«Διαβάζοντας» την ταινία «Ζορμπάς»-Την Παρασκευή από το ΠΙΟΠ - iefimerida.gr

«Διαβάζοντας» την ταινία «Ζορμπάς»-Την Παρασκευή από το ΠΙΟΠ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει ιστορικά σχολιασμένη προβολή της ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη «Zorba the Greek».

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιουνίου, (20:30), στο Ιστορικό Αρχείο στον Ταύρο.

Η ταινία των 3ων οσκαρ
Η ταινία Αλέξης Ζορμπάς (Zorba the Greek) είναι βρετανική-ελληνική ταινία του 1964, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με τους Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά και Σωτήρη Μουστάκα. Είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.
Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ το 1964, με σημαντικότερο το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Λίλα Κέντροβα, στο ρόλο της Μαντάμ Ορντάνς όσκαρ καλλιτεχνικής διύθυνσης στον Βασίλη Φωτόπουλο και φωτοπγραφίας στον Γουόλτερ Λασάλι. Η μουσική της ταινίας την οποία έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Συρτάκι. Οι σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην Κρήτη.

«Διαβάζοντας» την ταινία «Ζορμπάς»-Την Παρασκευή από το ΠΙΟΠ | iefimerida.gr 0

Ο ήρωας του Καζαντζάκη
Ο Αλέξης Ζορμπάς, ήρωας που ξεπήδησε από την επαναστατική πένα του Νίκου Καζαντζάκη, υπήρξε μεγάλη διεθνής επιτυχία που άλλαξε την εικόνα της Ελλάδας στο παγκόσμιο κοινό. Γαλάζιο του Αιγαίου και κατάμαυρο του πένθους, συρτάκι και θρήνος, καλή καρδιά και ματαιοδοξία, φαντασία και παθιασμένη εκδίκηση, υπερφίαλη επιμονή, δραματική και υπεραισιόδοξη διάθεση που εναλλάσσονται συγκρότησαν τα βασικά συστατικά της ταυτότητας της ελληνικής φυλής, της ψυχής του καθαρόαιμου Έλληνα, που διαδόθηκε μεταπολεμικώς διεθνώς.

Φιλμ που επηρέασε την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας
Δεκαετίες αργότερα, η ιστορικός Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, προτείνει τη θέαση της ταινίας ως συμβολή στις πνευματικές αναζητήσεις του μεταπολεμικού κόσμου. Διερευνά το πώς επηρέασε την εικόνα για τη σύγχρονη Ελλάδα ένα έργο που έκανε τον Ζορμπά συνώνυμο του Έλληνα.
Στη φιλία των δύο κεντρικών ηρώων αναγνωρίζει το πάθος του δημιουργού «να ενώσει σώμα και πνέμα» ως θεραπεία για την ανθρώπινη απόγνωση. Εκτός από τον αέναο αγώνα να βρεθεί το νόημα της ζωής, ενδιαφέρει η ιστορική στιγμή που γέννησε τον «Ζορμπά».
Βιβλίο και ταινία μίλησαν στις μεταπολεμικές γενιές που έφεραν βαθιά τα σημάδια των θεωριών του 19ου και των Παγκοσμίων πολέμων του 20ού αιώνα. Τι είπε με τόση πειστικότητα ο Ζορμπάς στις γενιές εκείνες; Μακριά από την παραπλανητική εικόνα της ψευδοφιλοσοφημένης καλοπέρασης που εξέπεμψε η μετέπειτα ανεξέλεγκτη τουριστική τυποποίηση του Ζορμπά, η ταινία στέκει αυθύπαρκτη, πέρα από την επιτυχία της, και αποκαλύπτεται ακόμα, όπως καθετί κλασικό.

Μισό αιώνα μετά, ο Ζορμπάς δίνει ένα μίτο για να κατανοήσει ο θεατής από τη μια πλευρά το διαχρονικό νόημά του, και από την άλλη την εποχή του.

«Διαβάζοντας» την ταινία «Ζορμπάς»-Την Παρασκευή από το ΠΙΟΠ | iefimerida.gr 1

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη
Ιστορικό Αρχείο
Δωρίδος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 14, Ταύρος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ