Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Ο «μικρός Σαντάμ» με τα αμύθητα πλούτη και τα πανάκριβα γούστα -Εκτελέσεις, έργα τέχνης και το ακριβότερο σπίτι του κόσμου [βίντεο] - iefimerida.gr

Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Ο «μικρός Σαντάμ» με τα αμύθητα πλούτη και τα πανάκριβα γούστα -Εκτελέσεις, έργα τέχνης και το ακριβότερο σπίτι του κόσμου [βίντεο]

O πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν / Φωτογραφία: ΑΡ/Ricardo Mazalan
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο μελλοντικός βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχει γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδο, πότε λόγω της εμπλοκής του στην δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι κι άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πότε για τα πανάκριβα γούστα του.

Ποιος είναι ο 33χρονος “MBS”

Γιος του βασιλιά Σαλμάν και της τρίτης συζύγου του ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ή MBS, όπως είναι γνωστός από τα αρχικά του, γεννήθηκε το 1985. Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική του Πανεπιστημίου “King Saud” ο πρίγκιπας εργάστηκε σε αρκετές κρατικές υπηρεσίες προτού αναλάβει καθήκοντα ειδικού συμβούλου του πατέρα του το 2009, εποχή που ο τελευταίος ήταν κυβερνήτης του Ριάντ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πορτρέτα του βασιλιά Σαλμάν και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στη Τζεναντρίγια της Σ. Αραβίας.
Πορτρέτα του βασιλιά Σαλμάν και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στη Τζεναντρίγια της Σ. Αραβίας / Φωτογραφία: Wikipedia

Το 2015 ο Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 79 ετών, μετά το θάνατο του Αμπντουλάχ Μπιν Αμπντούλ Αζίζ και δύο χρόνια αργότερα ο γιος του χρίστηκε πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας μετά τον παραγκωνισμό από τον πατέρα του του Μουχάμαντ Μπιν Ναγιέφ, τη θέση του οποίου φέρεται να υπονόμευε μυστικά ο ίδιος. Ουσιαστικά, όμως, τα ηνία της χώρας βρίσκονται στα χέρια του Μπιν Σαλμάν.

Η πύλη του Πανεπιστημίου King Saud στο Ριάντ, απ' όπου αποφοίτησε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Η πύλη του Πανεπιστημίου King Saud στο Ριάντ, απ' όπου αποφοίτησε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν / Φωτογραφία: Wikipedia

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ ο πρίγκιπας διάδοχος είναι εργασιομανής καθώς περνά τα τρία τέταρτα της ημέρας στο γραφείο του και δεν ανέχεται εύκολα την κριτική, αφού ακόμη κι εκείνοι που τόλμησαν διακριτικά να διατυπώσουν αντιρρήσεις για κάποιες αποφάσεις του αντιμετώπισαν σοβαρές συνέπειες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν με τον πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν της Σ. Αραβίας.
Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν με τον πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν της Σ. Αραβίας / Φωτογραφία: ΑΡ

Ο αμύθητος πλούτος της οικογένειας του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις τα περιουσιακά στοιχεία, που έχει συγκεντρώσει η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και μοιράζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τα 2.000 από τα συνολικά 15.000 μέλη της, αγγίζουν το 1,4 τρισ. δολάρια!

Ο βασιλιάς κι ο πρίγκιπας διάδοχος διαθέτουν πολυτελέστατα παλάτια και επαύλεις στο Ριάντ, ενώ υποδέχονται συχνά ξένους ηγέτες και απεσταλμένους στο παλάτι Αλ Γιαμάμα, και στο παλάτι Έργκα, όπου Αμερικανοί δημοσιογράφοι -που συνόδευαν τον τότε πρόεδρο Ομπάμα σε μια επίσκεψή του- έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν χρυσά καθίσματα και επιχρυσωμένα κουτιά για χαρτομάντηλα. Αλλά εκτός από τη Σαουδική Αραβία η βασιλική της οικογένεια λέγεται ότι διαθέτει κι άλλες πολυτελέστατες κατοικίες σε διάφορες χώρες του πλανήτη, από το Μαρόκο μέχρι την Ελβετία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tο παλάτι Έργκα, όπου ο βασιλιάς Σαλμάν είχε υποδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα.
Tο παλάτι Έργκα, όπου ο βασιλιάς Σαλμάν είχε υποδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα / Φωτογραφίες: ΑΡ και Flickr

Τα πανάκριβα γούστα του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Υπέρμαχος κατά τα άλλα της λιτότητας και της πάταξης της διαφθοράς στη χώρα του ο πρίγκιπας διάδοχος έχει ξοδέψει ιλιγγιώδη ποσά για να ικανοποιήσει τα ακριβά του γούστα αγοράζοντας από σατώ στη Γαλλία και σπάνια έργα Τέχνης μέχρι εντυπωσιακές θαλαμηγούς, ιδιωτικά τζετ και ελικόπτερα.

Tο γιοτ Serene που αγόρασε έναντι 500 εκατ. δολαρίων ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Tο γιοτ Serene που αγόρασε έναντι 500 εκατ. δολαρίων ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν / Φωτογραφία: Wikipedia

Η υπερπολυτελής θαλαμηγός Serene ιδιοκτησίας του MBS

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν φέρεται να έχει αποκτήσει ένα γιοτ μήκους άνω των 130 μέτρων, που «του γυάλισε» όταν έκανε διακοπές στη νότια Γαλλία. Το γιοτ Serene μπορεί να φιλοξενήσει έως και 24 άτομα στις 15 καμπίνες του, διαθέτει πισίνα, τζακούζι, κινηματογράφο, θέατρο και δύο ελικοδρόμιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σατώ Louis XIV ιδιοκτησίας του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στη Γαλλία

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν αγόρασε έναντι 300 εκατ. δολαρίων «την ακριβότερη κατοικία του κόσμου», όπως είχε αποκαλέσει τότε το Fortune το σατώ “Louis ΧΙV” του 17ου αιώνα με τα συντριβάνια, το σύστημα κλιματισμού και φωτισμού που ελέγχονται από ένα smartphone στη Λουβεσιέν, δυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το σατώ διαθέτει μεταξύ άλλων ένα κελάρι με πανάκριβα κρασιά, κινηματογράφο, υπόγεια ντισκοτέκ, και μια τάφρο με σπάνιους ασιατικούς κυπρίνους μ’ ένα δωμάτιο από κάτω με γυάλινη οροφή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι κήποι του σατώ που αγόρασε ο MBS στη Λουβεσιέν της Γαλλίας / Φωτογραφία: Wikipedia
Οι κήποι του σατώ που αγόρασε ο MBS στη Λουβεσιέν της Γαλλίας / Φωτογραφία: Wikipedia

Το 2017 ο πρίγκιπας διάδοχος αγόρασε μέσω ενδιάμεσου, ανώνυμου πλειοδότη, το αριστούργημα «Ο Σωτήρας του Κόσμου» (“Salvator Mundi”) του Λεονάρντο Νταβίντσι σε μια δημοπρασία των Christies καταβάλλοντας 450 εκατ. δολάρια.

Tο αριστούργημα "Salvator Mundi" του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που αγόρασε προ διετίας ο MBS.
Tο αριστούργημα "Salvator Mundi" του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που αγόρασε προ διετίας ο MBS / Φωτογραφία: ΑΡ

Οι επικρίσεις για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Μπιν Σαλμάν δηλώνει, βέβαια, μεταρρυθμιστής και διαπρύσιος κήρυκας του εκσυγχρονισμού στη χώρα του, αλλά οι εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία έχουν πάρει την ανιούσα και μόνον στο πρώτο οκτάμηνο από τη στιγμή που χρίστηκε πρίγκιπας διάδοχος 133 άνθρωποι οδηγήθηκαν στην αγχόνη. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch έχουν καταγγείλει τις συλλήψεις δεκάδων συγγραφέων, ακτιβιστών και σημαινόντων θρησκευτικών ηγετών επί των ημερών του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Κατάρ πολλοί τον αποκαλούν «μικρό Σαντάμ» λόγω του αποκλεισμού που είχε επιβάλει στο εμιράτο σε συνεργασία με άλλες χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2015 οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες προέβλεπαν ότι θα προσπαθήσει να παραλάβει τα ηνία της εξουσίας από τον πατέρα του και να εξελιχθεί σ’ έναν ηγέτη αλά Σαντάμ Χουσεϊν στον αραβικό κόσμο χρησιμοποιώντας την στρατιωτική ισχύ για να υλοποιήσει τα σχέδιά του.

Οι «φυλακισμένοι» πρίγκιπες του Ritz Carlton

Το φθινόπωρο του 2017 ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν βρέθηκε για πρώτη φορά στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής, όταν στο πλαίσιο του πογκρόμ κατά της διαφθοράς που διέταξε, πάνω από 200 πρίγκιπες, πασίγνωστοι επιχειρηματίες, μέλη της κυβέρνησης και στρατιωτικοί συνελήφθησαν και πολλοί βρέθηκαν επί εβδομάδες «φυλακισμένοι» στο ξενοδοχείο Ritz Carlton του Ριάντ με διεθνή ΜΜΕ να καταγγέλλουν ότι αρκετοί απ' αυτούς υπέστησαν βασανιστήρια και εκβιασμούς στη διάρκεια των ανακρίσεων προκειμένου να «επιστρέψουν» τεράστια ποσά που είχαν κάνει φτερά από τα κρατικά ταμεία.

Το πολυτελές ξενοδοχείο Ritz Carlton στο Ριάντ.
Πάνω από 200 μέλη της ελίτ της Σ. Αραβίας παρέμειναν το φθινόπωρο του 2017 κρατούμενοι επί εβδομάδες στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz Carlton του Ριάντ / Φωτογραφία: ΑΡ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαύρη σελίδα για τον Μπιν Σαλμάν η υπόθεση «Κασόγκι»

Τον περασμένο Οκτώβριο η στυγνή, βάρβαρη κι απάνθρωπη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή κατά του Μπιν Σαλμάν. Έναν μήνα αργότερα η CIA συμπέρανε ο σφοδρός επικριτής του καθεστώτος δολοφονήθηκε κατ’ εντολήν του πρίγκιπα-διαδόχου, μολονότι το Ριάντ διέψευσε κατηγορηματικά κατ’ επανάληψη την εμπλοκή του.

Διαδήλωση κατά του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Οκτώβριο.
Διαδήλωση κατά του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι έξω από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Οκτώβριο / Φωτογραφία: ΑΡ

Αν και πολλοί ξένοι ηγέτες επέκριναν δημοσίως τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν μετά το φόνο του Κασόγκι, ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον πρίγκιπα διάδοχο, έχει δηλώσει ότι ίσως να μη μάθουμε ποτέ αν ο πρώτος διέταξε όντως τη δολοφονία του δεύτερου. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στενές επιχειρηματικές σχέσεις με τη βασιλική αυλή στη Σαουδική Αραβία εδώ και πολλά χρόνια και ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ έχει πιέσει σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ να ενταθούν οι σχέσεις με το συντηρητικό βασίλειο και ειδικά με τον πρίγκιπα-διάδοχο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποδεχθεί τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας στο Λευκό Οίκο τον Μάρτιο του 2018.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποδεχθεί τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας στο Λευκό Οίκο τον Μάρτιο του 2018 / Φωτογραφία: ΑΡ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σύνοδο κορυφής του ομίλου των 20 στην Αργεντινή τον περασμένο Δεκέμβριο σχολιάστηκε έντονα ο εγκάρδιος χαιρετισμός ανάμεσα στον Μπιν Σαλμάν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν ειδικά τη στιγμή που άλλοι ηγέτες τον απέφυγαν επιδεικτικά μετά το σάλο της υπόθεσης Κασόγκι.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε με "high five" τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στη σύνοδο του G20 στην Αργεντινή τον Δεκέμβριο.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε με "high five" τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στη σύνοδο του G20 στην Αργεντινή τον Δεκέμβριο / Φωτογραφία: ΑΡ

Oι σχέσεις του Μπιν Σαλμάν με αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς

Πέρα όμως από τις υψηλές επαφές στην Ουάσιγκτον ο Μπιν Σαλμάν διατηρεί δεσμούς με αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς και μάλιστα επισκέφθηκε στη διάρκεια περιοδείας του στη Silicon Valley τις εγκαταστάσεις μεταξύ άλλων της Google και της Apple. Την άνοιξη του 2018 συναντήθηκε με τον Τιμ Κουκ της Apple, τον συνιδρυτή της Google Λάρι Πέιτζ καθώς και το αφεντικό της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Ενώ επί των ημερών του το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε το 5% των μετοχών της Uber, καθώς και πακέτα μετοχών σε άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.

O Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε το φημισμένο MIT στη Μασαχουσέτη τον Μάρτιο του 2018.
O Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε το φημισμένο MIT στη Μασαχουσέτη τον Μάρτιο του 2018 / Φωτογραφία: ΑΡ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ