Οι 5 πιο συνηθισμένες παγίδες στα ταξίδια που μπορεί να σας κοστίσουν πολλά χρήματα, σύμφωνα με travel expert - iefimerida.gr

Οι 5 πιο συνηθισμένες παγίδες στα ταξίδια που μπορεί να σας κοστίσουν πολλά χρήματα, σύμφωνα με travel expert

Γυναίκα κλείνει ταξίδι
Γυναίκα κλείνει ταξίδι /Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν, πολλοί αναζητούν τις καλύτερες προσφορές για τα επόμενα ταξίδια τους.

Ωστόσο, ένας Έλληνας travel expert προειδοποιεί τους ταξιδιώτες να προσέξουν μια σειρά από απάτες που θα μπορούσαν να τους κοστίσουν πολλά χρήματα.

Ο Θανάσης Μούγιος, ειδικός ταξιδιωτικός σύμβουλος στην εταιρεία Kinglike Concierge, αποκάλυψε πέντε συχνές παγίδες που θα μπορούσαν να ξεγελάσουν τους ανυποψίαστους τουρίστες, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Daily Mail.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ψεύτικα ηλεκτρονικά εισιτήρια και ιστοσελίδες-απομιμήσεις αεροπορικών εταιρειών

Ο ειδικός εξηγεί ότι αυτού του είδους οι απάτες συνήθως περιλαμβάνουν ψεύτικες ιστοσελίδες που έχουν σχεδιαστεί για να υποκλέψουν στοιχεία πληρωμής ή να ξεγελάσουν τους ταξιδιώτες.

«Κάνετε κρατήσεις πτήσεων μόνο μέσω των επίσημων ιστοσελίδων των αεροπορικών εταιρειών ή αξιόπιστων πλατφορμών όπως το Expedia, το Kayak ή το Skyscanner. Να είστε επιφυλακτικοί με μεταπωλητές τρίτων, εκτός κι αν είναι γνωστοί και πιστοποιημένοι. Προσέξτε προειδοποιητικά σημάδια σε email, όπως γενικούς χαιρετισμούς, λανθασμένα domains ή πιεστικό/επείγον ύφος - αυτά είναι κοινά σε επιθέσεις phishing. Πάντα να ελέγχετε τη διεύθυνση email του αποστολέα και να επιβεβαιώνετε τις κρατήσεις σας συνδεόμενοι στην επίσημη ιστοσελίδα της αεροπορικής ή επικοινωνώντας απευθείας με την εξυπηρέτηση πελατών», αναφέρει.

Ψεύτικοι ταξιδιωτικοί πράκτορες

Ο ειδικός προειδοποιεί ότι απατεώνες μπορούν να δημιουργήσουν ψεύτικες ιστοσελίδες ή να μιμηθούν νόμιμα τουριστικά πρακτορεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συμβουλεύει τους πελάτες να επαληθεύουν πάντα τα στοιχεία του ταξιδιωτικού πράκτορα μέσω αξιόπιστων φορέων του κλάδου.

«Οι νόμιμοι πράκτορες παρέχουν συμβάσεις, διαφανείς πολιτικές ακύρωσης και δεν σας πιέζουν να πληρώσετε γρήγορα, με μη επιστρεφόμενες πληρωμές μέσω εφαρμογών μετρητών, τραπεζικών εμβασμάτων ή δωροκαρτών. Αν ένα πρακτορείο δεν έχει online κριτικές, φυσική διεύθυνση ή τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης πελατών, πιθανότατα πρόκειται για απάτη», αναφέρει.

Η παγίδα της «δωρεάν κρουαζιέρας»

Ο κ. Μούγιος αναφέρει ότι πολλοί απατεώνες έχουν αντιληφθεί την ξαφνική αύξηση του ενδιαφέροντος για κρουαζιέρες και την εκμεταλλεύονται για να στοχεύσουν «νέους και ανυποψίαστους ταξιδιώτες».

«Να είστε προσεκτικοί με απρόσμενες προσφορές για κρουαζιέρες, ειδικά εκείνες που ισχυρίζονται ότι "κερδίσατε" ένα ταξίδι ή ότι λάβατε "αποκλειστική πρόσκληση", καθώς οι αξιόπιστες εταιρείες κρουαζιέρας δεν λειτουργούν έτσι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος προτρέπει τους ταξιδιώτες να: «Επαληθεύουν πάντα τα στοιχεία της κρουαζιέρας απευθείας με την επίσημη εταιρεία, διασταυρώνοντας ονόματα πλοίων, δρομολόγια και ημερομηνίες αναχώρησης».

Πριν από οποιαδήποτε πληρωμή, τονίζει πως είναι σημαντικό να ζητείται: «Έγγραφη σύμβαση που να αναφέρει ξεκάθαρα όλα τα τέλη, φόρους, τυχόν αλλαγές στα λιμάνια και τις πολιτικές ακύρωσης».

Απάτες με χρονομεριστικές μισθώσεις (timeshare) και πιεστικές πωλήσεις

Τα θύματα αυτών των απατών συχνά παρασύρονται σε ψεύτικες συμφωνίες χρονομεριστικής μίσθωσης ή σε δήθεν προσφορές μεταπώλησης, οι οποίες υπόσχονται πολυτελείς διακοπές, αποκλειστικά προνόμια και υψηλού επιπέδου παροχές, λέει ο κ. Μούγιος.

Εξηγεί ότι αυτού του είδους οι απάτες συχνά φαίνονται «νόμιμες» και διαθέτουν προσεγμένο διαφημιστικό υλικό.

«Πολλές απάτες βασίζονται σε λεκτικές υποσχέσεις που δεν περιλαμβάνονται ποτέ στη γραπτή συμφωνία», αναφέρει και συμβουλεύει: «Κάντε την έρευνά σας σχετικά με τον κατασκευαστή, την τοποθεσία και τις κριτικές πελατών σε αξιόπιστες πλατφόρμες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ψεύτικα εξοχικά καταλύματα και αγγελίες ξενοδοχείων

«Για να αποφύγετε απάτες με καταλύματα, να κάνετε πάντα κρατήσεις μέσω αξιόπιστων πλατφορμών όπως Airbnb, Booking.com, Vrbo ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ξενοδοχείου, και να χρησιμοποιείτε μόνο τα ενσωματωμένα συστήματα επικοινωνίας και πληρωμής τους», αναφέρει ο travel expert.

Αν κάποιος πωλητής σας ενθαρρύνει να πληρώσετε εκτός πλατφόρμας, ποτέ μην το κάνετε, προειδοποιεί ο ίδιος. «Αν κάποιος το ζητήσει, είναι σημαντικό σημάδι κινδύνου και πιθανότατα πρόκειται για απάτη».

«Αν κάτι φαίνεται υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, συνήθως έτσι είναι», προειδοποιεί ο κ. Μούγιος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Unsplash

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ταξίδια καλοκαίρι λεφτά παγίδες απάτες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ