνει τα όργανα πιο ευάλωτα στις καθημερινές τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων.
«Δεδομένου ότι η επίτευξη μέγιστης απώλειας βάρους λόγω στέρησης κυστεΐνης στα ποντίκια εξαρτιόταν τόσο από τη διατροφή όσο και από τη διαγραφή του γονιδίου, προχωρώντας μπορούμε τώρα να αποκαταστήσουμε γενετικά την παραγωγή κυστεΐνης σε συγκεκριμένα κύτταρα ή ιστούς και να προσδιορίσουμε τον ρόλο του καθενός στη σημαντική απώλεια βάρους που παρατηρήσαμε», δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Dan R. Littman, MD, PhD. «Ελπίζουμε στο μέλλον να αξιοποιήσουμε μέρη αυτής της διαδικασίας για να πυροδοτήσουμε παρόμοια απώλεια βάρους στους ανθρώπους, χωρίς όμως να αφαιρέσουμε πλήρως την κυστεΐνη», συμπλήρωσε.