Στην καρδιά του Παρισιού, στην οδό Réaumur, λίγα βήματα από την περίφημη Montorgueil, τα πρώην μεγάλα καταστήματα «À Réaumur» ζουν μια μεταμόρφωση.
Σε ένα τέτοιο το ιστορικό κτίριο βρήκε τη στέγη του το «Ypseli», μια νέα διεύθυνση αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην ελληνική κουζίνα και την γαστροταβέρνα του Παρισιού.
Το «Ypseli» στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο ιστορικό κτίριο, με οροφή 5 μέτρων, τυπική πρόσοψη με μαρκίζες, κουπόλα από σχιστόλιθο με Art Nouveau ρολόι, vintage γύψινες διακοσμήσεις, ανακυκλωμένο μάρμαρο, ζεστά χρώματα ώχρας, ελιάς και τερακότας.
Όπως η μπιστρονομία στη Γαλλία ή οι νέο-τραττορίες στην Ιταλία, έτσι και η Ελλάδα έχει φέρει την παράδοσή της στη σύγχρονη γαστρονομία, με το κίνημα των gastrotavernas, το οποίο γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.
Το όνομα «Ypseli» προέρχεται από το «κυψέλη» αλλά και το πήλινο δοχείο όπου οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν το μέλι, σύμβολο συλλογικότητας, γλυκύτητας και κοινότητας.

«Λατρεύουμε την έννοια της κυψέλης πίσω από το όνομα Ypseli: Ένας φιλόξενος, αυθεντικός χώρος που φέρνει τους ανθρώπους κοντά με χαρά», λέει η ιδρύτρια Delphine Pique.

Η ιδέα και η ομάδα πίσω από το «Ypseli»
Η ιδέα πίσω από την ελληνική γαστροταβέρνα στην γαλλική πρωτεύουσα ανήκει σε μια νέα γενιά σεφ που συνεργάζεται στενά με τοπικούς παραγωγούς και οινοποιούς, για να ανανεώσουν τις γεύσεις του κλασικού ελληνικού ρεπερτορίου, χρησιμοποιώντας εξαιρετικές πρώτες ύλες.
Απλά και με πολύ αγάπη. Πρόκειται για ένα τρίο συνεργατών με ελληνική ψυχή και καρδιά.

Ο Συμεών Καμσιζόγλου, γεννημένος στη Βόρεια Ελλάδα, σπούδασε στη σχολή φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης και έπειτα στο École Lenôtre στο Παρίσι. Εργάστηκε με μεγάλους σεφ όπως οι Frédéric Anton, Joël Robuchon και Jean-François Piège. Το 2008, γνώρισε τη Delphine και μαζί δημιούργησαν την Émotions Culinaires, μια εταιρεία catering στο Παρίσι.

Η Delphine Pique, με βαθιά εμπειρία στον τουρισμό και τη γαστρονομία, γεννήθηκε στο Παρίσι αλλά έχει ελληνικές ρίζες από τη γιαγιά της. Καλλιεργεί την ελληνική κουλτούρα μαθαίνοντας τη γλώσσα και επιστρέφοντας συχνά στην Ελλάδα.
Ο Φραγκίσκος Δανδουλάκης, παιδικός φίλος του Συμεών και γεννημένος στην Κρήτη, είναι λάτρης της άγριας φύσης και του ψησίματος σε ξύλα, έτσι ανέλαβε τη θέση του σεφ στο «Ypseli».

Τι δοκιμάζουμε στο «Ypseli»
Στο «Ypseli», το μεσημέρι απολαμβάνουμε παραδοσιακά ελληνικά μαγειρευτά σε προσιτές τιμές ενώ το βράδυ, ανακαλύπτουμε τις πεντανόστιμες σπεσιαλιτέ μιας αυθεντικής γαστροταβέρνας.

Αρνί à la crétoise με τηγανητές πατάτες σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χταπόδι κονφί με μελιτζάνες, όπως το φτιάχνουν οι Ελληνίδες μαμάδες και ρεβίθια σιγομαγειρεμένα για επτά ώρες είναι μερικές από τις σπεσιαλιτέ που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος.

Αν δεν έχετε χρόνο να κάτσετε για να απολαύσετε το γεύμα ή δείπνο σας, μπορείτε να περάσετε δίπλα στο υπέροχο delicatessen του μαγαζιού για να πάρετε take-away ένα έτοιμο, φρεσκομαγειρεμένο γεύμα ή ένα καλό ελληνικό σάντουιτς αλλά και άλλα αυθεντικά, εκλεκτά, ελληνικά προϊόντα που μπορείτε να βγείτε εκεί.

Το design
Το «Ypseli» είναι ένα εστιατόριο με μίνιμαλ αλλά μοντέρνο design, ένα γαστρονομικό concept που παντρεύει αρμονικά τις πλούσιες παραδόσεις της ελληνικής κουζίνας με τον σύγχρονο σχεδιασμό. Το μπαρ κρύβει ένα παντοπωλείο και ένα delicatessen, που λειτουργούν ως προθάλαμος του εστιατορίου.

Οι βαριές κουρτίνες δημιουργούν ένα παιχνίδι «σε βλέπω - δε σε βλέπω» ανάμεσα στους φιλόξενους χώρους. Οι επισκέπτες τραβούν τις κουρτίνες για να περάσουν από το εστιατόριο στο delicatessen και αντίστροφα.

Μακριά από τα κλισέ του γαλάζιου και του λευκού, το άνοιγμα του «Ypseli» σηματοδοτεί την άφιξη του κινήματος της γαστροταβέρνας στη Γαλλία. Είναι κάτι περισσότερο από μια γευστική εμπειρία, είναι μια πραγματική γαστρονομική «Οδύσσεια» μέσα στον ελληνικό γευστικό πλούτο.

Ypseli – 88 Rue Réaumur, 75002, Παρίσι