Τζάκι Κένεντι: Το ματωμένο ροζ ταγιέρ που έμεινε στην ιστορία -Δεν ήθελε να το βγάλει μετά τη δολοφονία Κένεντι [εικόνες] - iefimerida.gr

Τζάκι Κένεντι: Το ματωμένο ροζ ταγιέρ που έμεινε στην ιστορία -Δεν ήθελε να το βγάλει μετά τη δολοφονία Κένεντι [εικόνες]

Η Τζάκι και ο Τζον Κένεντι μέσα στο αυτοκίνητό τους
Η Τζάκι και ο Τζον Κένεντι μέσα στο αυτοκίνητό τους πριν τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου / Φωτογραφία: Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τζον Φ. Κένεντι είδε την Τζάκι Κένεντι να ετοιμάζεται για την περιοδεία τους στο Ντάλας του Τέξας. Την παρότρυνε να φορέσει ένα ροζ ταγιέρ καθώς της πήγαινε πολύ.

Τίποτα, δεν προμήνυε εκείνη την ημέρα ότι το ροζ ταγιέρ που φορούσε η Τζάκι Κένεντι θα μείνει στην ιστορία ως το ματωμένο ταγιέρ. Μπορεί να έμοιαζε με Chanel αλλά δεν ήταν. Επρόκειτο για ένα οικονομικό αντίγραφο το οποίο είχε φορέσει άλλες έξι φορές. Το είχε διαλέξει η προσωπική βοηθός της για το ταξίδι στο Ντάλας, καθώς ο Τζον Φ. Κένεντι της είχε ζητήσει να επιλέξει για το ταξίδι «κάτι ελαφρύ γιατί λένε ότι κάνει ζέστη εκεί». Είχε ραφτεί με το χαρακτηριστικό ύφασμα της εταιρείας, ωστόσο, είχε δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, για να αποφευχθεί η πολιτική κριτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Το ματωμένο ταγιέρ της Τζάκι Κένεντι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγος του Τζάκι έφτασαν στο Ντάλας το πρωί και έτυχαν θερμής υποδοχής από τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί κατά μήκος των λεωφόρων. Ξαφνικά, την ώρα που ο Τζον Κένεντι χαιρετούσε τον κόσμο, φέρνει τα χέρια του στον λαιμό και αρχίζει να σκύβει προς το μέρος της γυναίκας του. Η Τζάκι Κένεντι τον κοιτούσε έντρομη. Λίγα δευτερόλεπτα μετά ο κυβερνήτης του Τέξας, Τζον Κονάλι, που καθόταν μπροστά από τον Κένεντι πέφτει απότομα μπροστά χτυπημένος από σφαίρα. Τέσσερα δευτερόλεπτα μετά, μια τρίτη σφαίρα χτυπά τον Αμερικανό πρόεδρο στο κεφάλι, το οποίο συντρίφθηκε, όπως αναφέρουν ο συγγραφέας Κρίστοφερ Αντερσον, ο οποίος αποκαλύπτει σε βιβλίο του συγκλονιστικές λεπτομέρειες. Το σώμα του τινάζεται μπρος τα πίσω και πέφτει απότομα στην αγκαλιά της Τζάκι Κένεντι. «Ω, όχι», αναφωνεί.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει στο βιβλίο του, «These Few Precious Days: The Final Year of Jack with Jackie», ο συγγραφέας Κρίστοφερ Αντερσον, οι τελευταίες λέξεις που είπε η Τζάκι Κένεντι ήταν «Σ' αγαπώ Τζακ. Σ' αγαπώ».

Η Τζάκι και ο Τζον Κένεντι μέσα στο αυτοκίνητό τους
Η Τζάκι και ο Τζον Κένεντι κατά την περιοδεία τους στο Ντάλας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φορώντας το ματωμένο ροζ ταγιέρ της, η Τζάκι Κένεντι πήγε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του Αμερικανού προέδρου. Μπορεί να της ζήτησαν να το βγάλει, ωστόσο, εκείνη αρνήθηκε πεισματικά. Συνέχισε να το φορά, στην πτήση του Air Force One, που μετέφερε τη σορό του Κένεντι, αλλά και όταν έφτασε στον Λευκό Οίκο. «Θέλω να βλέπουν όλοι τι έκαναν στο Τζον», έλεγε όταν της ζητούσαν να αλλάξει.

Η Τζάκι Κένεντι σοκαρισμένη στην ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ
Η Τζάκι Κένεντι επέμεινε να το φορέσει στην ορκωμοσία του Λίντον Τζόνσον στη θέση του προέδρου.

Οταν, τελικά, αποφάσισε να το βγάλει, η προσωπική της καμαριέρα το φύλαξε σε μία τσάντα, χωρίς να το καθαρίσει. Μετά από καιρό το ταγιέρ έφτασε στα χέρια της μητέρας της Τζάκι και τοποθετήθηκε σε ένα κουτί. «Το ταγιέρ και η τσάντα της Τζάκι. Τα φορούσε στις 22 Νοεμβρίου του 1963», έγραφε ιδιόχειρο σημείωμα. Μετέπειτα, το ταγιέρ δωρήθηκε στο Εθνικό αρχείο του κράτους.

Εννέα χρόνια μετά τον θάνατο της Τζάκι Κένεντι, η κόρη της Καρολίν, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο, δώρισε το κειμήλιο στο κράτος και επέτρεψε να εκτεθεί δημόσια από το 2003. Ξανά, όμως, χρειάστηκε η άδεια της οικογένειας Κένεντι. Η μπλε μπλούζα, η μπλε τσάντα, οι κάλτσες και τα παπούτσια της Τζάκι Κένεντι βρίσκονται κρυμμένα στο Εθνικός αρχείο στο Μέριλαντ, σε ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας. Αγνωστο είναι πού βρίσκεται το μικρό καπέλο που φορούσε εκείνη την ημέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Τζάκι και ο Τζον Κένεντι μέσα στο αυτοκίνητό τους
Πλήθος είχε συγκεντρωθεί να χαιρετήσει το προεδρικό ζεύγος

Φωτογραφίες: Getty Images

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ