Στη Ρώμη ο Μητσοτάκης -Συμφωνίες με Μελόνι για προμήθεια τρένων, συνεργασία στην Άμυνα και μεταναστευτικό - iefimerida.gr

Στη Ρώμη ο Μητσοτάκης -Συμφωνίες με Μελόνι για προμήθεια τρένων, συνεργασία στην Άμυνα και μεταναστευτικό

μητσοτακης μελονι
Συνάντηση Μητσοτάκη-Μελόνι στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία αρχείου: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Με στόχο να κλειδώσει τη συμφωνία για επενδύσεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο από την ιταλική μητρική εταιρεία της Hellenic Train ταξιδεύει σήμερα στη Ρώμη ο πρωθυπουργός, όπου θα συναντηθεί με την Τζόρτζια Μελόνι.

Ένα «ραντεβού» που καθυστέρησε τρεις μήνες, αφού αναβλήθηκε τον Φεβρουάριο, ωστόσο αυτή τη φορά οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ωριμάσει, η συνάντηση βγήκε από τον πάγο και η ιταλική πλευρά είναι έτοιμη να αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα για την προμήθεια νέων τρένων που θα αναβαθμίσουν την ασφάλεια και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι το πράσινο φως από την ιταλική κυβέρνηση προς την κρατική εταιρεία FS, στην οποία ανήκει η Hellenic Train. Το έδαφος προετοίμασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη στη Ρώμη με τον υπουργό Μεταφορών και αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι. Η υπογραφή των συμβάσεων που αφορούν στα έργα αποκατάστασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα στις 28 Απριλίου ήταν ένα από τα κλειδιά της συμφωνίας, αφού η ιταλική πλευρά ζητούσε να φτιαχτεί το δίκτυο πριν συμφωνήσει στην προμήθεια νέων συρμών.

Ελληνοϊταλική συνεργασία στην Άμυνα -Απάντηση στην τουρκική διείσδυση

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκονται η άμυνα και η ασφάλεια της Ε.Ε., θέματα αιχμής στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Η Αθήνα θα βάλει στο τραπέζι τη διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας και θα θίξει το πλαίσιο της συνεργασίας της Ευρώπης με τρίτες χώρες. Στον απόηχο της συνάντησης Μελόνι - Ερντογάν στις 30 Απριλίου και της συνεργασίας της τουρκικής εταιρείας Baykar με την ιταλική Leonardo στον τομέα της κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το μήνυμα της ελληνικής πλευράς είναι πως η «η συνεργασία της Ε.Ε. με τρίτες χώρες στην ασφάλεια και στην άμυνα πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε, να μη δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις». Η ελληνική πλευρά τονίζει πως «Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή» και θέλει μεγαλύτερη συνεργασία για την αντιμετώπιση των κοινών γεωπολιτικών προκλήσεων από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία και, προφανώς, να αντιμετωπίσει την τουρκική διείσδυση στην περιοχή, αφού η Άγκυρα έχει δημιουργήσει προνομιακές σχέσεις με την Ιταλία.

Ελλάδα - Ιταλία συμμαχία στο μεταναστευτικό

Πάντως, οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια σελίδα όσον αφορά το μεταναστευτικό, αφού πρόκειται για χώρες πρώτης γραμμής και έχουν από κοινού πιέσει για ευρωπαϊκή συνδρομή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μελόνι έχουν συνταχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπέρ της ανάγκης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., της ανάγκης συνεργασίας με τρίτες χώρες και της ενίσχυσης των επιστροφών, καθώς και της ισορροπίας ανάμεσα στην ευθύνη και στην αλληλεγγύη.

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπου αναμένεται να προκύψει σειρά συμφωνιών. Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ