Η τεχνητή νοημοσύνη θα κρίνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι φανταζόμαστε τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Σημείωσε ωστόσο, ότι μόνο μία στις τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις κάνουν κάτι σε σχέση με το θέμα και από αυτές οι περισσότερες βρίσκονται στα πρώτα στάδια και σε πιλοτικά προγράμματα. Ενώ περισσότερες από τις μισές (55 %) δεν έχουν πρόθεση να ασχοληθούν με το ζήτημα.
Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου με θέμα "AI στην πράξη: Πώς θα εφαρμόσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιχειρήσεις μας" που διοργανώνει ο Σύνδεσμος στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρουσίασε τα συμπεράσματα της έρευνας «Business Pulse»
Ο κ. Θεοδωρόπουλος παρουσίασε τα συμπεράσματα της έρευνας "Business Pulse" σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τα οποία οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που αποφασίζουν να επενδύσουν στον τομέα είναι η έλλειψη ανθρώπων με τις απαραίτητες γνώσεις, η διαθεσιμότητα και η ποιότητα των δεδομένων, το υψηλό κόστος και ο κίνδυνος απώλειας ευαίσθητων δεδομένων.
Για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται ο ΣΕΒ προχώρησε στην έκδοση σχετικού οδηγού τον Ιούνιο του 2024 ενώ παράλληλα σε συνεργασία με την Google υλοποιεί δράση ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης μέσω της οποίας έχουν εκπαιδευτεί 1750 εργαζόμενοι σε 12 επιχειρήσεις - μέλη του Συνδέσμου. Επιπλέον προχώρησε στη δημιουργία ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος σε συνεργασία με το Alba.
Η αξοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθά τη βελτίωση της εμπερίας των πελατών
Ο Σύνδεσμος, όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος, θεωρεί ότι η επεξεργασία τεράστιου όγκου δεδομένων με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να λαμβάνουν πιο γρήγορα αποφάσεις και να ενσωματώνουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών, την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και την αύξηση των εσόδων.
Παράλληλα, με την αυτοματοποίηση επιτυγχάνεται μείωση του κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας ενώ απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό για δραστηριότητες που απαιτούν δημιουργική σκέψη και κρίση.
«Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ευκαιρία και όχι απειλή»
Επεσήμανε ακόμη ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ευκαιρία και όχι απειλή, στην οποία αξίζει να επενδύσουν οι επιχειρήσεις. "Όχι μόνο γιατί όσοι δεν επενδύσουν θα μείνουν πίσω, αλλά και επειδή δημιουργεί σημαντικά πλεονεκτήματα", κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Σε πάνελ που ακολούθησε, ο Μάρκος Βερέμης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ υποστήριξε ότι επαναστάσεις του μεγέθους της τεχνητής νοημοσύνης συνεβησαν λίγες φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας και παρέχει τη δυνατότητα για αύξηση της παραγωγικότητας κατά 1,5 - 3 % ετησίως.
Βερέμης: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα καταστρέψει θέσεις εργασίας αλλά καθήκοντα
Επιπλέον δίνει μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε μικρές επιχειρήσεις αλλά και χώρες, όπως η Ελλάδα και δεν προβλέπεται να καταστρέψει θέσεις εργασίας αλλά καθήκοντα.
Ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Μέλος Δ.Σ. ΣΕΒ ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις να εφευρίσκουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Ανέφερε ότι οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από την τεχνολογία αυτή είναι ο χρηματοπιστωτικός, η ανάπτυξη λογισμικού, η επικοινωνία και ακολουθούν λιανική, δημόσιες υπηρεσίες, υψηλή τεχνολογία.
Ο Δρ. Αλέξανδρος Ελευθεριάδης, Εταίρος της BigPi Ventures παρουσίασε το ιστορικό της γέννησης και εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης προσομοιάζοντάς την με τους ανθρώπινους νευρώνες.
- sΌλες οι ειδήσεις
- Είχε ξαναγίνει ατύχημα στη Νέδα στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο 4χρονος -Πώς κατέληξε το παιδί στο ποτάμι
- Στη Ρώμη ο Μητσοτάκης -Συμφωνίες με Μελόνι για προμήθεια τρένων, συνεργασία στην Άμυνα και μεταναστευτικό
- Σοκ στη Νέα Σμύρνη με τη δολοφονία του γιου από τον πατέρα -Ο καβγάς που προηγήθηκε