Unorthodox: Η αληθινή ιστορία της γυναίκας που απέδρασε από τους χασιδιστές και ενέπνευσε τη σειρά -Τα πράγματα δεν έγιναν όπως με την Εστι - iefimerida.gr

Unorthodox: Η αληθινή ιστορία της γυναίκας που απέδρασε από τους χασιδιστές και ενέπνευσε τη σειρά -Τα πράγματα δεν έγιναν όπως με την Εστι

Η Shira Haas πρωταγωνιστεί στην πετυχημένη σειρά του Netflix Unorthodox
Η Shira Haas πρωταγωνιστεί στην πετυχημένη σειρά του Netflix «Unorthodox» / Φωτογραφία: shirahaas / Instagram
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία από τις πιο πρόσφατες σειρές του Netflix που έχει κλέψει τις καρδιές των τηλεθεατών, είναι το εντυπωσιακό δράμα Unorthodox, το οποίο είναι εμπνευσμένο από μια τρομακτική αληθινή ιστορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας, είναι μια 19χρονη Εβραία, η Έστερ «Έστι» Σαπίρο, την οποία υποδύεται καταπληκτικά η ταλαντούχα ηθοποιός Shira Haas. Η νεαρή Έστερ, μην αντέχοντας άλλο την καταπίεση της Υπερ-Ορθόδοξης κοινότητας στην οποία ζει, αποφασίζει να εγκαταλείψει το Γουίλιαμσμπεργκ στο Μπρούκλιν, αλλά και τον γάμο της.

Φτάνει στο Βερολίνο, όπου βρίσκει τη μητέρα της με την οποία είχαν αποξενωθεί, και προσπαθεί μέσα από πολλές δυσκολίες να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Ωστόσο, ο θλιμμένος σύζυγός της, τον οποίο ενσαρκώνει ο εξαιρετικός Amit Rahav, ξεκινά μια αποστολή για τον εντοπισμό της, με εντολή της κοινότητας των χασιδιστών, καθώς αντιλαμβάνεται ότι η Εστι είναι έγκυος στο παιδί του.

Η σειρά Unorthodox, είναι γεμάτη συγκινησιακά φορτισμένες σκηνές και όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία, και συγκεκριμένα στο βιβλίο της Ντέμπορα Φέλντμαν, «Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots». Πόσο ακριβής είναι όμως η σειρά σχετικά με τη ζωή της συγγραφέως, που η ίδια περιγράφει;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Unorthodox

Μεγαλώνοντας στην αυστηρή υπερ-Ορθόδοξη κοινότητα του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, η Ντέμπορα συνειδητοποίησε γρήγορα ότι δεν ταιριάζει με τις αρχές των γύρω της, γράφει η ίδια στον Guardian.

Η διαφυγή της ήταν μέσω αγγλικής και αμερικανικής λογοτεχνίας, κάτι που όμως απαγορευόταν στην κοινότητα στην οποία ζούσε. «Επειδή διάβαζα βιβλία στα Αγγλικά, ήξερα ότι ήμουν κακό κορίτσι», εξηγεί η Ντέμπορα, η οποία σύντομα άρχισε μια σειρά από μικρές εξεγέρσεις, όπως να βάφεται απαλά και να κάνει απαγορευμένα ταξίδια με το μετρό για να δει την πόλη.

Πολλοί θα πίστευαν ότι «την αποπλάνησε ο διάβολος», όπως ισχυρίζεται, κάτι το οποίο είχε προβλέψει ο παππούς της ότι θα γινόταν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η συγγραφέας Ντέμπορα Φέλντμαν, πάνω στο βιβλίο της οποίας βασίστηκε η σειρά Unorthodox

Σε ηλικία 17 ετών, ο παππούς της Ντέμπορα κανόνισε να παντρευτεί «έναν νεαρό μελετητή του Ταλμούδ με χρυσαφένιες μπούκλες και γενειάδα», με κάτι παρόμοιο να συμβαίνει και στην ηρωίδα της, Έστι. Η 33χρονη σήμερα Ντέμπορα, έμεινε έγκυος δύο χρόνια αργότερα, και έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι.

Ήταν η γέννηση του γιου της που έκανε την Ντέμπορα να συνεχίζει να διαβάζει και να εξερευνά απαγορευμένους πολιτισμούς, καθώς ήθελε να τον εκπαιδεύσει και να του δώσει ευκαιρίες - να είναι ό, τι ήθελε να είναι, είτε ήταν στην κοινότητα των Χασιδιστών από τους οποίους προέρχονταν είτε όχι.

Οι πρωταγωνιστές του Unorthodox
Οι πρωταγωνιστές του Unorthodox / Φωτογραφία: Imdb/Netfix
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο πριν τα 23α γενέθλιά της, η Ντέμπορα αποφασίζει να εγκαταλείψει την κοινότητα έχοντας μαζί της «τίποτα άλλο εκτός από το γιο μου και από τσάντες σκουπιδιών γεμάτες με ρούχα».

Κι ενώ στο Unorthodox, η Έστι πέταξε στο Βερολίνο για να βρίσκεται πιο κοντά στη μαμά της, η Ντέμπορα έμεινε στις ΗΠΑ, μέχρι που το 2014, μετακόμισε στη Γερμανία.

Αλλάζοντας διευθύνσεις και αριθμούς, η Ντέμπορα έκανε ό,τι μπορούσε για να ξεκινήσει μια νέα αρχή. Έχοντας μάθει καλά αγγλικά μέσω των βιβλίων που διάβαζε, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Sarah Lawrence και έγινε φίλη με πολλά κορίτσια, που ως τώρα ήταν ένας μακρινός κόσμος για αυτήν. Είχε αρχίσει πλέον να κάνει όλα τα πράγματα που της απαγορεύονταν μέχρι τότε, όπως το να φλερτάρει με αγόρια, να βγει έξω για ποτό, να καπνίσει, να χορέψει, να ντυθεί προκλητικά και να βαφτεί. Η Ντέμπορα απολάμβανε το αίσθημα του να σκέφτεται ελεύθερα μόνη της, ειδικά όταν ήρθε η στιγμή να ψηφίσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ως γυναίκα στην κοινότητα των Χασιδιστών, η μοναδική μου συμβολή στην κοινωνία, βασιζόταν στην ικανότητά μου να παντρευτώ και να αποκτήσω παιδιά. Ο ρόλος μου ήταν ειδικός και άγιος, αλλά σίγουρα ήταν ο μόνος ρόλος που θα μπορούσα να παίξω», εξηγεί η ίδια.

Ενώ τώρα είχε μορφωθεί και έκανε πράγματα που δεν μπορούσε πριν να κάνει, ακόμα και το να δείξει τα μαλλιά της στον υπόλοιπο κόσμο, η Ντέμπορα ήξερε ότι θα εξοστρακιζόταν από την κοινότητά της. «Είναι ευκολότερο για τους άντρες να βρουν τα μέσα και την ανεξαρτησία να ξεγλιστρήσουν μέσα από την κοινωνία των χασιδιστών. Οι γυναίκες δεσμεύονται γρήγορα, εξαρτώνται οικονομικά και συναισθηματικά από τους άνδρες και σπάνια αντιμετωπίζουν ευκαιρίες να εξερευνήσουν τον έξω κόσμο».

Ενώ ήταν ευτυχισμένη που έκρυβε το παρελθόν της από τους νέους ανθρώπους γύρω της, γνώριζε ότι δεν μπορούσε ποτέ να ξεφύγει εντελώς από τις ρίζες της.

«Η αλήθεια είναι, ανεξάρτητα από το πόσο υπέροχα τα τζιν μου ταιριάζουν ή πόσο κομψό φαίνεται το τσιγάρο ανάμεσα στα δάχτυλά μου, δεν θα μπορέσω ποτέ να σβήσω το μέρος μου που είναι χασιδιστικό», είπε στον Guardian.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεταφορά του βιβλίου στο Netflix

Με δεδομένη την επιτυχία που είχε το βιβλίο της, δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη που αργότερα μεταφέρθηκε και προσαρμόστηκε για την τηλεόραση. Ωστόσο, καθώς η σειρά απλώς εμπνεύστηκε από το βιβλίο της Φέλντμαν, απέχει σε κάποια σημεία από την αλήθεια.

Η Ντέμπορα γνώριζε ότι οι παραγωγοί ήθελαν να αλλάξουν ορισμένα πράγματα. Σε μια συνέντευξη με τους New York Times, η Φέλντμαν αποκάλυψε: «Είχαμε πολλές συζητήσεις για το πότε μπορείς να θυσιάσεις την ακρίβεια και πότε όχι. Συμφωνήσαμε ότι μπορείς να θυσιάσεις την ακρίβεια εφόσον αυτό δεν επηρεάζει την αφήγηση».

Η Ντέμπορα Φέλντμαν με την πρωταγωνίστρια της σειράς Unorthodox, Shira Haas

Μια σημαντική και συναισθηματικά φορτισμένη σκηνή από το τελευταίο επεισόδιο της πετυχημένης σειράς του Netflix, είναι όταν η Έστι, έχει μια έντονη αντιπαράθεση με τον αποξενωμένο σύζυγό της. Όμως αυτή η σκηνή δεν συνέβη πραγματικά στη ζωή της Ντέμπορα. Η συγγραφέας εξήγησε, ωστόσο, ότι αυτή ήταν η αγαπημένη της σκηνή σε ολόκληρη τη σειρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τελικά η Έστι λέει όλα όσα συμβαίνουν στο κεφάλι της», αναφέρει χαρακτηριστικά και παραδέχεται ότι ζήλεψε, γιατί δεν είχε ποτέ η ίδια μια τέτοια στιγμή. «Είχα πολλές μικρές στιγμές που προσπαθούσα να εκφραστώ και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, αλλά λατρεύω τον τρόπο που ξεσπά και τα λέει όλα. Με άγγιξε πραγματικά και με έκανε να ευχηθώ να ήμουν κι εγώ έτσι».

Μάλιστα, όπως είπε η Ντέμπορα Φέλντμαν «τα τελευταία δύο επεισόδια ήταν πολύ δύσκολα για μένα. Νόμιζα ότι ήμουν προετοιμασμένη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Netflix σειρά Εβραίοι βιβλίο UNORTHODOX
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ