O Guardian αποθεώνει για ακόμη μία φορά την Αθήνα, καθώς την ανέδειξε ως ένα από τα 6 καλύτερα φθινοπωρινά city breaks στην Ευρώπη για πολιτισμό και εκλεκτό φαγητό.
Έξι διαφορετικοί ανταποκριτές της βρετανικής εφημερίδας σε όλη την Ευρώπη ανέδειξαν τις ευρωπαϊκές πόλεις που αποτελούν τις ιδανικές αποδράσεις για το φθινόπωρο και όπου θα βρεις ιστορία, αξιοθέατα αλλά και μοναδική γαστρονομική σκηνή.
«Από την παραλιακή ακτογραμμή της Αθήνας, γεμάτη παραλίες και ακόμη ζεστή από τον ήλιο, μέχρι τις αρχαίες αγορές τροφίμων του Παλέρμο», αναφέρει ο Guardian.
Πρόκειται για ένα ταξίδι που ενώνει τη ζωντανή Μεσόγειο μέσα από τις γεύσεις, τα αρώματα και τις εικόνες της.
Τα 6 τοπ φθινοπωρινά city breaks στην Ευρώπη:
Αθήνα
«Απότομοι βραχώδεις κόλποι και απαλές αμμουδιές συνθέτουν το λαμπερό μωσαϊκό της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Έτσι, ένα φθινοπωρινό απόγευμα βρέθηκα αντιμέτωπη με ένα ευχάριστο δίλημμα: πού να κατευθυνθώ για να ανακουφίσω τα κόκαλά μου, που ακόμη λαχταρούσαν μια τελευταία γεύση από το καλοκαιρινό φως. Γιατί η Αθήνα προσφέρει κάτι που καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν διαθέτει - μια ακτογραμμή άνω των 60 χιλιομέτρων, γεμάτη παραλίες που θα ζήλευαν πολλά ελληνικά νησιά» αναφέρει η Helena Smith, ανταποκρίτρια του Guardian σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο.
«Ακόμη κι εκτός σεζόν, οι ακτές της Αττικής διατηρούν μια μαγνητική έλξη, όπως διαπίστωσα κολυμπώντας στο χρυσό ηλιοβασίλεμα του κόλπου της Βουλιαγμένης. Για όσους αναζητούν αναζωογόνηση στα θαλασσινά μπλε νερά που παίρνουν αποχρώσεις ροζ και πορτοκαλί καθώς δύει ο ήλιος, μια βουτιά στις δημόσιες ή ιδιωτικές παραλίες της Ριβιέρας δεν θα τους απογοητεύσει.

»Με το αλάτι της θάλασσας ακόμη να γυαλίζει πάνω στο δέρμα μου, κάθισα στο Sardelaki, μια ταβέρνα όπου η μεσογειακή κουζίνα είναι τόσο απολαυστική όσο και η θέα στον κόλπο. Σε μια νοσταλγική αναφορά στο παρελθόν, οι μεζέδες σερβίρονται σε μεγάλα ξύλινα δισκάκια», προσθέτει η εκστασιασμένη δημοσιογράφος.
«Η Αθήνα φημίζεται όχι μόνο για την ακτογραμμή της αλλά και για τους λόφους της - φυσικές υπερυψώσεις με θέα στην Ακρόπολη, που την καθιστούν θησαυρό για τους περιπατητές, ιδίως όταν η θερμοκρασία πέφτει. Για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τη μεγαλούπολη που απλώνεται σε σχεδόν 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αυτοί οι βραχώδεις λόφοι -με υπέροχα ονόματα, όπως Λόφος των Νυμφών και Λόφος των Μουσών- είναι προορισμός που δεν πρέπει να χάσουν», αναφέρει στη συνέχεια.

«Αυτή η αρχαία πρωτεύουσα είναι επίσης η πιο ψυχή και μαγεία γεμάτη πόλη της Ευρώπης. Αν φτάσει κανείς στην κορυφή του Λυκαβηττού, του υψηλότερου σημείου της Αθήνας, είτε πεζή είτε με το τελεφερίκ, θα ανταμειφθεί με μια θεαματική πανοραμική θέα ολόκληρου του Αργοσαρωνικού κόλπου και των νησιών που απλώνονται πέρα μακριά.
Για διαμονή στο κέντρο, η Πλάκα παραμένει η ιδανική βάση. Στην ίδια γειτονιά, το Zorbas είναι ένα αγαπημένο εστιατόριο των ντόπιων, γνωστό για τις ζουμερές και καλοψημένες παϊδάκια αρνιού του.
Για όσους θέλουν να απολαύσουν τη μαγεία των αθηναϊκών βραδιών με θέα την Ακρόπολη, τα roof garden εστιατόρια της πόλης είναι γεμάτα ατμόσφαιρα, ιδανικά για ζεστές φθινοπωρινές βραδιές. Για μια πραγματικά ιδιαίτερη εμπειρία, αξίζει να δοκιμάσετε το Kuzina ή το βραβευμένο με αστέρι Michelin Macris», προτείνει.
Παλέρμο
Στο Παλέρμο, η πίτσα αντικαθίσταται από το sfincione, ένα αφράτο, τετράγωνο ζυμάρι με σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδι, τυρί caciocavallo και ρίγανη, που πωλείται παντού σε καντίνες και φούρνους. Στην Piazza della Kalsa, στο Panineria Chiluzzo, οι ουρές είναι μεγάλες αλλά γρήγορες, με ντόπιους και τουρίστες να δοκιμάζουν sfincione, αραντσίνι και panelle. Το φθινόπωρο είναι ιδανικό για περιπάτους στη Via Alloro και στις ιστορικές συνοικίες, σε αντίθεση με τα καλοκαίρια που η θερμοκρασία φτάνει ψηλά.

Περιπλανώμενοι στους δρόμους, η Liz Boulter αναφέρει ότι βλέπουμε μπαρόκ και αρ νουβό παλάτια, την εκκλησία San Cataldo με τους αραβονορμανδικούς θόλους, την Piazza Pretoria και τον Καθεδρικό Ναό, χτισμένο πάνω σε παλιό τζαμί. Η Vucciria Market, με ιστορία άνω των 1.000 ετών, παραμένει ζωντανή και θεατρική, παρότι πιο τουριστική. Εκεί δοκιμάζουμε το pani câ meusa, ένα σάντουιτς με σπλήνα, καθώς και άλλες τοπικές νοστιμιές.
Η La Kalsa, η παλιά αραβική συνοικία, έχει αναγεννηθεί με όμορφους ξενώνες όπως το Maison Butera και το Palazzo Butera, που φιλοξενεί έργα των Warhol και Gilbert & George. Ο περίπατος ολοκληρώνεται στον Βοτανικό Κήπο του Παλέρμο, με τη γιγαντιαία συκιά-ρεκόρ, μέσα σε ένα σκηνικό ήλιου, πουλιών και γαλήνης - μια τελευταία γεύση από καλοκαιρινό φως πριν από τον χειμώνα.
Βιέννη
Μετά το καλοκαίρι, η Βιέννη μεταμορφώνεται σε μια πόλη του χρυσού φθινοπώρου, σύμφωνα με την Becki Enright.
Τα πάρκα και οι κήποι της παίρνουν αποχρώσεις κεχριμπαριού και ώχρας, προσκαλώντας τους κατοίκους και τους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν την πράσινη καρδιά της πόλης. Από τους βασιλικούς κήπους του Σενμπρούν, με τα στολισμένα δέντρα που οδηγούν στο αυτοκρατορικό παλάτι, έως το Πράτερ, όπου η μακραίωνη Hauptallee σκεπάζεται από καστανιές, η πόλη λάμπει.

Η Βιέννη, με τη μακρά παράδοση στην αστική γεωργία, γεμίζει φθινοπωρινά αρώματα: σούπα κολοκύθας, σνίτσελ, τοπικά κρασιά και παραδοσιακές γεύσεις στις ταβέρνες Beisl. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι είναι η πιο παραγωγική οινοπαραγωγός πρωτεύουσα της Ευρώπης, με 700 εκτάρια αμπελώνων και μονοπάτια πεζοπορίας που διασχίζουν τις οινοφόρες πλαγιές του Nussdorf.
Καθώς το φως λιγοστεύει, η Βιέννη γίνεται ένα ζωντανό μουσείο, όπου η τέχνη, η αρχιτεκτονική και η φύση συνυπάρχουν αρμονικά.
Βουδαπέστη
Μετά τον θόρυβο και τη ζέστη του καλοκαιριού, η Βουδαπέστη αποκτά μια ηρεμία και γοητεία που την καθιστούν ιδανικό προορισμό φθινοπώρου, αναφέρει η ανταποκρίτρια Monika Phillips. Οι θερμοκρασίες είναι ήπιες, η πόλη φωτίζεται με χρυσαφένια φύλλα, και η παραδοσιακή κουζίνα, γεμάτη γεύσεις πάπρικας και σιγομαγειρεμένα πιάτα, αποκτά την τιμητική της.

Η πόλη προσφέρεται για περιπάτους, είτε στα ιστορικά δρομάκια του Κάστρου είτε κατά μήκος του Δούναβη είτε στα πάρκα και νησιά της. Τα ξενοδοχεία προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, ενώ η κουλτούρα των λουτρών και η μουσική παράδοση προσθέτουν μοναδικές εμπειρίες.
Το φθινόπωρο φέρνει πλήθος φεστιβάλ, μαραθώνιους και καλλιτεχνικές διοργανώσεις, καθιστώντας τη Βουδαπέστη ζωντανή και γεμάτη δημιουργικότητα. Στα τραπέζια, κυριαρχούν το γκουλάς, το σνίτσελ, οι πίτες και τα επιδόρπια όπως το dobos torte, προσφέροντας μια γευστική, ζεστή αγκαλιά στον επισκέπτη.
Ζυρίχη
Η Ζυρίχη δεν είναι απλώς μια τραπεζική πρωτεύουσα, αλλά μια ζωντανή, καλλιτεχνική πόλη γεμάτη χαρακτήρα. Πίσω από τη φήμη της κρύβεται ένας προορισμός με υπέροχη λίμνη, φθινοπωρινά χρώματα, μουσεία τέχνης και ιστορικά καφέ που αφηγούνται την ιστορία της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας.

Η πόλη συνδυάζει παράδοση και νεανική ενέργεια: από τα καλλιτεχνικά hubs του Zurich West, τα μουσεία και φεστιβάλ, μέχρι τα μοντέρνα ξενοδοχεία και μικροζυθοποιίες. Η λίμνη και το Uetliberg προσφέρουν φυσική ομορφιά, ενώ οι εκθέσεις κρασιού και τα παραδοσιακά εστιατόρια ενισχύουν τη φθινοπωρινή της γοητεία.
Η Ζυρίχη είναι μια πόλη που ξέρει να ανανεώνεται χωρίς να χάνει τον αυθεντικό της χαρακτήρα, όμορφη, πολιτισμένη, απρόσμενα ζεστή, αναφέρει ο δημοσιογράφος William Cook.
Λιόν
Η Λιόν αποκαλύπτει το φθινόπωρό της μέσα από τα traboules, τα μυστικά περάσματα που συνδέουν δρόμους, αυλές και εποχές, οδηγώντας από τη γοτθική πέτρα στην αναγεννησιακή χάρη.
Στην Croix-Rousse, ανάμεσα στις αγορές με κολοκύθες, καρύδια και ψητά κοτόπουλα, αναβιώνει το παρελθόν των μεταξουργείων, ενώ στο Paul Bocuse Food Hall κυριαρχεί η γαστρονομία υψηλού επιπέδου.

Η κουζίνα της Λιόν ζεσταίνει την εποχή με παραδοσιακά πιάτα, όπως quenelle, πατσά και χοιρινά, που σερβίρονται στα bouchons, ενώ οι λάτρεις της οινογευσίας απολαμβάνουν εξαιρετικά κρασιά στις όχθες του Saône.
Η πόλη ζει μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις - το Φεστιβάλ Lumière τον Οκτώβριο και το Fête des Lumières τον Δεκέμβριο, όπου η Λιόν φωτίζεται μαγικά.
Η διαμονή στο Fourvière Hôtel, με την ιστορική του αύρα και τη θέα στην πόλη, ολοκληρώνει μια εμπειρία που ενώνει την ιστορία, τη γεύση και το φως, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian, Jon Bryant.