Ολλανδός πήγε σε 100 χώρες σε 10 χρόνια και δίνει tips για χαμηλού κόστους ταξίδια - iefimerida.gr

Ολλανδός πήγε σε 100 χώρες σε 10 χρόνια και δίνει tips για χαμηλού κόστους ταξίδια

Ο Ολλανδός travel blogger
@traveltomtom
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Ο travel blogger, Tom Grond, έχει ταξιδέψει σε πάνω από 100 χώρες και τώρα μοιράζεται τα μυστικά του για χαμηλού κόστους ταξίδια.

Πριν λίγες ημέρες ένας από τους πιο καταξιωμένους travel blogger στον κόσμο, ο Tom Grond, ευρύτερα γνωστός ως «traveltomtom» με 261 χιλιάδες ακολούθους στο Instagram βρέθηκε για ένα 24ωρο στην Αθήνα πριν πετάξει για τον επόμενο προορισμό του. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά του διάσημου travel blogger που βρέθηκε στη χώρα μας, καθώς την έχει επισκεφτεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία του Tom Grond, από την Ολλανδία παρουσιάζει ενδιαφέρον μιας και άφησε μια στρωμένη ζωή, τον Δεκέμβριο του 2012, και ξεκίνησε να ταξιδεύει ανά τον κόσμο. Η ανάπτυξη των social media και το blog του γεμάτο προορισμούς τον έκαναν ευρύτερα γνωστό αποκτώντας φήμη και followers. Έτσι, μέσα από εμπορικές συνεργασίες, όπως συμβαίνει γενικότερα, και τα ταξιδιωτικά του βιβλία έχει καταφέρει να βιοπορίζεται γυρνώντας τον κόσμο.

Μέσα από τον λογαριασμό του στο Instagram παίρνουμε μια γεύση από τα ταξίδια του, ενώ επικεντρώνεται πολύ στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων κάθε τόπου δείχνοντας και την μη τουριστική πλευρά. Και μπορεί πλέον να απολαμβάνει τις ανέσεις πολυτελών και boutique ξενοδοχείων με το πλεονέκτημα των χιλιάδων ακολούθων, όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Όπως θα διηγηθεί ο ίδιος στο CNN Travel τα πρώτα χρόνια δεν ήταν καθόλου εύκολα μέχρι να αναγνωριστεί η δουλειά τουκαι κρατούσε πολύ χαμηλά το budget του.

Ποιος είναι ο Ολλανδός travel blogger

Ο Tom Grond μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 είχε την εργασία του στην ολλανδική κυβέρνηση μέχρι που αποφάσισε να παραιτηθεί και ξεκίνησε να ταξιδεύει σε κάθε ήπειρο. Φέτος συμπληρώνοντας δέκα χρόνια εξακολουθεί να ταξιδεύει να γνωρίζει νέα μέρη, αλλά και να επιστρέφει σε αγαπημένα, και στη συνέντευξη που είχε δώσει ανέφερε πως δεν έχει κανέναν σκοπό να επιστρέψει πίσω στη προηγούμενη ζωή του.

Σ΄ αυτά τα δέκα χρόνια έχει ταξιδέψει σε περίπου 130 διαφορετικές χώρες, μεταξύ άλλων στη Συρία, την Ιορδανία, την Κολομβία και την Μπουρκίνα Φάσο, ενώ παλαιότερα είχε συμβεί να κάνει 58 πτήσεις μέσα σε ένα μόνο χρόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ολλανδός ταξιδεύει 10 χρόνια
Στο Μπουρουντί @traveltomtom

Ο ίδιος πριν ξεκινήσει να ταξιδεύει είχε αποταμιεύσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό προκειμένου να μπορεί να συντηρεί την νέα του ζωή με τα συνεχόμενα ταξίδια για τα επόμενα τρία χρόνια θέτοντας τον προϋπολογισμό των 30 δολαρίων την ημέρα.

Πώς ζούσε το πρώτο καιρό και η δημιουργία του blog

Τα πρώτα χρόνια έμενε σε ξενώνες και ζούσε όσο πιο λιτά γινόταν για να κρατάει χαμηλό κόστος και να μην ξοδεύει παραπάνω χρήματα ξεπερνώντας τον στόχο που είχε βάλει από την αρχή. «Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι πρέπει να προέρχεσαι από πλούσια οικογένεια. Ναι, είμαι πολύ προνομιούχος. Είμαι από τις Κάτω Χώρες, οπότε έχω ένα πολύ καλό διαβατήριο. Και μάζεψα πολλά χρήματα για να ταξιδέψω. Αλλά περιόρισα τον εαυτό μου στο να ζω με χαμηλό προϋπολογισμό. Αυτό είναι που στην πραγματικότητα με κράτησε στο δρόμο για τόσα πολλά χρόνια» ανέφερε στη συνέντευξη του στο CNN Travel.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχές του 2010 τα μέσα δικτύωσης ξεκίνησαν να κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας μας οπότε ο travel blogger διαπίστωσε πως μπορεί να δημοσιεύει τις περιπέτειες του ανά τον κόσμο. «Ταξίδευα ήδη και δημοσίευα φωτογραφίες από ωραία μέρη ούτως ή άλλως» ανέφερε στη συνέντευξη του.

ΟΛλανδός ταξιδευει 10 χρόνια
Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα με την Χριστίνα Κοντοβά που γνωρίστηκαν στην Αφρική. Φώτο:@traveltomtom

Η αρχή έγινε το 2014, δύο χρόνια μετά την απόφαση του, όταν ξεκίνησε να έχει λογαριασμό στο Instagram, ενώ οι travel influencers και travel vloggers, αποκτούσαν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στις πλατφόρμες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ίδιος να αρχίζει να προσεγγίζεται από ξενοδοχεία και οργανισμούς που του πρόσφεραν να μένει δωρεάν με αντάλλαγμα την προβολή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μπορούσα να πιστέψω την τύχη μου. Στην αρχή μου άρεσε πολύ. Οι άνθρωποι με αναγνώριζαν, πράγμα που είναι πραγματικά ωραίο» θα πει.

Η παραγωγή του περιεχομένου που έπρεπε να παράγεται σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν ήταν μια βιώσιμη λύση για τον Tom Grond με αποτέλεσμα το 2016 να δημιουργήσει το προσωπικό του blog χρηματοδοτώντας μεγάλο μέρος των ταξιδιών του μέσω του εισοδήματος που δημιουργεί. «Το ιστολόγιο είναι το μυστικό του να είσαι νομάδας πλήρους απασχόλησης. Είμαι πολύ ευτυχισμένος» παραδέχεται.

Ολλανδός ταξιδεύει 10 χρόνια στον κόσμο
Φώτο:@traveltomotom

Ωστόσο, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το Instagram, καθώς και το TikTok, για να δημοσιεύει τα ταξίδια του και με όπλο την τεχνολογία έχει καταφέρει πλέον να αφήσει μια για πάντα πίσω τους τις ημέρες που αναγκαζόταν να μείνει σε κοιτώνες για να κρατήσει ιδιαίτερο χαμηλό το κόστος διαμονής του. «Το έκανα για τρία ή τέσσερα χρόνια, μάλλον, και το λάτρεψα. Γνωρίζεις τόσους πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους, εμπνέεσαι από άλλους ταξιδιώτες. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσεις χώρες. Ζεις τις πιο εκπληκτικές περιπέτειες. Μου λείπουν αυτές οι μέρες, αλλά δεν θέλω πια να κοιμάμαι σε κοιτώνα» εξομολογήθηκε στην ίδια συνέντευξη του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα καταλύματά του μπορεί να είναι πιο πολυτελή τώρα, αλλά ο Grond λέει ότι η προσέγγισή του στα ταξίδια δεν έχει αλλάξει πραγματικά. «Εξακολουθώ να θέλω να εξερευνήσω και να γνωρίσω τους ντόπιους και να δω πώς είναι η ζωή τους. Χωρίς αυτό το πάθος, θα είχα σταματήσει να το κάνω αυτό εδώ και πολύ καιρό» αναφέρει.

Πού ταξίδευε την περίοδο των lock downs και η προσωπική του ζωή

Όσο ο travel blogger βρισκόταν στο δρόμο αναζητώντας την επόμενη περιπέτεια του άλλαξαν πολλά στον κόσμο. Η παγκόσμια πανδημία έβαλε φρένο στα ταξίδια και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε ακόμη περισσότερη αβεβαιότητα για τα διεθνή ταξίδια.

Ο Grond δεν σταμάτησε να ταξιδεύει ούτε την περίοδο με τα συνεχόμενα lock downs, απλά προτίμησε προορισμούς, όπως το Μεξικό και η Τουρκία, όπου οι περιορισμοί του covid-19 ήταν λιγότερο αυστηροί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ολλανδός ταξιδεύει εδώ και 10 χρόνια
Από το ταξίδι του στην Παραγκουάη. Φώτο: @traveltomtom
Ολλανδός ταξιδεύει ανά τον κόσμο 10 χρόνια
Τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα κλείσει 10 χρόνια που ταξιδεύει ανά τον κόσμο. Φώτο:@traveltomtom

Ο ίδιος είναι αφοσιωμένος στον νομαδικό τρόπο ζωής, όμως παραδέχτηκε πως ένα από τα μειονεκτήματα των συνεχόμενων μετακινήσεων του είναι ότι οι σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση κάτι που το προσέχει πολύ καθώς μεγαλώνει. «Είναι αδύνατο να διατηρήσεις μια σχέση. Σίγουρα, όλοι είναι σε απόσταση αναπνοής με το WhatsApp και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις μέρες μας, αλλά εγώ μετακομίζω σε ένα νέο μέρος κάθε δύο εβδομάδες, μερικές φορές κάθε δύο ημέρες. Μπορεί να είναι δύσκολο αν γνωρίσεις κάποιον με τον οποίο σου αρέσει να κάνεις παρέα. Βασικά πρέπει να λες πάντα αντίο. Κάθε λίγες μέρες αποχαιρετώ ανθρώπους. Ήταν ένας αγώνας».

Οι αναποδιές που συνάντησε σε ταξίδια

Ο travel blogger, δέκα χρόνια τώρα που βρίσκεται στο δρόμο, έχει συναντήσει και κάποιες περιπέτειες. Μπορεί το πρόσημο να είναι θετικό, ωστόσο πάντα υπάρχουν κάποιες αναποδιές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ολλανδός ταξιδεύει ανά τον κόσμο
Φώτο:@traveltomtom
Ολλανδός ταδιδια ανά τον κόσμο
Στην Αίγυπτο. Φώτο: @traveltomtom

Στη συνέντευξη του ανέφερε πως σε πρόσφατο ταξίδι του συνελήφθη από την αστυνομία μετανάστευσης στην Γκαμπόν, μια χώρα που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Αφρικής, λόγω μιας παρεξήγησης, και η δοκιμασία αυτή τον έκανε να συνειδητοποιήσει ακόμη περισσότερο πόσο μακριά βρίσκεται από τους αγαπημένους του. Ωστόσο, τονίζει ότι τα θετικά υπερτερούν κατά πολύ των όποιων αρνητικών, και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την οικογένεια και τους φίλους του στην πατρίδα, καθώς και με τους φίλους που έχει αποκτήσει στα ταξίδια του. «Δεν έχω χρόνο να μου λείπουν οι άνθρωποι», υποστηρίζει.

Η επίσκεψη του στη Συρία

Από τα πολλά μέρη στα οποία έχει βρεθεί, ο Γκροντ λέει ότι η Συρία ήταν αυτή που τον επηρέασε περισσότερο. Ενώ επί του παρόντος συνιστάται να μην γίνονται όλα τα ταξίδια στη χώρα λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, κατάφερε να την επισκεφθεί το 2019, αφού βρήκε ένα τουριστικό γραφείο που ήταν πρόθυμο να κανονίσει βίζα και να τον ξεναγήσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ολλανδός ταξίδια 10 χρονια
@traveltomtom
@traveltomtom
@traveltomtom

«Ήταν ένα πολύ ακριβό ταξίδι. Έπρεπε να πληρώσω για την ασφάλεια και όλα τα είδη των πραγμάτων, αλλά άξιζε τον κόπο. Κάποιες από τις πόλεις είχαν καταστραφεί εντελώς. Δεν είχε μείνει τίποτε άλλο εκτός από μερικά κτίρια. Τα πάντα ήταν εντελώς κατεστραμμένα. Αλλά βλέποντας την αποφασιστικότητα και την αυτοπεποίθηση που είχαν ακόμα οι ντόπιοι που συναντήσαμε ήταν απλά τρελό. Δεν τους είχε μείνει τίποτα, αλλά ήταν αποφασισμένοι να ξαναχτίσουν τη ζωή τους και σίγουροι ότι όλα θα μπορούσαν να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Αυτό ήταν ένα ταξίδι που σίγουρα με διαμόρφωσε με πολλούς τρόπους» εξηγεί.

Μετά την επίσκεψή του στη Συρία, ο Grond ταξίδεψε στο Πακιστάν και το Ιράκ και εντυπωσιάστηκε από τις αντιδράσεις που έλαβαν οι αναρτήσεις του στο διαδίκτυο από όσους είχαν προκαταλήψεις για τους συγκεκριμένους προορισμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ολλανδός ταδιδεύει ανά τον κόσμο 10 χρόνια
Στην Καππαδοκία. Φώτο:traveltomtom

Παρόλο που ταξίδευε ήδη επτά χρόνια, ήταν σε αυτό το σημείο που αποφάσισε ότι ήθελε να επισκεφθεί κάθε χώρα του κόσμου. «Είναι πραγματικά ωραίο να πηγαίνεις σε αυτά τα μέρη και να αλλάζεις τις αντιλήψεις. Έτσι, αυτό με ενέπνευσε πολύ. Ήθελα να πάω παντού για να δείξω στους ανθρώπους πώς είναι πραγματικά σε αυτά τα μέρη».

Οι αγαπημένες του χώρες

Ο travel blogger παραδέχτηκε πως δεν τον ενδιαφέρει να μπει στην «κούρσα της ζωής» δηλαδή ακολουθώντας τα τετριμμένα να κάνει καριέρα και να δημιουργήσει οικογένεια. Όπως επίσης τον ενοχλεί όταν άλλοι ταξιδιώτες απλά επισκέπτονται χώρες για να αυξήσουν μόνο τον αριθμό των πόλεων που έχουν επισκεφτεί χωρίς να τους ενδιαφέρει ο πραγματικός τρόπος ζωής κάθε κουλτούρας. «Κάθε άνθρωπος ρωτάει «σε πόσες χώρες έχεις πάει;». Δεν θέλω να ξαναγίνω μέρος μιας κούρσας αρουραίων».

Όσο για τα μέρη που απολαμβάνει να επιστρέφει; «Έχω πάει στο Πακιστάν τέσσερις φορές. Πήγα στην Ταϊλάνδη 17 φορές και πηγαίνω στην Τουρκία μερικές φορές το χρόνο. Λατρεύω την Κωνσταντινούπολη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φώτο:@traveltomtom
Φώτο:@traveltomtom
Ολλανδός 10 χρόνια ταξιδεύει
Στο Νεπάλ. Φώτο:traveltomtom

Ο Grond προσπαθεί να μην προγραμματίζει πολύ μακριά εκ των προτέρων και συχνά δεν έχει ιδέα πού θα μείνει ή πού θα βρίσκεται σε μια εβδομάδα περίπου. Την περίοδο που έδωσε τη συνέντευξη βρισκόταν στον Παναμά, αλλά τις επόμενες ημέρες θα πετούσε για την Μπογκοτά και στη συνέχεια για την Παραγουάη.

ολλανδός ταξιδεύει 10 χρόνια
Στην Αφρική. Φώτο:@traveltomtom
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αφρική πάντα τον γοήτευε και στο πρόγραμμα του είχε βάλει να ταξιδέψει σε μέρη όπως η Σενεγάλη, η Γκάμπια, η Σιέρα Λεόνε, η Γκάνα, καθώς και η Ισημερινή Γουινέα. «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που θα επιστρέψω στην Αφρική. Υπήρξε ένα πολύ, πολύ ενδιαφέρον μέρος των ταξιδιών μου τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κόσμος πάντα με ρωτάει πότε θα γυρίσω στην πατρίδα μου. Αλλά δεν έχω σπίτι και δεν ξέρω πότε θα σταματήσω να ταξιδεύω» αναφέρει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ