Η απίστευτη ιστορία πίσω από το όνομα των καταστημάτων Zara -Τι σχέση έχουν η Ελλάδα και ο Αλέξης Ζορμπάς - iefimerida.gr

Η απίστευτη ιστορία πίσω από το όνομα των καταστημάτων Zara -Τι σχέση έχουν η Ελλάδα και ο Αλέξης Ζορμπάς

Zara επιγραφή έξω από κατάστημα
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού προέρχεται το όνομα Zara; / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η ιστορία πίσω από το όνομα της διάσημης ισπανικής εμπορικής εταιρείας ένδυσης, Zara;

Κάποιοι ίσως έχετε σκεφτεί ότι πίσω από το όνομα Zara κρύβεται μια κομψή Ισπανίδα που ενέπνευσε τον ιδιοκτήτης της φημισμένης αλυσίδας καταστημάτων. Η αλήθεια είναι όμως, πως κάτι τέτοιο, απέχει πολύ από την πραγματικότητα… Κι αυτό γιατί, το όνομα Zara οφείλεται σε έναν άνδρα και μάλιστα σε ένα Έλληνα! Στον Αλέξη Ζορμπά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν ο ιδρυτής της Zara, Αμάνθιo Ορτέγα (Amancio Ortega), έψαχνε ένα όνομα για το πρώτο του κατάστημα ρούχων στη Λα Κορούνια το 1975, αποφάσισε να το πει «Zorba», από την ταινία «Zorba the Greek» του 1964, όπως έχει εξηγήσει μιλώντας στους New York Times, ο διευθυντής επικοινωνιών της εταιρείας Zara, Jesus Echevarría.

Ωστόσο, απ' ό,τι φαίνεται, η ταινία δεν άρεσε μόνο στον Ορτέγα. Ο «Ζορμπάς» σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ενέπνευσε και άλλους επιχειρηματίες. Δυο τετράγωνα μακριά από το κατάστημα του Ορτέγα, ένας άλλος Ισπανός είχε την ίδια έμπνευση και είχε ανοίξει ένα μπαρ, με το όνομα Zorba. Έτσι, διαμαρτυρήθηκε στον Ορτέγα, λέγοντάς του ότι θα προκαλούνταν σύγχυση στον κόσμο, αν υπήρχαν δύο μαγαζιά με το ίδιο όνομα στην ίδια πόλη και μάλιστα τόσο κοντά. Και κάπως έτσι ο Ορτέγα αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα στο μαγαζί του με τα ρούχα, που έμελλε μετά να δημιουργήσει μια «αυτοκρατορία» στον τομέα της ένδυσης.

«Δεν νομίζω ότι σκέφτονταν να γράψουν ιστορία, απλώς ότι ήταν ένα ωραίο όνομα, αλλά υπήρχε ένα μπαρ που με το ίδιο όνομα, Zorba, λίγα τετράγωνα μακριά, με τον ιδιοκτήτη του μπαρ να έρχεται και να λέει “Αυτό θα μπερδέψει τα πράγματα, το να έχουμε δύο Zorbas”. Είχαν ήδη φτιάξει τα καλούπια για τα γράμματα στην πινακίδα, οπότε τα ξαναδιάταξαν για να δουν τι μπορούσαν να βρουν. Κι έτσι βρήκαν το Zara», είχε πει ο Echevarría.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τόσο απλά και τόσο τυχαία, η σημερινή αυτοκρατορία των Zara απέκτησε αυτό το όνομα που δεν σημαίνει τίποτα, αλλά προέρχεται όμως από τον Έλληνα, Αλέξη Ζορμπά. Μέσα σε λίγα χρόνια τα «Zara» μετατράπηκαν σε αλυσίδα καταστημάτων με ρούχα, παγκόσμιου βεληνεκούς. Σήμερα, αποτελούν τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής ένδυσης στον πλανήτη.

Ο ιδρυτής των Zara, Αμάνθιο Ορτέγα
Ο ιδρυτής των Zara, Αμάνθιο Ορτέγα / Φωτογραφία: Shutterstock

Η ταινία «Αλέξης Ζορμπάς»

Η ταινία Αλέξης Ζορμπάς (Zorba the Greek) είναι ελληνοβρετανική ταινία του 1964, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με τους Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά και Σωτήρη Μουστάκα. Είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Από τους δημοφιλέστερους λογοτεχνικούς ήρωες, ο Ζορμπάς ταυτίστηκε κινηματογραφικά με τον Άντονι Κουίν. Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ το 1964, με σημαντικότερο το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Λίλα Κέντροβα, στο ρόλο της Μαντάμ Ορντάνς. Τη μουσική της ταινίας την οποία έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Συρτάκι. Οι σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην Κρήτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Zara Zorba the Greek Zorbas Ζορμπάς Αλέξης Ζορμπάς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ