Ένας Βρετανός περπάτησε 85 χλμ. φορώντας ένα γιγαντιαίο, χειροποίητο «κοστούμι» πουλιού. Να γιατί το έκανε.
Καθώς περπατούσε προ ημερών σε κεντρικούς δρόμους στην αγγλική ύπαιθρο, ο 46χρονος Matt Trevelyan, το εντυπωσιακό του «κοστούμι» ήταν αυτό που ξεχώριζε - βοηθούσε και το γεγονός ότι το πρόσωπο του ήταν... αόρατο.
Οι κάτοικοι της βόρειας Αγγλίας έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ένα ασυνήθιστα μεγάλο πουλί να περιπλανιέται στην ύπαιθρο. Με μήκος τρία μέτρα από την άκρη του ράμφους μέχρι την ουρά, το τεράστιο πλάσμα είχε ένα μακρύ, λεπτό ράμφος και μεγάλα καστανά μάτια.
«Τον είδαμε να περνάει από το χωράφι μας σήμερα το πρωί», έγραψε ένας κάτοικος στο Facebook την περασμένη Κυριακή. «Ήταν λίγο σοκαριστικό σαν θέαμα».
Όμως, το εντυπωσιακό πουλί δεν ήταν κάποιο νέο είδος. Ήταν ένας άνδρας που προέβη σε αυτή την πράξη για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την κατάσταση ενός από τα πιο εμβληματικά και απειλούμενα πουλιά του Ηνωμένου Βασιλείου: της τουρλίδας, είδους που απαντάται και στην Ελλάδα, αλλά είναι εξαιρετικά κοινό στην Βρετανία.
Ο 46χρονος άνδρας και η «Κάθι»
Ο Matt Trevelyan περπάτησε συνολικά 85 χλμ. κατά μήκος μιας διαδρομής που ονομάζεται Nidderdale Way, φορώντας ένα χειροποίητο «κοστούμι» σχεδιασμένο να μοιάζει με ευρασιατική τουρλίδα, το μεγαλύτερο υδρόβιο πουλί της Ευρώπης. Πέρασε τρεις ημέρες δημιουργώντας το κοστούμι από μπαμπού, μουσελίνα και πολυστυρένιο. Ο Trevelyan ονόμασε το δημιούργημά του «Cathy».
Στις 19 Απριλίου, ο 46χρονος ξεκίνησε με τα πόδια από το Pateley Bridge, μια μικρή πόλη στο Γιόρκσιρ της Αγγλίας. Περπάτησε 40 χλμ. πριν σταματήσει για την ημέρα.
Το επόμενο πρωί, ξύπνησε και περπάτησε άλλα 45 χλμ. Μπορούσε να δει πού πήγαινε κοιτάζοντας μέσα από μια τρύπα στο λαιμό του κοστουμιού.
«Το κοστούμι ήταν αρκετά εύκολο να περπατήσω», λέει στον Charlie Fenton της εφημερίδας Yorkshire Post. «Όσο κρατούσα το ράμφος προς τα κάτω, ήμουν εντάξει».
Ο Trevelyan εργάζεται για το Nidderdale National Landscape, μια προστατευόμενη φυσική περιοχή 233 τετραγωνικών μιλίων που μοιάζει με εθνικό πάρκο. Υποστηρίζει τους αγρότες και τους γαιοκτήμονες που ζουν στην εθνική περιοχή ως υπεύθυνος «γεωργίας σε προστατευόμενες περιοχές».
Ωστόσο, νωρίτερα στην καριέρα του, εργάστηκε ως κατασκευαστής μαριονετών, οπότε η κατασκευή του κοστουμιού ήταν σχετικά εύκολη για αυτόν. Αλλά ο Trevelyan ήθελε να βεβαιωθεί ότι το «κοστούμι» ήταν τέλειο πριν ξεκινήσει.
«Ήθελα να αναπαραστήσω καλά τις τουρλίδες, γιατί είναι τόσο όμορφα πουλιά», λέει στις Grace Wood και Kat Cowan του BBC News.
Ο Trevelyan επινόησε το σχέδιο ως έναν τρόπο για να επιστήσει την προσοχή στο Eurasian curlew (Numenius arquata), το οποίο απειλείται από αλλαγές στη χρήση της γης, απώλεια βιοτόπων, αρπακτικά ζώα και κλιματική αλλαγ
Εμπνεύστηκε από την Mary Colwell, μια περιβαλλοντολόγο και συγγραφέα που περπάτησε περίπου 750 χλμ. στις Βρετανικές Νήσους το 2016 για να μάθει περισσότερα και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη μείωση του πληθυσμού της τουρλίδας.
Η Colwell έγραψε ένα βιβλίο για το ταξίδι της με τίτλο Curlew Moon. Επίσης, ίδρυσε την Curlew Action, μια φιλανθρωπική οργάνωση που έχει ως στόχο την προστασία των πουλιών από την εξαφάνιση, και καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα της Τουρλίδας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Απριλίου. Ο Trevelyan προγραμμάτισε την πεζοπορία του ώστε να συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα.

Οι τουρλίδες είναι μεγάλα, καφέ πουλιά με μακριά πόδια και χαρακτηριστικό καμπυλωτό ράμφος, το οποίο χρησιμοποιούν σαν τσιμπιδάκι για να ψάχνουν στη λάσπη για έντομα, σκουλήκια, καρκινοειδή και μαλάκια.
Χιλιάδες από αυτά τα μακροπόδαρα πουλιά επιστρέφουν κάθε άνοιξη στα βουνά και τους λειμώνες της Αγγλίας για να αναπαραχθούν. Ωστόσο, τα αυγά και τα νεογνά τους μπορεί να συνθλιβούν από τρακτέρ, ενώ τρώγονται επίσης από αλεπούδες, κοράκια και πρόβατα.
Εάν τα νεαρά τέκνα της τουρλίδας δεν επιβιώσουν μέχρι την αναπαραγωγική ηλικία, οι οικολόγοι φοβούνται ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά αναπαραγωγικά πουλιά για να αναπληρώσουν τον πληθυσμό του είδους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνισή του.
«Χρειαζόμαστε περίπου 10.000 περισσότερες τουρλίδες κάθε χρόνο για να έχουμε έναν βιώσιμο πληθυσμό», λέει ο Trevelyan στην Bryony Gooch της εφημερίδας Independent.
«Αυτό είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να έχουμε έναν βιώσιμο πληθυσμό, αλλά είμαστε πολύ μακριά από αυτό».
Από το 2015, τα πουλιά αυτά έχουν καταχωρηθεί στον «κόκκινο κατάλογο» του Ηνωμένου Βασιλείου για τα απειλούμενα είδη με την υψηλότερη προτεραιότητα διατήρησης. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) τα κατατάσσει ως «σχεδόν απειλούμενα» σε όλη την Ευρώπη.

Τα τελευταία 25 χρόνια, ο πληθυσμός των τουρλίδων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί κατά 48%, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Nidderdale National Landscape.
Η Ιρλανδία έχει πλέον μόνο 150 ζευγάρια τουρλίδων που φωλιάζουν, από 150.000 που υπήρχαν τη δεκαετία του 1960. Και στην Ουαλία, οι ειδικοί λένε ότι οι αναπαραγωγικοί πληθυσμοί των πουλιών είναι σε πορεία πλήρους εξαφάνισης μέχρι το 2033.
Ωστόσο, οργανώσεις όπως η Nidderdale National Landscape εργάζονται για να αντιστρέψουν την τάση.
Με την προσοχή που τράβηξε η βόλτα του, ο Trevelyan ήθελε επίσης να συγκεντρώσει χρήματα για τοπικά προγράμματα προστασίας του πουλιού.
«Πολλοί αγρότες έχουν ήδη λάβει μέτρα για την προστασία των φωλιών, κόβοντας το χορτάρι γύρω από αυτές, καθυστερώντας το κούρεμα ή ελέγχοντας τα χωράφια για νεοσσούς», λέει ο Trevelyan, καταλήγοντας εμφατικά:
«Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι διαχειριστές γης ενήμεροι για το τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν».