The Lost Daughter: Πώς η ταινία του Netflix με την Ολίβια Κόλμαν που πάει για Οσκαρ, γυρίστηκε στις Σπέτσες - iefimerida.gr

The Lost Daughter: Πώς η ταινία του Netflix με την Ολίβια Κόλμαν που πάει για Οσκαρ, γυρίστηκε στις Σπέτσες

Η ταινία του Netflix The Lost Daughter με την Ολίβια Κόλμαν γυρίστηκε στις Σπέτσες
Η ταινία του Netflix «The Lost Daughter» με την Ολίβια Κόλμαν γυρίστηκε στις Σπέτσες
ΣΟΦΙΑ ΠΑΦΤΟΥΝΟΥ

Έντονο άρωμα Ελλάδας έχει η νέα ταινία του Netflix με τίτλο «The Lost Daughter» («Η Χαμένη Κόρη»), στην οποία πρωταγωνιστεί η βραβευμένη με Όσκαρ, Ολίβια Κόλμαν.

Η Ελληνίδα τραγουδοποιός Monika έχει γράψει τα τραγούδια του original soundtrack της, ενώ τα γυρίσματά της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στις Σπέτσες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν την τιμητική τους, μιας και εκεί βρέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι οι Ντάνιελ Κρεγκ και Κέιτ Χάντσον για την ταινία «Knives Out 2».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κριτικές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, συμφωνούν στο ότι η ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν είναι εξαιρετική και μπορεί μάλιστα να την οδηγήσει σε ένα ακόμα βραβείο Όσκαρ. Το πρώτο, το κέρδισε το 2019 για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Η Ευνοούμενη» (The Favorite). Όπως φαίνεται, η Αγγλίδα ηθοποιός έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα.

Τα γυρίσματα του Netflix στις Σπέτσες εν μέσω πανδημίας

Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις, τα γυρίσματα έγιναν μέσα στην πανδημία, πράγμα που σήμαινε πως οι παραγωγές και οι τοπικές αρχές, έπρεπε να τηρήσουν με αυστηρότητα και ευλάβεια τα μέτρα. Μάλιστα, η ταινία «The Lost Daughter» ξεκίνησε να γυρίζεται το καλοκαίρι του 2020, όταν ο κόσμος ήταν ακόμα μουδιασμένος από την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Η Ολίβια Κόλμαν κρατά κούκλα σε σκηνή από την ταινία
Όλοι μιλούν για την καταπληκτική ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ήταν λιγάκι άγνωστο όλο αυτό για εμάς, αλλά και για την παραγωγή κυρίως, γιατί δεν ήξεραν πώς θα γινόταν ολόκληρο το στήσιμο», αναφέρει στο iefimerida η αντιδήμαρχος Σπετσών, κα Ευγενία Φραγγιά. «Κάναμε μια συνάντηση στο δημαρχείο με την εταιρεία της παραγωγής και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ψήφισε ομόφωνα για την παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων που θα χρειάζονταν για να κάνουν τα γυρίσματά τους». Μάλιστα, όπως μας λέει η κα Φραγγιά, άτομα της παραγωγής, είχαν έρθει περίπου έναν μήνα νωρίτερα και είχαν εντοπίσει τα σημεία που ήθελαν να κάνουν τα γυρίσματα.

«Είχαμε κάνει όλες τις προετοιμασίες αλλά ξέραμε ότι οι παραγωγοί ίσως έπρεπε να ακυρώσουν τα γυρίσματα την τελευταία στιγμή εξαιτίας του κορωνοϊού», μας ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η  Ολίβια Κόλμαν σε ξαπλώστρα
Η Ολίβια Κόλμαν σε σκηνή από την ταινία

«Προς μεγάλη μας ανακούφιση, κατέφθασαν βάσει προγράμματος, ακολούθησαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και πραγματοποιήσαν γυρίσματα στο νησί για πάνω από ένα μήνα, πράγμα το οποίο επιμήκυνε και τη σεζόν μας. Έμειναν πάρα πολλά ξενοδοχεία ανοιχτά. Φυσικά ήταν μια θετική εμπειρία για όλους μας. Ήταν η πρώτη μεγάλη ουσιαστικά παραγωγή που είχε έρθει τότε στις Σπέτσες. Στη συνέχεια, είχαμε την τύχη να έρθει και το “Knives Out 2”. Χαρήκαμε που είδαμε το νησί μας να προβάλλεται παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο που επιλέγεται για την ομορφιά του και για την ιστορία του», πρόσθεσε η κα Φραγγιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

The Lost Daughter: Η υπόθεση της ταινίας

Η Μάγκι Τζίλενχαλ κάνει το σκηνοθετικό ντεμπούτο της με ένα σενάριο το οποίο βασίζεται στο μυθιστόρημα της Έλενα Φερράντε. Στο «The Lost Daughter» πρωταγωνιστούν επίσης οι Ντακότα Τζόνσον, Τζέσι Μπάκλεϊ, Εντ Χάρις, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Πολ Μέσκαλ και Νταγκμάρα Ντομίντσικ.

Στιγμιότυπο της ταινίας από παραλία των Σπετσών
Στιγμιότυπο της ταινίας από παραλία των Σπετσών

Ενώ κάνει μόνη διακοπές σε παραθαλάσσιο μέρος, η Λέιντα (Λήδα στα ελληνικά και καθόλου τυχαίο το όνομα) που την υποδύεται η Ολίβια Κόλμαν, ασχολείται εμμονικά με μια νεαρή μητέρα και την κόρη της, ενώ τις παρακολουθεί στην παραλία. Αναστατωμένη από τη δυνατή τους σχέση (και τη θορυβώδη και απειλητική μεγάλη οικογένειά τους), η Λέιντα θυμάται συγκλονισμένη τον τρόμο, τη σύγχυση και την ένταση που ένιωθε ως νεαρή μητέρα. Μια παρορμητική πράξη βυθίζει απότομα τη Λέιντα στον αλλόκοτο και απειλητικό κόσμο του ίδιου του μυαλού της και την αναγκάζει να έρθει αντιμέτωπη με τις αντισυμβατικές επιλογές που έκανε ως νεαρή μητέρα και τις συνέπειες αυτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για την ταινία, η Τζίλενχαλ αναφέρθηκε στη σύνδεση μεταξύ της ίδιας και του μοντέρ της, Αφόνσο Γκονσάλβες, η οποία έγινε ισχυρότερη με την πάροδο του χρόνου. «O Φόνζι και εγώ πραγματικά αρχίσαμε να διαβάζουμε ο ένας τη σκέψη του άλλου», δήλωσε. «Καθώς ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί, είχα κάποιες τρελές ιδέες. Όπως αυτό το τραγούδι της Σοφίας Λόρεν στα ελληνικά που ακούγεται (σσ. το «Τι είν' αυτό που το λένε αγάπη») όταν η οικογένεια έρχεται με τη βάρκα. Το είχα στο μυαλό μου».

«Στην αρχή μου είπε: “Για τι πράγμα μιλάς;” και του είπα, “Λοιπόν, είναι σχεδόν όπως σε ταινία του Σκορσέζε όπου εκείνος βάζει μουσική όπερας καθώς γυρίζουν. Είναι μια όμορφη ελληνική φαντασίωση διακοπών, με όλο αυτό το περίεργο πράγμα να συμβαίνει. Στην αρχή μπορούσα να καταλάβω πως νόμιζε ότι ήμουν τρελή. Μετά είδε τι έκανα και με στήριξε».

Η Ντακότα Τζόνσον με τη μικρή πρωταγωνίστρια της ταινίας
Η Ντακότα Τζόνσον με τη μικρή πρωταγωνίστρια της ταινίας

Η επιλογή των Σπετσών ως σκηνικό του Netflix

Τα γυρίσματα έγιναν σε διάφορες όμορφες και ιστορικές περιοχές των Σπετσών. Πώς όμως επιλέχθηκε το νησί – κόσμημα του Αργοσαρωνικού; Αξίζει να σημειωθεί πώς στο βιβλίο, η ιστορία της συγγραφέως λαμβάνει χώρα σε ένα ειδυλλιακό θέρετρο στην Ιταλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά, σκηνικό της ιστορίας, θα αποτελούσε η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ και συγκεκριμένα η παραλιακή πόλη Cape Cod. Αλλά όταν οι περιορισμοί της πανδημίας απαιτούσαν τη μεταφορά της παραγωγής στο ελληνικό νησί των Σπετσών, η καλλιτεχνική διευθύντρια της ταινίας Ινμπάλ Γουάινμπεργκ, έπρεπε να επεξεργαστεί ξανά όλες τις αναφορές για να ταιριάζουν στη νέα τοποθεσία. Ωστόσο, η ίδια και η Τζίλενχαλ είχαν ήδη «συγχρονιστεί» και είχαν βρει κοινά πατήματα σχετικά με το όραμά τους για την ταινία.

«Περιέργως, όταν η Μάγκι διασκεύασε την ταινία από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, κυριολεκτικά χρειάστηκε να αλλάξει μόνο μερικές λέξεις», δήλωσε η Γουάινμπεργκ. «Ήταν κάπως σαν να ήταν ήδη γραφτό να είναι εκεί».

Η Μάγκι Τζίλενχαλ με μάσκα σε καφενείο στις Σπέτσες
Η Μάγκι Τζίλενχαλ επέλεξε τις Σπέτσες, διασκευάζοντας την υπόθεση του έργου

Αφού πήρε την απόφαση για το νησί βασισμένη αποκλειστικά στον εντοπισμό φωτογραφιών και βίντεο, η Γουάινμπεργκ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε εκεί, ακόμα και πριν την Τζίλενχαλ. Σύντομα διαπίστωσε ότι είχαν πάρει τη σωστή απόφαση σχετικά με τις Σπέτσες. Η κοσμοπολίτη αίσθηση και η κομψότητα τους, λειτούργησε πολύ καλά με το σενάριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρακτικά, η στροφή στο ελληνικό νησί και οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, σήμαινε ότι το συνεργείο δεν θα μπορούσε να πηγαινοέρχεται όπως ήθελε. Αυτό κατέστησε δύσκολη την προμήθεια αντικειμένων για σκηνές των κύριων χαρακτήρων που διαδραματίζονται στο παρελθόν, στα αμερικανικά διαμερίσματα. «Είχαμε κόσμο να ψωνίζει για εμάς σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Όλα έπρεπε να αποσταλούν», είπε η Γουάινμπεργκ. «Νομίζω ότι ψάχναμε για ηλεκτρική κουζίνα κυριολεκτικά ένα μήνα, γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες στην Ελλάδα που να μοιάζουν με τις αμερικανικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας Ολίβια Κόλμαν
Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Ολίβια Κόλμαν

Όλη αυτή η δουλειά στο τέλος απέδωσε καρπούς, καθώς το συνεργείο μετέτρεψε τα αχρησιμοποίητα δωμάτια ενός σχολικού κτιρίου του 18ου αιώνα του νησιού, σε συγκροτήματα διαμερισμάτων. «Την πρώτη φορά που το συνεργείο μπήκε στο διαμέρισμα, μαγεύτηκε, γιατί βρίσκεσαι σε ελληνικό νησί. Μετά ανοίγεις αυτήν την πόρτα και βρίσκεσαι στη Νέα Υόρκη ή στη Βοστώνη. Ήμουν πραγματικά περήφανη για αυτό», σημείωσε η Γουάινμπεργκ.

Σε ποια σημεία των Σπετσών γυρίστηκε η ταινία The lost daughter

Μία από τις βασικές τοποθεσίες της ταινίας, είναι η παραλία όπου η Λήδα συναντά τη νεαρή μητέρα Νίνα (Ντακότα Τζόνσον) και την οικογένειά της. Για αυτό, η παραγωγή κατευθύνθηκε βορειοδυτικά, στη Ζωγεριά, που θεωρείται η πιο όμορφη και η διασημότερη παραλία των Σπετσών, με τα ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά, πολλά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν μέσα και γύρω από την πόλη των Σπετσών, όπως στην περιοχή Κουνουπίτσα, που βρίσκεται το κατάλυμα της ηρωίδας που υποδύεται η Κόλμαν. Ακόμη, διάφορα πλάνα έχουν τραβηχτεί στον παραλιακό δρόμο κοντά στο λιμάνι της Ντάπιας, στα οποία ξεπροβάλλει πότε ο οικισμός και πότε η θέα προς τη νήσο Δοκό.

Η Ολίβια Κόλμαν σε σκηνή από την ταινία στην παραλία Ζωγεριά
Η Ολίβια Κόλμαν σε σκηνή από την ταινία στην παραλία Ζωγεριά

Σκηνικό της ταινίας αποτέλεσε και το ιστορικό Ξενοδοχείο Ποσειδώνιο (Poseidonion Grand Hotel), το οποίο άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1914 χαρίζοντας στο νησί κοσμοπολίτικη λάμψη. Σύντομα αναδείχθηκε σε σημείο κατατεθέν του νησιού, φιλοξενώντας στους χώρους του μέλη της υψηλής κοινωνίας, της βασιλικής οικογένειας καθώς και πλούσιους Αθηναίους.

Γυρίσματα έγιναν και στην ψαραγορά του νησιού. «Θυμάμαι περνούσαμε από το σημείο για να κάνουμε τις δουλειές μας και απολαμβάναμε αυτό που βλέπαμε. Παίρναμε μια μικρή γεύση από το Χόλιγουντ», μας ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Φραγγιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Κουνουπίτσα και η θέα προς την Ερμιονίδα
Η Κουνουπίτσα και η θέα προς την Ερμιονίδα

Από τα πλάνα, δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και το Παλιό Λιμάνι, όπου οι κάτοικοι είχαν τη χαρά να απολαύσουν την Ολίβια Κόλμαν, να χορεύει και να τραγουδά σε ένα υπαίθριο πάρτι προς το τέλος της ταινίας.

Ο υπαίθριος κινηματογράφος Cine Titania, είναι επίσης ένα από τα πιο εμβληματικά σκηνικά της ταινίας. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα θερινά σινεμά των ελληνικών νησιών, που μετρά χρόνια ιστορίας.

Ολίβια Κόλμαν Εντ Χάρις και άλλοι ηθοποιοί χορεύουν χαρούμενοι
Τα γυρίσματα έγιναν στις Σπέτσες το καλοκαίρι του 2020
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέρος των γυρισμάτων έγινε και στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή, ένα μέρος μοναδικής ιστορίας και απίστευτης ομορφιάς. Η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, ιδρύθηκε από τούς εθνικούς ευεργέτες και δωρητές Σωτήριο Ανάργυρο και Μαρίνο Κοργιαλένη και εγκαινιάστηκε την 1η Οκτωβρίου 1927 από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι Σπέτσες επιλέχθηκαν ως τόπος εγκατάστασης, λόγω καταγωγής του Σωτήριου Ανάργυρου και συγκεκριμένα μία ειδυλλιακή τοποθεσία στα περίχωρα της πόλης των Σπετσών, μπροστά από την παραλία Λιγονέρι. Ήταν πρότυπο δημόσιο σχολείο και υποδειγματικό οικοτροφείο. Η λειτουργία της σταμάτησε το 1983.

«Απόβαση» χολιγουντιανών σταρ στις Σπέτσες, Ολίβια Κόλμαν και άλλοι

Οι κάτοικοι των Σπετσών είχαν τη χαρά να υποδεχθούν στο νησί τους, διάσημους ηθοποιούς του Χόλιγουντ όπως οι Ολίβια Κόλμαν, Εντ Χάρις και Ντακότα Τζόνσον. Όπως μας είπε και Φραγγιά, οι σταρ ήταν πολύ απλοί και σοβαροί, δίχως ίχνος βεντετισμού.

Ο Εντ Χάρις πρωταγωνιστεί επίσης στην ταινία του Netflix The Lost Daughter
Ο Εντ Χάρις πρωταγωνιστεί επίσης στην ταινία του Netflix «The Lost Daughter»

«Όλοι οι ηθοποιοί ήταν άκρως επαγγελματίες. Κυκλοφορούσαν με πολύ διακριτικότητα και νομίζω ότι απόλαυσαν κι εκείνοι, τις ημέρες που εργάζονταν στο νησί. Απολάμβαναν τις ελεύθερες τους ώρες και πήγαιναν τη βόλτα τους διακριτικά. Από την παραγωγή γνωρίζω ότι τους άρεσε πάρα πολύ το μέρος. Τους άρεσαν τα βοτσαλωτά σοκάκια μας, η αρχιτεκτονική του νησιού και μάλιστα κάποιοι από αυτούς εξέφρασαν την επιθυμία να αποκτήσουν μια εξοχική κατοικία εδώ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις στιγμές που έζησε στην Ελλάδα την περίοδο των γυρισμάτων εν μέσω πανδημίας, μίλησε και η ίδια η Ολίβια Κόλμαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Netflix.

Η Ολίβια Κόλμαν ξαπλωμένη σε παραλία των Σπετσών
Η Ολίβια Κόλμαν μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την εμπειρία της στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα ήταν υπέροχη, ειλικρινά, γιατί προφανώς για μένα είναι μόνο μερικές ώρες μακριά. Όλο το νησί ήταν μια φούσκα, οπότε ήμασταν κάπως ελεύθεροι. Και ήταν καταπληκτικό. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού έπαιζαν όλους τους επιπλέον ρόλους, και έτσι όλοι μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε ο ένας το πρόσωπο του άλλου. Ξέρω ότι ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή, οπότε ήμασταν πραγματικά τυχεροί και περάσαμε τόσο όμορφα. Όλοι φρόντιζαν ο ένας τον άλλον, ένιωθες πολύ ασφαλής και οι νησιώτες ήταν τόσο φιλόξενοι. Και επειδή είναι ένα μέρος που συνήθως είναι γεμάτο ζωή και τουρισμό, νομίζω ότι ήταν πολύ χαρούμενοι που μας είχαν εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η καταξιωμένη ηθοποιός.

Η παραγωγή της ταινίας έγινε με την υποστήριξη του ελληνικού προγράμματος cash rebate από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (EKOME).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: The Lost Daughter / Netflix / YouTube / Facebook

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ