Σαουδική Αραβία: Με «σκούπα κατά της διαφθοράς» ο αγαπημένος γιος του βασιλιά εδραιώνει τη θέση του στην εξουσία - iefimerida.gr

Σαουδική Αραβία: Με «σκούπα κατά της διαφθοράς» ο αγαπημένος γιος του βασιλιά εδραιώνει τη θέση του στην εξουσία

O πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρίγκιπας διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ήταν ελάχιστα γνωστός εκτός των συνόρων της πατρίδας του προτού ο πατέρας του στεφθεί βασιλιάς το 2015.

Αλλά από τη στιγμή που προωθήθηκε στη σειρά της διαδοχής ως ο επόμενος ηγέτης της χώρας, ο 32χρονος προχώρησε σε τεράστιες αλλαγές για να προωθήσει μια μετριοπαθέστερη και ανεκτικότερη εκδοχή του Ισλάμ στη Σαουδική Αραβία.

Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν ότι με τις συλλήψεις από την πρόσφατα συγκροτηθείσα επιτροπή κατά της διαφθοράς 49 αξιωματούχων -μεταξύ των οποίων 11 πρίγκιπες, τέσσερις εν ενεργεία και δεκάδες πρώην υπουργοί- καταφέρθηκε ένα ισχυρό πλήγμα στον υπερσυντηρητικό ουαχαμπιτικό κλάδο του σουνιτικού Ισλάμ, που κυριαρχεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα.

Μεταξύ των συλληφθέντων σε πεντάστερα ξενδοχεία στο Ριάντ περιλαμβάνεται και ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη και ιδιοκτήτης του φημισμένου ξενοδοχείου Savoy στο Λονδίνο. Ο Αλ Ουαλίντ έχει επενδύσεις μεταξύ άλλων στο Twitter, την Apple, τη Citigroup, την αλυσίδα ξενοδοχείων Four Seasons και τον μιντιακό όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοχ. Έχει επίσης το πλειοψηφικό πακέτο στο δημοφιλή όμιλο αραβικών δικτύων Rotana.

Οι συλλήψεις θα βοηθήσουν τον πρίγκιπα στα σχέδιά του να μετατρέψει τη Σαουδική Αραβία σε μια πιο μετριοπαθή μουσουλμανική χώρα και να «ξεριζώσει σύντομα τα κατάλοιπα του εξτρεμισμού», όπως είχε προαναγγείλει στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν είναι δημοφιλής στις τάξεις των νεαρών συμπατριωτών του, που απαρτίζουν το 70% του πληθυσμού της χώρας. Ο ίδιος λέει ότι θέλει να προωθήσει ένα μοντέλο ζωής «στην οποία η θρησκεία μας θα μεταφράζεται σε ανεκτικότητα».

Στα εκσυγχρονιστικά του σχέδια περιλαμβάνεται η άρση απαγόρευσης της οδήγησης για τις γυναίκες καθώς και επενδύσει μισού τρις δολαρίων σε μια νέα πόλη και επιχειρηματική ζώνη.

Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο «Όραμα 2030» περιλαμβάνουν επίσης σχέδια για τη μερική ιδιωτικοποίηση του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco και τη δημιουργία του μεγαλύτερου στον κόσμο κρατικού επενδυτικού ταμείου.

Παράλληλα αναμένεται να λειτουργήσουν κινηματογράφοι, μετά την πρώτη μουσική συναυλία που φιλοξενήθηκε φέτος στη χώρα.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται ο Μπακρ μπιν Λάντεν, πρόεδρος του κατασκευαστικού ομίλου Saudi Binladin και αδελφός του πάλαι ποτέ αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ιμπραήμ αλ Ασάφ, ένα μέλος του ΔΣ της Saudi Aramco, ο υπουργός Οικονομίας Αντέλ Φακίεχ, ο πρώην επικεφαλής της βασιλικής αυλής, Χαλίντ αλ Τουαϊτζίρι καθώς και ο γιος του πρώην βασιλιά Αμπντουλάχ και πρώην κυβερνήτης του Ριάντ, πρίγκιπας Τούρκι μπιν Αμπντουλάχ. Παράλληλα αντικαταστάθηκε χωρίς να δοθούν εξηγήσεις ο αδελφός του τελευταίου και επικεφαλής της Εθνοφρουράς της χώρας πρίγκιπας Μιτέμπ μπιν Αμπντουλάχ καθώς και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Αμπντουλάχ μπιν Σουλτάν μπιν Μοχάμεντ Αλ Σουλτάν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες κρατούνται στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ.

Αξιωματούχος της αυλής επιβεβαίωσε μέσω Twitter τις συλλήψεις κάνοντας λόγο για μια «ιστορική και συνάμα μαύρη νύχτα κατά των διεφθαρμένων».

Τον περασμένο Ιούνιο ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προωθήθηκε ως διάδοχος του θρόνου μετά την απόφαση του πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ να εκτοπίσει τον πρώην διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα Μουχάμαντ μπιν Νάγιε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν σε σαουδαραβικούς λογαριασμούς στο Twitter συνελήφθησαν ακόμη ο πανίσχυρος επιχειρηματίας με διασυνδέσεις στη βασιλική οικογένεια Αλουαλίντ αλ Ιμπραχίμ και ο πρώην επικεφαλής της Γενικής Αρχής Επενδύσεων της χώρας, Άμρ αλ Νταμπάγκ.

Των συλλήψεων είχε προηγηθεί η συγκρότηση της επιτροπής κατά της διαφθοράς με βασιλικό διάταγμα που υπέγραψε χθες ο πρίγκιπας Μοχάμεντ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας καθήλωσαν στο έδαφος ιδιωτικά τζετ στη Τζέντα για να εμποδίσουν τους συλληφθέντες να αποδράσουν εκτός της χώρας.

«Η έκταση και η κλίμακα των συλλήψεων δεν έχουν προηγούμενο στη σύγχρονη ιστορία της Σαουδικής Αραβίας», λέει ο Κρίστιαν Ούλρικσεν, συνεργάτης του Baker Institute for Public Policy. «Η σύλληψη του πρίγκιπα Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ προκαλεί αναταράξεις στην εγχώρια και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα».

Οι συλλήψεις έγιναν λίγες μέρες μετά την υποδοχή από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ παγκόσμιων επιχειρηματικών κολοσσών σε επενδυτική διάσκεψη στο Ριάντ και λίγες ώρες μετά την κατάρριψη βορειοδυτικά της πρωτεύουσας πυραύλου που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ