O Μιχάλης το πρωί εργάζεται ως σεφ και το βράδυ τραγουδάει δίπλα στην Πέγκυ Ζήνα - iefimerida.gr

O Μιχάλης το πρωί εργάζεται ως σεφ και το βράδυ τραγουδάει δίπλα στην Πέγκυ Ζήνα

Μιχάλης Μόσχου
@michalismoschou
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΧΟΥ

Τα πρωινά βρίσκεται μέσα σε μια κουζίνα εκτελώντας συνταγές και τα βράδια τραγουδάει σε νυχτερινά μαγαζιά. Ο Μιχάλης Μόσχου μιλάει στο iefimerida.gr

Ένα καλοκαιρινό βράδυ του 2013 είμαι με τον Μιχάλη Μόσχου στο καμαρίνι της Πέγκυς Ζήνα σε ένα νυχτερινό κέντρο της παραλιακής όπου και εμφανίζονται σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Εκείνος μόλις έχει ολοκληρώσει την εμφάνιση του στη σκηνή και ετοιμάζεται να κάνει φωνητικά στη λαϊκή ερμηνεύτρια. Πάνω στη συζήτηση μου αναφέρει για τη δουλειά του στην κουζίνα γνωστού ξενοδοχείου και την επιθυμία του να καταξιωθεί στο χώρο της μαγειρικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χρόνια περνούσαν και κατά διαστήματα μιλούσαμε για τα βήματα του μέσα στις κουζίνες και την συνεργασία του με τον Ανδρέα Λαγό, έναν από τους καλύτερους σεφ της γενιάς του, ο οποίος μάλιστα έχει μαγειρέψει για τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κάθριν Μίντλεντον στις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ο Μιχάλης από τότε που έβαλε στόχο να βρίσκεται μέσα στις κουζίνες δεν άφησε το τραγούδι, αντίθετα πάντρεψε τις δύο του μεγάλες αγάπες δημιουργώντας μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή.

Αυτή τη περίοδο εργάζεται ως private chef και η επικοινωνία μας έγινε βραδινές ώρες, ενώ ο ίδιος ήταν στα ανοιχτά της Άνδρου και μόλις είχε ετοιμάσει ένα λαχταριστό δείπνο.

Η μαγειρική και το τραγούδι

Πώς μπήκε η μαγειρική στη ζωή σου;

Η μαγειρική υπήρχε πάντα μέσα στην καθημερινότητά μου. Από την παιδική μου ηλικία έχω μνήμες με την μητέρα μου και γενικότερα την οικογένεια μου να μαγειρεύουν. Αργότερα, όταν σε ηλικία 17 ετών ξεκίνησα να ζω μόνος μου απολάμβανα τη διαδικασία και την προετοιμασία του φαγητού. Ακόμα και όταν είμαι σε σχέση δεν αφήνω κανέναν άλλον να μπει μέσα στην κουζίνα και να μαγειρέψει. Η κουζίνα, για μένα είναι ένας χώρος, όπου με ικανοποιεί, με ψυχαγωγεί και με κάνει να περνάω πολύ καλά. Η μαγειρική είναι τρελή ψυχοθεραπεία και ένα χόμπι που κατάφερα να το κάνω επάγγελμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
σεφ το πρωί το βράδυ τραγουδάει με Πέγκυ Ζήνα
Ο Μιχάλης συνδυάζει τη μαγειρική με το τραγούδι

Γιατί δεν αποφάσισες, εξ αρχής, να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μαγειρική;

Δεν το αποφάσισα γιατί από τα 5 μου ασχολούμαι με την μουσική, έχω κάνει πιάνο, ορθοφωνία, το ένα έφερε το άλλο και ασχολήθηκα με το τραγούδι. Από τα 17 μέχρι τα 30 μου δούλευα ενεργά ως τραγουδιστής. Εκείνες τις εποχές τα νυχτερινά μαγαζιά ήταν ανοιχτά πενθήμερα με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνεις να κάνεις και άλλα πράγματα. Έτσι η μαγειρική παρέμενε το χόμπι μου και η αποφόρτιση μου.

Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς επαγγελματικά με την μαγειρική;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κλικ έγινε στα 30 μου όταν τα νυχτερινά μαγαζιά άρχισαν να δουλεύουν τετραήμερα και έβλεπα πως ο κλάδος δεν πηγαίνει πολύ καλά. Παράλληλα, εκείνο το διάστημα, είχα αποφασίσει πως δεν θέλω να κάνω καριέρα στο τραγούδι με την έννοια του να βγάζω τραγούδια και να έχω δισκογραφική κι έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δεύτερη καψούρα μου την μαγειρική.

σεφ το πρωί το βράδυ τραγουδάει με Πέγκυ Ζήνα
Έχει δώσει έμφαση στην υγιεινή διατροφή



Super bowl
Super bowl
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπότε ξεκινάς τα πρωινά μέσα στις κουζίνες και τα βράδια στη σκηνή δίπλα στην Πέγκυ Ζήνα που είστε στενοί συνεργάτες;

Τα τελευταία 15 χρόνια κάνω παράλληλα αυτές τις δύο δουλειές. Τώρα είναι πιο εύκολο γιατί τα μαγαζιά είναι δύο μέρες τη βδομάδα ανοιχτά, δεν υπάρχει πλέον ούτε το πενθήμερο, ούτε το τετραήμερο. Για πολλά χρόνια ακολουθούσα το ίδιο πρόγραμμα: Έφευγα από το εστιατόριο το βράδυ, πήγαινα σπίτι για μπάνιο, ετοιμαζόμουν και κατευθείαν στο μαγαζί μέχρι τις 5 το πρωί. Υπήρχαν διαστήματα όπου από Παρασκευή μέχρι Κυριακή κοιμόμουν συνολικά 9 ώρες. Το θέμα είναι πως ανήκω σε ένα μικρό ποσοστό που κάνει αυτό που του αρέσει πραγματικά. Δεν σε καταβάλλει η σωματική κούραση στη δουλειά, αλλά η ψυχολογική που σου δίνει και την ώθηση να κουραστεί το σώμα. Εγώ αυτά τα δύο επαγέλματα τα αγαπάω πάρα πολύ, το καθένα ξεχωριστά μου καλύπτει άλλα πράγματα με αποτέλεσμα να μην νιώθω πως πηγαίνω για δουλειά. Νιώθω ευγνωμοσύνη που μπορώ να κάνω αυτά που ήθελα πάντα να κάνω.

Δεν υπάρχουν φορές που βγαίνει η κούραση από το ξενύχτι;

Πλέον όχι γιατί ως τραγουδιστής δουλεύομαι μόνο διήμερα οπότε η όποια κούραση είναι μόνο για μία ημέρα. Φροντίζω μια από τις δύο ημέρες να παίρνω ρεπό από την κουζίνα ώστε το πρόγραμμα μου να είναι όσο λιγότερο κουραστικό και μέχρι στιγμής μου βγαίνει μια χαρά. Νομίζω τα έχω καταφέρει και δεν έχω κούραση. Αν δούλευα ως τραγουδιστής πενθήμερα τότε θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεσαι με τον σεφ Ανδρέα Λαγό. Πώς είναι η συνεργασία σας; Για σένα είναι επιβράβευση πως είσαι στην ομάδα ενός από τους καλύτερους σεφ της γενιάς του;

Με τον σεφ Ανδρέα Λαγό
Με τον σεφ Ανδρέα Λαγό

Με τον Ανδρέα συνεργαζόμαστε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πραγματικά θεωρώ πως είναι από τους κορυφαίους σεφ που έχουμε στη χώρα μας. Η φιλοσοφία του Ανδρέα είναι η ανάδειξη της πρώτης ύλης και έχουμε ταιριάξει πάρα πολύ, γενικότερα οι φιλοσοφίες μας και οι προσωπικότητες μας. Προσωπικά, για μένα είναι τεράστια επιβράβευση που με έχει εμπιστευτεί ο Ανδρέας Λαγός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι η αγαπημένη σου κουζίνα;

Αγαπώ πολύ τη μεσογειακή κουζίνα και επιπλέον είναι τέτοιο το κλίμα που μπορείς να βρεις μαγική πρώτη ύλη για να δημιουργήσεις απλά φαγητά με πλούσια αρώματα. Επίσης, αγαπώ πολύ την ασιατική κουζίνα, όχι την κινέζική, αλλα την ιαπωνική, την ταϊλανδέζικη και κορεάτικη.

Ποιο φαγητό απολαμβάνεις να φτιάχνεις;

Αγαπώ πολύ τις σούπες. Από μικρός πάντα το χειμώνα που καθόμουν σπίτι και έβαζα ταινία απολάμβανα να τρώω σούπα. Το χειμώνα, μέρα παρά μέρα, φτιάχνω σούπες με συνταγές από όλο τον κόσμο.

Η σχέση ζωής με την Πέγκυ Ζήνα

Τα καλοκαίρια που οι τραγουδιστές έχετε περισσότερες συναυλίες μπορείς να συνδυάσεις τα επαγγέλματα;

Το φετινό καλοκαίρι εργάζομαι ως private chef οπότε είμαι αποκλειστικά στην κουζίνα και από χειμώνα θα επιστρέψω πάλι στο Baraonda με την Πέγκυ Ζήνα. Τα τελευταία καλοκαίρι, λόγω των επαγγελματικών μου υποχρεώσεων στη μαγειρική δεν ακολουθώ την Πέγκυ Ζήνα στις συναυλίες που δίνει ανά την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
σεφ τραγουδιστής Πέγκυ Ζήνα
Με την Πέγκυ Ζήνα

Η Πέγκυ Ζήνα είναι μεγάλο κεφάλαιο στην επαγγελματική σου διαδρομή στο τραγούδι. Ποια είναι η σχέση σας;

Με την Πέγκυ είμαστε σχεδόν 20 χρόνια μαζί. Είχαμε γνωριστεί πριν πάρα πολλά χρόνια στο Ποσειδώνιο, χωρίςνα γνωριζόμαστε, κρατήσαμε επαφή και μετά από δύο χρόνια που έκανε τα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα συνεργαστήκαμε και κρατάμε μέχρι σήμερα. Δεν στο λέω επειδή συνεργαζόμαστε, αλλά είναι από τις καλύτερες λαϊκές τραγουδίστριες που έχουμε στην Ελλάδα και ένας υπέροχος άνθρωπος. Επειδή τη γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια θα τολμήσω να σου πω πως η Πέγκυ δεν έχει καμία σχέση με το χώρο. Είναι ένας πολύ απλός άνθρωπος με χιούμορ. Για μένα η Πέγκύ και ο Γιώργος είναι οικογένεια μου.

Θέλω να μου πεις πώς αντέδρασε η Πέγκυ όταν της ανακοίνωσες πως ξεκινάς μαθήματα μαγειρικής; Αλήθεια, τι της αρέσει να της φτιάχνεις από φαγητά;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πέγκυ θέλει να εξελίσσεσαι και σε σπρώχνει προς το καλό θέλω να σου πω. Κατά καιρούς είχε δοκιμάσει διάφορα φαγητά που έφτιαχνα και της πήγαινα στο σπίτι ή στο καμαρίνι οπότε ήξερε το ταλέντο μου. Επίσης, ήξερε πως ότι βάλω στο μυαλό μου θα το καταφέρω και ήταν πολύ υπέρ όταν ξεκίνησα τα μαθήματα μαγειρικής. Στη Πέγκυ δεν αρέσουν καθόλου τα μπαχαρικά και τα πικάντικα φαγητά οπότε της φτιάχνω πολύ απλά φαγητά, όπως λαδερά και σαλάτες.

Η αγάπη του για τα ταξίδια

Τα ταξίδια που κάνεις είναι για να δοκιμάζεις κουζίνες ανά τον κόσμο;

Τα ταξίδια είναι το τρίτο μου χόμπι και πραγματικά θέλω να γυρίσω τον πλανήτη. Οι βασικές χώρες είναι 140 και έχω βάλει στόχο να επισκεφτώ τουλάχιστον 70. Μέχρι στιγμής έχω επισκεφτεί 64 οπότε μου φαίνεται θα πιάσω τον στόχο μου και θα τον ξεπεράσω. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ταξιδεύεις. Εμένα μου δίνει χαρά, αλλάζω παραστάσεις, βλέπω νέα πράγματα, δοκιμάζω νέες γεύσεις, γνωρίζω την κουλτούρα της κάθε χώρας και γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Φυσικά και δοκιμάζω τοπικά φαγητά και προϊόντα, έχω δοκιμάσει και πολλά περίεργα όπως κροκόδειλο, φίδι, άλογο, σκουλήκια. Για να καταλάβεις μια κουλτούρα πρέπει να είσαι ανοιχτός με τη γαστρονομία του τόπου. Επιπλέον, σε κάθε χώρα που πηγαίνω δοκιμάζω street food γεύσεις που είναι οι αγαπημένες μου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Ποιες είναι οι top 3 χώρες που έχεις φάει το καλύτερο φαγητό;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νότια Αφρική, Νέα Ζηλανδία και Ταϋλάνδη.

Ποια είναι τα απαραίτητα υλικά που πρέπει να έχουμε στην κουζίνα μας για ένα γρήγορο γεύμα;

Το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο και το αλεύρι. Με αυτά τα τέσσερα μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα.

Ποιο είναι το απόλυτο φαγητό του καλοκαιριού;

Χωριάτικη σαλάτα με γεμιστά.

Ποια είναι η δική σου ταυτότητα στη μαγειρική;



Ασχολούμαι πολύ με την υγιεινή διατροφή και τα super foods. Πιστεύω ακράδαντα πως η διατροφή μας είναι αυτό που είμαστε εμείς ως προσωπικότητες. Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας και να δίνουμε καλά καύσιμα στον οργανισμό μας για να μπορεί αντίστοιχα στο σώμα μας να μας το ανταποδίδει. Στις κουζίνες που βρίσκομαι προσπαθώ να μην υπάρχουν ακόρεστα, λίπη, κρέμα γάλακτος και τηγανιτά που κάνουν κακό στον οργανισμό μας. Πρέπει να μάθουμε να τρώμε υγιεινά, να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά της εποχής. Να προσέχουμε πολύ τη ζάχαρη και το αλάτι γιατί δεν κάνουν καλό στον οργανισμό, στα μαγειρευτά να βάζουμε δύο κουταλιές λάδι στην αρχή κι άλλες δύο στο τέλος του μαγειρέματος. Σε ότι αφορά το μαγείρεμα γνωρίζω τις ταχύτητες της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά είναι προτιμότερο ένα σιγομαγειρεμένο φαγητό παρά να το κάνουμε σε υψηλή θερμοκρασία μέσα σε είκοσι λεπτά. Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας είναι πραγματικά ένα πολύτιμο δώρο που αξίζει να παρέχουμε στον εαυτό μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αγαπημένο μέρος για:

Brunch: Το Oh Boy στο Παγκράτι και το αγαπημένο μου πιάτο είναι το breakfast humus με αυγά ποσέ.

Lunch: Αν βρίσκεσαι στα νότια προάστια αξίζει να επισκεφτείς το Nuera στη Γλυφάδα και να δοκιμάσεις Bao buns με κοτόπουλο.

Δείπνο: Με πολύ ωραία αισθητική στα στενά του Μετς είναι το Huaca Nikkei Resto Bar. Το αγαπημένο μου πιάτο είναι το Tiradito tuna, με truffle ponzu sauce, μανιτάρια shiitake, φαγόπουρο και chives.

Vegan: Από τα καλύτερα μαγαζιά είναι το Joshua Tree στο Μετς που κάνει μόνο vegan. Αξίζει να δοκιμάσεις ένα sloppy Jane που είναι burger με μπιφτέκι από κιμά φακής, φυτικό μπέικον, λιωμένο τυρί cheddar vegan, τραγανό πράσο, τουρσί λαχανικών και vegan μαγιονέζα με συνοδεία τηγανητές γλυκοπατάτες.

Ασιάτικο: Dao Vietnamese street food στο Θησείο. Αγαπημένο πιάτο το Pho Chicken (Pho Ga).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σουβλάκι: Στο «Ρολόι» στη Παλιά Κοκκινιά θα βρείτε το καλύτερο κοντοσούβλι κοτόπουλο και σουβλάκι χοιρινό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σεφ τραγουδιστής πέγκυ ζήνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ