Όταν ο Σον Κόνερι απήγγειλε την «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη -Υπό τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου [βίντεο] - iefimerida.gr

Όταν ο Σον Κόνερι απήγγειλε την «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη -Υπό τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου [βίντεο]

Σον Κόνερι
Σον Κόνερι / Φωτογραφία: AP Photo/Evan Agostini
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Την «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, υπό τους ήχους της μουσικής του διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, είχε απαγγείλει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο ο Σον Κόνερι το 2004.

Η χαρακτηριστική του φωνή είναι καθηλωτική. «Είναι μια υπέροχη ιστορία, από τις ωραιότερες που έχω συναντήσει και κάτι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι έχω διαβάσει», είχε πει για την «Ιθάκη», ενώ για τον μεγάλο μας ποιητή, Κωνσταντίνο Καβάφη, είχε δηλώσει πως «είναι σοφός, απλός, που είναι ο καλύτερος τρόπος να ακολουθεί κανείς και απευθύνεται πραγματικά στον κόσμο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Έλληνας διακεκριμένος μουσικός και ο Σκωτσέζος σούπερ σταρ του Χόλιγουντ, που το κοινό τον λάτρεψε ως Τζέιμς Μποντ, ήταν πολύ καλοί φίλοι. Λέγεται, μάλιστα, πώς κάποτε σκέφτονταν να κάνουν μια ταινία για μια αρχαία προσωπικότητα που γοήτευε και τους δύο: τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη. Κάτι που όμως δεν υλοποιήθηκε, αλλά τελικά οι δυο τους συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 2004, στην «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη. Η μουσική και η αφήγηση των σπουδαίων αυτών στίχων από τον Σον Κόνερι ταιριάζουν απόλυτα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει.

Ακούστε τον Σον Κόνερι να απαγγέλλει Κωνσταντίνο Καβάφη

Η απαγγελία του ποιήματος από τον διάσημο ηθοποιό περιλαμβανόταν στο CD που συνόδευε το βιβλίο «A Journey in Color» της συζύγου του Σον Κόνερι, Μισελίν Ροκμπρίν, σε ένα συλλεκτικό box set από τον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς. Το βιβλίο περιλάμβανε πίνακές της και όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του, διατέθηκαν στον φιλανθρωπικό σύλλογο «Οι φίλοι του παιδιού». Μάλιστα, τα έργα της, την περίοδο που κυκλοφόρησε αυτή η έκδοση, εκτίθεντο στο Πολιτιστικό Κέντρο Αθηναΐς.

Η συγκεκριμένη μουσική του Vangelis, όπως είναι γνωστός διεθνώς ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, δεν κυκλοφόρησε με άλλο τρόπο, παρά μόνο με αυτόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ