Κωνσταντίνος: Οι δεσμοί αίματος με τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας -Συγγενής με Κάρολο, Ελισάβετ

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας / Φωτογραφία: AP

Με τις συζητήσεις για το ποια μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας θα παρευρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να κορυφώνονται ενόψει της αυριανής τελετής, πολλοί αναρωτιούνται ποια η σχέση του με τους Βρετανούς βασιλείς.

Όπως ίσως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό από την ημέρα του θανάτου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο τελευταίος μονάρχης της Ελλάδας ήταν ο νονός του διαδόχου του βασιλικού θρόνου στη Βρετανία, του πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Ωστόσο, η σχέση του με την πρώτη οικογένεια της γηραιάς Αλβιώνας πηγαίνει αρκετά πίσω. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επέλεξε το Λονδίνο -και συγκεκριμένα το Hampstead Garden Suburb- για να ζήσει αρκετά από τα χρόνια της εξορίας του.

Δεύτερος ξάδελφος του βασιλιά Καρόλου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Εκτός από φιλικές, οι σχέσεις του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας ήταν και συγγενικές, καθώς ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, ήταν ο πρώτος ξάδελφος του πατέρα του.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με τον πρίγκιπα Φίλιππο στην Ελλάδα το 1965 / Φωτογραφία: AP

Έτσι, ο βασιλιάς Κάρολος Γ' είναι δεύτερος ξάδελφός του και η βασίλισσα Ελισάβετ Β' τρίτη ξαδέλφη του.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη βασίλισσα Ελισάβετ / Φωτογραφία: AP

Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, που το 1982 ο Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα επέλεξαν τον Κωνσταντίνο για νονό του πρίγκιπα Γουίλιαμ.

O τέως βασιλιάς της Ελλάδας ήταν παρών και στην τελετή «επιβεβαίωσης» του πρίγκιπα Γουίλιαμ, δηλαδή την ημέρα που -στις βασιλικές οικογένειες- «επιβεβαιώνεται η υπόσχεση του Θεού που έγινε στο άτομο κατά τη βάπτιση».

Η τελετή αυτή έλαβε χώρα στις 9 Μαρτίου 1997. Στην σχετική φωτογραφία, η βρετανική βασιλική οικογένεια ποζάρει στο σαλόνι του Κάστρου Ουίνσδορ. Από αριστερά, στην πρώτη σειρά φαίνονται ο πρίγκιπας Χάρι, η Νταϊάνα, ο Γουίλιαμ ο πρίγκιπας Κάρολος και η βασίλισσα Ελισάβετ Β'. Από πίσω τους βρίσκονται οι νονοί του πρίγκιπα Γουίλιαμ, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Β' της Ελλάδας, η λαίδη Σούζαν Χάσεϊ, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, η δούκισσα του Γουέστμινστερ και ο Λόρδος Ρόμσεϊ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ