Miss Dior: Η απίστευτη ιστορία της πραγματικής Μις Ντιόρ, αδελφής του μόδιστρου - iefimerida.gr

Miss Dior: Η απίστευτη ιστορία της πραγματικής Μις Ντιόρ, αδελφής του μόδιστρου

Η Catherine Dior το 1945
Η Catherine Dior το 1945 / Φωτογραφία: Collection Christian Dior Parfums, Paris
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λαμπερές σούπερ σταρ όπως η Natalie Portman και η Charlize Theron έχουν γίνει το πρόσωπο του Dior. Ωστόσο, η αρχική έμπνευση για τον διάσημο οίκο μόδας ήταν μία Γαλλίδα μαχήτρια της αντίστασης, η οποία ένιωθε πιο άνετα με ένα απλό πουκάμισο και παντελόνι.

Η γενναία Ginette "Catherine" Dior - μικρή αδελφή του ιδρυτή του οίκου Christian - τα έβαλε με τους Ναζί και επέζησε από τη σύλληψη, τα βασανιστήρια και ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη μούσα του Dior υποδύεται η πρωταγωνίστρια του Game Of Thrones Maisie Williams στη νέα τηλεοπτική σειρά της Apple+ με τίτλο The New Look, η οποία αποκαλύπτει πώς η εκπληκτική ιστορία της ώθησε τον αδελφό της να δημιουργήσει το πιο διάσημο άρωμά του και το φλοράλ σχέδιο του εμβληματικού του φορέματος του 1949.

Ποια ήταν η Catherine Dior

Γεννημένη στη Γαλλία το 1917, η Catherine ήταν 12 χρόνια μικρότερη από τον Christian και η αγαπημένη του αδελφή.

Στο δράμα, στο οποίο πρωταγωνιστούν επίσης ο Ben Mendelsohn ως Dior και η Juliette Binoche ως η αντίζηλός του στη μόδα Coco Chanel, η Catherine εμφανίζεται ως μωρό στην αγκαλιά της στοργικής μητέρας της, ενώ ο Christian υπόσχεται να τη «φροντίζει πάντα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μητέρα τους πέθανε το 1931 και το 1936 μετακόμισαν από το οικογενειακό σπίτι στην Προβηγκία στο Παρίσι, όπου ο Christian άρχισε να σχεδιάζει ρούχα, ενώ η Catherine πουλούσε καπέλα και γάντια σε μια μπουτίκ.

Η βιογράφος Justine Picardie γράφει στο βιβλίο της, «Miss Dior: Μια ιστορία θάρρους και υψηλής ραπτικής» (Miss Dior: A Story Of Courage And Couture): «Ο Κριστιάν και η Κατρίν παρέμειναν κοντά, μοιράζονταν την αγάπη για τα λουλούδια από τη μητέρα τους και το κοινό πάθος για την τέχνη και τη μουσική. Η Κατρίν ήταν το πρώτο του μοντέλο».

Η Catherine Dior
Η Catherine Dior / Φωτογραφία fashionunfiltered.com

«Με έδεσαν και με βούτηξαν στο νερό»

Αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο της στα σχέδια ραπτικής του Christian όταν εκείνος προσλήφθηκε από τον κορυφαίο σχεδιαστή Robert Piguet το 1938, και αργότερα από τον σχεδιαστή μόδας Lucien Lelong - το αφεντικό άλλων μεγάλων ονομάτων της μόδας όπως ο Pierre Balmain και ο Cristobal Balenciaga.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τότε έφηβη, με τα σγουρά κατάμαυρα μαλλιά της, εμφανίζεται σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, να ποζάρει με κομψά φορέματα και λαμπερά κοσμήματα που είχε συνθέσει ο Christian στο στούντιό του.

Η Catherine είπε στη βιογράφο του Dior, Marie-France Poncha:«Ο αδελφός μου λάτρευε να σχεδιάζει κοστούμια για μένα, με φούστες από το υλικό raffia καλυμμένες με κοχύλια ή ζωγραφισμένες στο χέρι με σκωτσέζικα μοτίβα».

Αλλά όταν ξέσπασε ο πόλεμος το 1939, η ζωή του μικρότερου από τα τέσσερα αδέλφια Ντιόρ άλλαξε για πάντα, καθώς η Γαλλία έπεσε στα χέρια των Ναζί.

Ενώ αγόραζε ένα ραδιόφωνο τον Νοέμβριο του 1941 για να ακούσει τις απαγορευμένες εκπομπές του εξόριστου ηγέτη της αντίστασης στρατηγού Charles De Gaulle, γνώρισε τον παντρεμένο αξιωματικό της αντίστασης Herve des Charbonneries.

Την Catherine Dior υποδύεται η πρωταγωνίστρια του Game Of Thrones Maisie Williams στη σειρά The New Look του Apple TV+
Την Catherine Dior υποδύεται η πρωταγωνίστρια του Game Of Thrones Maisie Williams στη σειρά The New Look του Apple TV+ / Φωτογραφία: Apple TV
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζευγάρι ερωτεύτηκε και η Κατρίν εντάχθηκε στο F2, ένα δίκτυο με δεσμούς με τις βρετανικές και πολωνικές μυστικές υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να σαμποτάρουν τους Ναζί, παρέδιδε μηνύματα από και προς το Λονδίνο, καθώς και κατά μήκος των ακτών της Νότιας Γαλλίας και του Παρισιού. Μόνο το ένα τοις εκατό του γαλλικού πληθυσμού είχε το θάρρος να ενταχθεί στην Αντίσταση.

Σε μια περίπτωση, έκρυψε ενοχοποιητικό υλικό από την Γκεστάπο κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής.

Καθώς ο ρόλος της μεγάλωνε, η Κατρίν μετέφερε ολόκληρη την επιχείρηση στο διαμέρισμα του μεγάλου της αδελφού στο κατεχόμενο Παρίσι, απέναντι από το εστιατόριο Maxim's, όπου οι Γερμανοί αξιωματικοί δειπνούσαν με τους Γάλλους συνεργάτες.

Ο Κριστιάν ήξερε ότι κινδύνευε βοηθώντας την, αλλά απέστρεφε την προσοχή σχεδιάζοντας φορέματα για τις συζύγους της ναζιστικής ελίτ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Νάταλι Πόρτμαν διαφημίζει το άρωμα Miss Dior
Η Νάταλι Πόρτμαν διαφημίζει το άρωμα Miss Dior

Αλλά στις 6 Ιουλίου 1944, η Κατρίν συνελήφθη από την Γκεστάπο και βασανίστηκε για πληροφορίες, συχνά λιποθυμώντας.

Αργότερα δήλωσε στους ερευνητές εγκλημάτων πολέμου: «Τους είπα ψέματα όσο περισσότερο μπορούσα. Με υπέβαλαν σε ανάκριση σχετικά με τις δραστηριότητές μου για την Αντίσταση και η ανάκριση συνοδεύτηκε από βιαιότητες».

«Υπήρχαν γροθιές, κλωτσιές, χαστούκια - και όταν θεώρησαν τις απαντήσεις μου μη ικανοποιητικές, με πήγαν σε ένα μπάνιο, με έγδυσαν, με έδεσαν στα χέρια και με βούτηξαν στο νερό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν απέτυχε να δώσει πληροφορίες μετά από εβδομάδες βασανιστηρίων, την έβαλαν σε ένα από τα τελευταία τρένα για το στρατόπεδο συγκέντρωσης γυναικών του Ράβενσμπρικ - μόλις δέκα ημέρες πριν από την απελευθέρωση του Παρισιού.

Από το στρατόπεδο της βόρειας Γερμανίας, όπου ο αριθμός των νεκρών έφτανε τις 90.000, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του Torgau, στη συνέχεια σε ένα στρατόπεδο στην Abteroda και τέλος σε ένα άλλο στο Markkleeberg.

Μαζί με άλλες αιχμάλωτες Γαλλίδες, υποχρεώθηκε να κοιμάται σε κρύα τσιμεντένια πατώματα όπου δεν υπήρχαν αποχωρητήρια, να εργάζεται 12ωρες βάρδιες με ελάχιστες μερίδες φαγητού και να αντιμετωπίζει τακτικά ξυλοδαρμούς από τους φρουρούς των SS.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εν τω μεταξύ, ο Κριστιάν εργαζόταν σκληρά με τους φίλους του στο σουηδικό προξενείο προσπαθώντας να απελευθερώσει την Κατρίν.

Κατέφυγε ακόμη και στη μάντισσα Madame Delahaye, η οποία τον κρατούσε αισιόδοξο ότι η Κατρίν ήταν ζωντανή. Με τη συμβουλή της, αφοσιώθηκε στη δουλειά του.

Έγραψε στα απομνημονεύματά του: «Εξαντλήθηκα μάταια στην προσπάθειά μου να την εντοπίσω. Η δουλειά ήταν το μόνο φάρμακο που μου επέτρεψε να την ξεχάσω».

Τον Απρίλιο του 1945, οι συμμαχικές δυνάμεις προχωρούσαν σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι βρετανικές και αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν και Μπούχενβαλντ.

Κρατούμενοι όπως η Κατρίν στα εναπομείναντα στρατόπεδα απομακρύνθηκαν από αξιωματικούς των SS και αναγκάστηκαν να περπατήσουν παρά την εξάντληση και τις ασθένειες που είχαν.

Ο Christian Dior φτάνει στη Νέα Υόρκη με το Queen Mary στις 20 Απριλίου 1948
Ο Christian Dior φτάνει στη Νέα Υόρκη με το Queen Mary στις 20 Απριλίου 1948 / Φωτογραφία: AP Photo
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σχεδίασα ρούχα για γυναίκες που μοιάζουν με λουλούδια»

Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας θανάτου, η Catherine δραπέτευσε κοντά στη Δρέσδη στις 21 Απριλίου 1945.

Έφτασε στο Παρίσι στα τέλη Μαΐου, τόσο αδυνατισμένη που ο αδελφός της δεν την αναγνώρισε αρχικά.

Με το κεφάλι της ξυρισμένο, το σώμα της είχε γίνει μαύρο και μπλε από τα χτυπήματα, υποφέροντας από σοβαρό μετατραυματικό στρες, χρειάστηκαν μήνες για να συνέλθει.

Ο Christian περιποιήθηκε την Catherine και ανέβαλε το άνοιγμα του δικού του οίκου υψηλής ραπτικής μέχρι το 1946, όταν και στάθηκε ξανά στα πόδια της. Σύντομα, εκείνη εργάστηκε παρασκηνιακά για να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα του πολέμου.

Η Picardie έγραψε: «Δεν αποκάλυψε τίποτα από τις δικές της εμπειρίες κατά τη διάρκεια του πολέμου, ήταν πάντα διακριτική. Δεν ήθελε να την λυπούνται - ήθελε να είναι ο καπετάνιος της ψυχής της».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το αυθεντικό λουλουδάτο φόρεμα Miss Dior 1949, εμπνευσμένο από την Catherine
Το αυθεντικό λουλουδάτο φόρεμα Miss Dior 1949, εμπνευσμένο από την Catherine

Η Κατρίν αρνήθηκε να διοργανώσει πλούσιους εορτασμούς όταν της απονεμήθηκε το βραβείο Croix de Guerre (Πολεμικός Σταυρός), που συνήθως προορίζεται για τους πιο γενναίους των ενόπλων δυνάμεων.

Αργότερα τιμήθηκε με τον Σταυρό του Μαχητή Εθελοντή της Αντίστασης, τον Σταυρό του Μαχητή, και ανακηρύχθηκε μέλος της Λεγεώνας της Τιμής - το υψηλότερο παράσημο της Γαλλίας. Η Βρετανία την τίμησε επίσης με το μετάλλιο του βασιλιά για το θάρρος στον αγώνα για την ελευθερία.

Ο βαφτισιμιός της είπε στην Picardie: «Δεν άντεχε να ακούει γερμανικές φωνές και ακόμη και η θέα αυτοκινήτων με γερμανικές πινακίδες στους δρόμους της Γαλλίας την έκανε να θυμώνει και να αναστατώνεται».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άρχισε να πουλάει τριαντάφυλλα στην αγορά Les Halles του Παρισιού, γεγονός που ώθησε τον Christian να επινοήσει ένα άρωμα με άρωμα τριαντάφυλλου, το οποίο ψέκασε σε όλα τα μοντέλα της πρώτης μεταπολεμικής του συλλογής το 1947.

Η Catherine Dior το 1945
Η Catherine Dior το 1945 / Φωτογραφία: Collection Christian Dior Parfums, Paris

Ήταν με έναν συνεργάτη του και αναρωτιόταν πώς να ονομάσει το άρωμα όταν η Catherine μπήκε στο δωμάτιο, με αποτέλεσμα να αναφωνήσουν: "Voila, Miss Dior!" - σφραγίζοντας το όνομά του. Το άρωμα γνώρισε τεράστια επιτυχία και ο Christian συνέχισε να χρησιμοποιεί την Catherine ως μούσα του.

Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το φόρεμα Miss Dior της συλλογής του 1949, που ήταν καλυμμένο με χειροποίητα μεταξωτά τριαντάφυλλα, γιασεμί και γαρδένιες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Dior θυμήθηκε στα απομνημονεύματά του: «Εγώ όμως σχεδίασα ρούχα για γυναίκες που μοιάζουν με λουλούδια, με στρογγυλεμένους ώμους, γεμάτο γυναικείο μπούστο και μέση στο άνοιγμα χεριού πάνω από τεράστιες φούστες που απλώνονται».

Η Picardie πρόσθεσε: «Με τη δουλειά της να εμπορεύεται και να κόβει λουλούδια, η Catherine γίνεται κυριολεκτικά η γυναίκα-λουλούδι που ενέπνευσε τον Christian στο σχεδιασμό του. Είναι μέρος της φανταστικής Miss Dior, αυτής που αντιπροσωπεύει την ελευθερία και την αγάπη μετά την ασχήμια του πολέμου».

Η  Catherine Dior, αριστερά, αδελφή του αείμνηστου Christian Dior, και η Marthe Lefebvre, πρώην γκουβερνάντα του Dior, φεύγουν από την εκκλησία του Saint Honore D'Eylau, στην κηδεία του στο Παρίσι, στις 29 Οκτωβρίου 1957
Η Catherine Dior, αριστερά, αδελφή του αείμνηστου Christian Dior, και η Marthe Lefebvre, πρώην γκουβερνάντα του Dior, φεύγουν από την εκκλησία του Saint Honore D'Eylau, στην κηδεία του στο Παρίσι, στις 29 Οκτωβρίου 1957 / Φωτογραφία: ΑΡ

Όταν ο Christian πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή το 1957, η Catherine εγκατέλειψε την επιχείρηση ανθοπωλείου και μετακόμισε στην ύπαιθρο για να καλλιεργεί τριαντάφυλλα για το άρωμα του Dior - μια δουλειά που συνέχισε να κάνει μέχρι να πεθάνει σε ηλικία 91 ετών το 2008.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και κράτησε ζωντανή τη μνήμη του αδελφού της, καθώς έγινε επίτιμη πρόεδρος του Μουσείου Christian Dior και διαφύλαξε την καλλιτεχνική του κληρονομιά.

Παρά το γεγονός ότι ήταν ηρωίδα του πολέμου, δεν έτυχε ιδιαίτερης προσοχής από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Η Picardie έγραψε σχετικά: «Ήταν σαν ο κόσμος της υψηλής ραπτικής να μην ενδιαφερόταν για μια γυναίκα όπως η Catherine Dior, ούτε για τα βάσανά της, ούτε για το αν οι εμπειρίες της είχαν παίξει ρόλο στο θρυλικό όραμα του αδελφού της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ