Αποθεώνει την Ελλάδα η «Washington Post»: Πώς κάνει 200 παραλίες προσβάσιμες για τους ΑμεΑ - iefimerida.gr

Αποθεώνει την Ελλάδα η «Washington Post»: Πώς κάνει 200 παραλίες προσβάσιμες για τους ΑμεΑ

Η Seatrac, η συσκευή που κάνει εύκολα προσβάσιμη την θάλασσα για τους ΑμΕΑ, αποθεώνεται από την Washington Post/ Φωτογραφία αρχείου
Το Seatrac, η συσκευή που κάνει εύκολα προσβάσιμη τη θάλασσα για τους ΑμεΑ, αποθεώνεται από την «Washington Post» / Φωτογραφία αρχείου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η «Washington Post» αποθεώνει την Ελλάδα για την πρόσβαση των ΑμεΑ στις παραλίες, κάνοντας ειδική αναφορά στη συσκευή Seatrac.

Στο άρθρο της, η Andrea Sachs αναφέρει πως οι λάτρεις της παραλίας με κινητικά ζητήματα θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για να κολυμπήσουν στη Μεσόγειο, χωρίς να ανησυχούν για το πώς θα «διασχίσουν» την άμμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

200 παραλίες προσβάσιμες σε όλους, μέσω του Seatrac

Ξεκινώντας από το Μάιο, πάνω από 200 συσκευές Seatrac θα εγκατασταθούν σε παραλίες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους με αναπηρίες να αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα.

Πώς γίνεται δυνατή η εύκολη πρόσβαση των ΑμεΑ στις παραλίες -Ο παράγοντας «άμμος»

Όσον αφορά το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός; Μια ξύλινη ράμπα οδηγεί μια πολυθρόνα που βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια, στην οποία κάθεται το πρόσωπο με αναπηρία, μέσα στο νερό. Εκεί τα άτομα με αναπηρία μπορούν να κολυμπήσουν και στη συνέχεια να επιστρέψουν στην πολυθρόνα που θα τους ξαναφέρει έξω.

Το μηχάνημα τους επιτρέπει να προσπεράσουν την άμμο, που μπορεί να είναι κίνδυνος για ανθρώπους που χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια, μπαστούνια ή υποβοηθήματα κίνησης ή κινούνται οι ίδιοι με δυσκολία. Μάλιστα, τους επιτρέπει να απολαύσουν τη θάλασσα κατά βούληση, καθώς δεν απαιτούνται «επιπλέον χέρια».

«Το Seatrac δεν δίνει μόνο τη δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα χωρίς βοήθεια, αλλά και αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία σε άτομα με κινητικές δυσκολίες»ε είπε στη «Washington Post» ο Ιγνάτιος Φωτίου, ένας από τους εφευρέτες της συσκευής. «Μπορούν να ζητούν από τους φίλους τους να έλθουν μαζί τους και όχι το αντίθετο», λέει ακόμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2012 μια εταιρεία που ονομάζεται TOBEA έκανε τα αποκαλυπτήρια για εννέα από τις συσκευές αυτές σε παραλίες στην Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα. Πέρυσι, η εταιρεία εγκατέστησε 180 συσκευές στην Ελλάδα και μερικές ακόμα σε Κύπρο, Ιταλία και Λετονία. Αυτό το καλοκαίρι, στοχεύει να θέσει σε λειτουργία άλλα 220 Seatrac για την περίοδο υψηλής ζήτησης για τις παραλίες, από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο, σημειώνεται στο άρθρο της «Washington Post».

«Το 2022 είχαμε πάνω από 40.000 χρήσεις (σ.σ. της συσκευής)» λέει ο κ. Φωτίου, εκτελεστικός διευθυντής της TOBEA στην Ελλάδα, ο οποίος αναφέρθηκε στα «χιλιάδες χαμόγελα των ανθρώπων που μπορούν να κολυμπούν ανεξάρτητα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως η εταιρεία στοχεύει να επεκταθεί στην Ευρώπη και αλλού. Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από χώρες όπως οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι, η Ισπανία και η Κροατία.

«Η Seatrac θα μπορούσε να ωφελήσει πάνω από τρία εκατομμύρια χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων»

«Η Seatrac θα μπορούσε να ωφελήσει πάνω από τρία εκατομμύρια χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και εκατομμύρια ακόμα που υποφέρουν από ζητήματα κινητικότητας» λέει ο Brian Bergman, πρόεδρος της TOBEA-West, που εμπνεύστηκε από τη θανούσα πλέον κουνιάδα του, δεινή κολυμβήτρια με πολλαπλή σκλήρυνση.

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Αναπτυξιακό Ταμείο και δημόσιες υπηρεσίες. Οι δήμοι και οι διαχειριστές παραλιών αγοράζουν κατά κύριο λόγο τον εξοπλισμό, ενώ ακόμα και ορισμένα θέρετρα και μπαρ έχουν προσθέσει στις «υπηρεσίες» τους το Seatrac.

«Όλο και περισσότερες παραλίες σε όλη την Ελλάδα γίνονται προσβάσιμες για επισκέπτες με κινητικές δυσκολίες. Παρόλο που συχνά υπάρχουν προσαρμοσμένες απαιτήσεις για τα άτομα με αναπηρία, υπάρχουν επίσης διάφορες λύσεις προσβασιμότητας για την κάλυψη των αναγκών τους» δήλωσε η Τζένη Λειβαδάρου, σύμβουλος ένταξης και χρήσης αναπηρικού αμαξιδίου με έδρα την Ελλάδα. «Οι καρέκλες είναι καλά δοκιμασμένες και έχουν συμβάλει με επιτυχία προς αυτή την κατεύθυνση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν αισθανόμαστε πια σαν ένα σακί πατάτες»

Το Seatrac προέκυψε από μια συζήτηση μεταξύ του Φωτίου, μηχανικού αεροδιαστημικής, και ενός Έλληνα φίλου του, ο οποίος χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο και είπε ότι δεν του άρεσε να μεταφέρεται στο νερό σαν «ένα σακί πατάτες». Σε αυτό το σημείο, το Seatrac απαλλάσσει τον επισκέπτη της παραλίας από το να βασίζεται σε φίλους για να τον μεταφέρουν.

«Μου αρέσει που οι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου μπορούν να χρησιμοποιούν το Seatrac ανεξάρτητα, χωρίς να χρειάζονται βοήθεια» δήλωσε η Kristin Secor, η οποία δημιούργησε το blog World on Wheels και παρακολούθησε ένα βίντεο επίδειξης της καρέκλας από το σπίτι της στη Νέα Υόρκη. «Φαίνεται ότι η μεταφορά από την αναπηρική καρέκλα κάποιου στη συσκευή είναι σχετικά εύκολη».

Όταν η Secor, η οποία γεννήθηκε με μυϊκή δυστροφία, επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2010, βασίστηκε σε ένα μπαστούνι για υποστήριξη. Σε μια παραλία της Μυκόνου πάλευε να διατηρήσει την ισορροπία της στη χαλαρή άμμο και στα κύματα. Τώρα χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι και αναπνευστήρα και οι ανάγκες και οι ικανότητές της είναι διαφορετικές από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Επειδή στερείται δύναμης στο άνω μέρος του σώματος, είπε ότι μπορεί να μην έχει αρκετή δύναμη για να σηκωθεί μέσα και έξω από το νερό από την καρέκλα. Ωστόσο, είπε ότι μπορεί ακόμα να πλατσουρίζει, χωρίς να βυθίζεται πλήρως.

«Το Seatrac δεν είναι απλά μια συσκευή», είπε ο Φωτίου. «Είναι μια ολιστική εμπειρία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το έχω δει στην Κέρκυρα και τη Σύρο. Οι καρέκλες είναι σίγουρα χρήσιμες» δήλωσε στη «Washington Post» από την πλευρά της η Αλίκη Χαμοσφακίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της Dolphin Hellas, ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου με έδρα την Αθήνα. «Κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευπρόσδεκτοι και μπορούν να απολαύσουν περισσότερο τη διαμονή τους».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ