Πριγκίπισσα της Ουαλίας: Μετά την Νταϊάνα, η Κέιτ Μίντλετον -Τελικά πόσο μοιάζουν;

Η Κέιτ Μίντλετον / Φωτογραφία: AP Images

Η αστερόσκονη της Κέιτ Μίντλετον την καθιστά άξια διάδοχο του τίτλου «πριγκίπισσα της Ουαλίας», που κατείχε η Νταϊάνα. Οι ομοιότητες και οι διαφορές τους.

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε επίσημα ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν ξεκινήσει μια σειρά από αλλαγές στη μοναρχία.

Η Αγγλία, από την περασμένη εβδομάδα, συγκεκριμένα από τις 8 Σεπτεμβρίου, έχει έναν νέο μονάρχη, αλλά και μια νέα πριγκίπισσα της Ουαλίας ύστερα από 25 χρόνια.

Καθώς ο βρετανικός λαός προσπαθεί να αφομοιώσει την απώλεια της βασίλισσάς του, οι αλλαγές που γίνονται αυτόματα είναι εξίσου καταιγιστικές. Οι ρόλοι των μελών της βασιλικής οικογένειας αλλάζουν αμέσως, οι τίτλοι κληρονομούνται, η ιεραρχία αναδιαμορφώνεται και σίγουρα χρειάζεται χρόνο μέχρι οι Βρετανοί να συνηθίσουν το «βασιλιάς Κάρολος».

Ο θάνατος της Ελισάβετ σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής και τα μέλη της οικογένειας άλλαξαν τίτλους. Ο Κάρολος έγινε βασιλιάς, η Καμίλα φέρει τον τίτλο της βασιλικής συζύγου και ο Γουίλιαμ με την Κέιτ έγιναν ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας.

Η Κέιτ Μίντλετον και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ το 2010, στην ανακοίνωση των αρραβώνων τους / Φωτογραφία: AP images

Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον θάνατο της Νταϊάνα, η Κέιτ Μίντλετον κληρονόμησε έναν τίτλο απόλυτα συνδεδεμένο με την «πριγκίπισσα του λαού».

Όπως είναι γνωστό, η δεύτερη σύζυγος του Καρόλου, η Καμίλα, μετά το γάμο της επέλεξε να μη χρησιμοποιήσει τον τίτλο «πριγκίπισσα της Ουαλίας», ο οποίος ανήκε ολοκληρωτικά στην Νταϊάνα. Από σεβασμό προς την πριγκίπισσα και λόγω του ρόλου που η Καμίλα είχε διαδραματίσει στη διάλυση του γάμου του Καρόλου και της Νταϊάνα, αποφάσισε, αντ' αυτού, να χρησιμοποιήσει τον τίτλο «Δούκισσα της Κορνουάλης».

Η Νταϊάνα με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο σε επίσημη εκδήλωση / Φωτογραφία: AP Images

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, η Κέιτ Μίντλετον είναι η ιδανική διάδοχος του τίτλου και η «πεθερά» Νταϊάνα -την οποία δεν γνώρισε ποτέ- θα τη θεωρούσε άξια διάδοχό της.

Η Νταϊάνα δεν προετοιμάστηκε για τον ρόλο της, σε αντίθεση με την Κέιτ

Από τη στιγμή που ο βασιλιάς Κάρολος ανακοίνωσε πως ο Γουίλιαμ και η Κέιτ είναι ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας, η σύγκριση της Κέιτ με την Νταϊάνα ήταν αναπόφευκτη.

Όπως αναφέρει η Jennie Bond, πρώην βασιλική ανταποκρίτρια του BBC, στην «Daily Mail, η Νταϊάνα ήταν πανέμορφη γυναίκα, ψηλή και ευλύγιστη, όπως και η Κέιτ. Αλλά είχε πολλά περισσότερα από την εμφάνισή της, και αυτό ισχύει και για την Κέιτ.

Φωτογραφία: AP Images

Η Νταϊάνα ήταν έξυπνη και παρεμβατική -μετά το διαζύγιό της παρέμεινε αφοσιωμένη στο να χρησιμοποιεί το βήμα της για να επιφέρει αλλαγές, για παράδειγμα με εκείνη την αξέχαστη βόλτα μέσα σε ένα ναρκοπέδιο στην Αγκόλα.

Η Κέιτ Μίντλετον έχει το μυαλό και το προφίλ για να κάνει το ίδιο και ακόμη περισσότερα. Σε αντίθεση με την Νταϊάνα, η Κέιτ απόλαυσε μια ήπια μετάβαση στη βασιλική ζωή. Η Νταϊάνα εισήλθε στα καθήκοντά της χωρίς καμία προετοιμασία. Είχε γεννηθεί αριστοκράτισσα, αλλά δεν ήταν συνηθισμένη στο δημόσιο βήμα και στο σκληρό φως του προβολέα.

Η Κέιτ, αντίθετα, προέρχεται από ένα σταθερό μεσοαστικό περιβάλλον και έβγαινε με τον πρίγκιπά της για σχεδόν μια δεκαετία πριν παντρευτούν. Μοιράστηκε τη φοιτητική του ζωή και δημιούργησε ισχυρά θεμέλια φιλίας μαζί του πριν δεσμευθούν για μια κοινή ζωή.

Όπως επιβεβαιώνει η βασιλική ανταποκρίτρια, το ζευγάρι είχε χωρίσει για ένα χρονικό διάστημα και, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, αυτό συνέβη «προτού ο Γουίλιαμ βάλει μυαλό και αρπάξει αυτή τη σεμνή, όμορφη νεαρή γυναίκα, που έχει εξελιχθεί σε πριγκίπισσα -και τη μελλοντική βασίλισσα».

Γουίλιαμ και Κέιτ τον Απρίλιο του 2011, στο γάμο τους / Φωτογραφία: AP Images

Ως πριγκίπισσα της Ουαλίας, η Νταϊάνα αισθάνθηκε ότι είχε αφεθεί μόνη της να διαχειριστεί το ρόλο της, χωρίς επαρκή υποστήριξη. Προερχόμενη από μια διαλυμένη οικογένεια, δεν είχε την άνεση ενός ασφαλούς δικτύου γονικής υποστήριξης.

Η δημοσιογράφος Jennie Bond, η οποία είχε γνωρίσει προσωπικά την Νταϊάνα, ανέφερε πως η ίδια της είχε πει ότι προτιμούσε να την αποκαλούν Lady Di: «Σίγουρα δεν ξυπνάω κάθε πρωί με τη σκέψη ''Ζήτω, είμαι πριγκίπισσα''», τονίζει στο άρθρο.

Από τη στιγμή που η Νταϊάνα περπάτησε στο διάδρομο του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου για να παντρευτεί τον πρίγκιπα Κάρολο, η προσωπικότητά της έλαμψε. Ο γάμος της ανακηρύχθηκε «παραμύθι» από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και όλοι πίστεψαν στο μύθο.

Κάρολος και Νταϊάνα την ημέρα του γάμου τους / Φωτογραφία: AP Images

Είχε τέτοιο χάρισμα, ακόμη και ως ντροπαλή, νεαρή νύφη. Η Bond θυμάται την πρώτη φορά που την είδε από κοντά. «Την είδα για πρώτη φορά με σάρκα και οστά το 1988, όταν έκανα ρεπορτάζ για την επίσκεψή της στην Αυστραλία με τον Κάρολο, φυσικό αστέρι του βασιλικού roadshow. Μέχρι τότε, ήταν επίσης μια καταξιωμένη ''ηθοποιός'', καθώς η αλήθεια ήταν ότι ο παραμυθένιος γάμος ήταν ήδη άκυρος. Όμως τα πλήθη έσπευσαν να τη δουν, η Ντι-μανία ήταν διάχυτη».

«Η επιτυχία της Νταϊάνα το μόνο που έκανε ήταν να τροφοδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις στον γάμο της. Ο Κάρολος ζήλευε τη δημοτικότητα της συζύγου του και δυσανασχετούσε που έπαιζε το δεύτερο βιολί. Μια από τις συνεχείς επαναλήψεις της Νταϊάνα κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας ήταν ότι αυτή και ο πρίγκιπας Κάρολος ''θα ήταν μια πολύ καλή ομάδα''. Η Νταϊάνα άφησε το στίγμα της μόνη της, πρωτοστατώντας στο να γίνει η μοναρχία πιο προσιτή, πιο εμφανώς συμπονετική. Πόσο θα χαιρόταν, λοιπόν, να βλέπει τον γιο της να συμμετέχει σε ένα τόσο σπουδαίο διπλό νούμερο», αναφέρει η βασιλική ανταποκρίτρια.

Πρίγκιπας και πριγκίπισσα της Ουαλίας, στον γάμο τους / Φωτογραφία: AP images

Νταϊάνα: «Η χώρα είναι τυχερή που έχει τον Γουίλιαμ»

Η ίδια θυμάται μια συζήτηση με την Νταϊάνα σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο του Γουίλιαμ στη μοναρχία... «Κατά τη διάρκεια μιας από τις συζητήσεις μας στο παλάτι του Κένσινγκτον, η Νταϊάνα μού είπε ότι ο Γουίλιαμ -τότε έφηβος- έβρισκε το βάρος της βασιλείας βαρύ στους ώμους του. Αλλά ήταν σίγουρη ότι θα συμβιβαζόταν με το γεγονός ότι δεν είχε καμία επιλογή για το πεπρωμένο του.

«Ο Γουίλιαμ είναι εντάξει», μου είπε, κοιτάζοντας περήφανα μια από τις πολλές κορνιζαρισμένες φωτογραφίες των αγοριών της που κοσμούσαν το σαλόνι της. «Η χώρα είναι τυχερή που τον έχει».

Η έξοδος από το μαιευτήριο, με τον πρίγκιπα Κάρολο να κρατάει στα χέρια τον Γουίλιαμ, διάδοχο του Στέμματος / Φωτογραφία: AP Images
Η Κέιτ με πουά φόρεμα -όπως και η Νταϊάνα- και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με το γιο τους George και τρίτο στη σειρά διάδοχο του βρετανικού θρόνου / Φωτογραφία: AP Images

Από ό,τι φαίνεται, ο Γουίλιαμ είναι τυχερός που βρήκε την Κέιτ και έγινε η ομάδα που ποτέ δεν κατάφεραν να γίνουν οι γονείς του. Με την Κέιτ στο πλευρό του, έχει εξελιχθεί σε έναν σίγουρο, ώριμο μελλοντικό βασιλιά, και έχει δείξει ότι είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμος να επωμιστεί τις ευθύνες του ρόλου του.

Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ είναι ένα ζευγάρι που αλληλοϋποστηρίζονται και επιτρέπουν ο ένας στον άλλον να αναλάβει τα ηνία όταν το επίκεντρο είναι ένας από τους αντίστοιχους σκοπούς τους. Είναι η ομάδα που η Νταϊάνα ήλπιζε να είναι με τον Κάρολο.

Η Κέιτ έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής χωρίς να κυριαρχεί στη σκηνή ή να επισκιάζει τον σύζυγό της. Τώρα, μια σίγουρη, πρακτική μητέρα τριών παιδιών, ευλογημένη με έναν ευτυχισμένο γάμο και μια υποστηρικτική μεγάλη οικογένεια, είναι περισσότερο από εξοπλισμένη για να αναλάβει τον ιδιαίτερα φορτισμένο τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας και να τον κάνει δικό της.

Η βασίλισσα Ελισάβετ με την Κέιτ και τον Γουίλιαμ / Φωτογραφία: AP Images

Ακριβώς όπως έκανε η Νταϊάνα πριν από αυτήν, όπου πηγαίνει η Κέιτ, φέρνει μια ανεπίσημη ατμόσφαιρα στις βασιλικές εκδηλώσεις, σκύβοντας για να μιλήσει σε ανθρώπους σε αναπηρικά καροτσάκια, καθισμένη στο πάτωμα για να συνομιλήσει με τα παιδιά -αγγίζοντας, αγκαλιάζοντας και όντας εντελώς προσγειωμένη, πασπαλίζοντας όμως λίγη μαγική βασιλική αστερόσκονη.

Το φιλανθρωπικό έργο των δύο γυναικών

Μετά το διαζύγιό της, η Νταϊάνα επέλεξε να μειώσει τον αριθμό των φιλανθρωπικών οργανώσεων που υποστήριζε. Ήθελε να επικεντρωθεί στους σκοπούς για τους οποίους νοιαζόταν περισσότερο.

Φωτογραφία: AP Images

Η Κέιτ το έκανε αυτό από την αρχή, εστιάζοντας σε θέματα όπως η πρώιμη μάθηση και η ψυχική υγεία, για τα οποία είναι παθιασμένη.

Από την περασμένη Πέμπτη όλα είναι διαφορετικά στην Αγγλία μετά από 70 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, καθώς η βασίλισσα παρέδωσε σταδιακά βασικές αρμοδιότητες στους κληρονόμους της, η Κέιτ έδειξε ότι όχι μόνον έχει μεγαλώσει στο ρόλο της αλλά έχει μεγαλώσει μαζί του.

«Μου φαίνεται γεμάτη αυτοπεποίθηση και με μια γοητεία που είναι αρκετά μαγευτική», αναφέρει το άρθρο της «Daily Mail». «Η Κέιτ αγαπιέται και θαυμάζεται από τον νέο βασιλιά και τη νέα μας βασίλισσα, λατρεύεται από τον σύζυγό της και είναι δημοφιλής στο κοινό», προσθέτει.

Φωτογραφία: AP Images

Και ακριβώς 25 χρόνια μετά από εκείνον τον Σεπτέμβριο του 1997, που ο Γουίλιαμ περπάτησε πίσω από το φέρετρο της μητέρας του, η σύζυγός του κληρονόμησε τον τίτλο της Πριγκίπισσας της Ουαλίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ